Keshilla

Si të flisni me punonjësin për performancën e tij të dobët në punë

Drejtimi i një kompanie dhe menaxhimi i një ekipi do të ishte i lehtë nëse të gjithë punonjësit do të ishin të pasionuar për atë që po bënin dhe çdo ditë të përpiqeshin të përmirësoheshin.

Për fat të keq, kjo nuk ndodh gjithmonë. Kjo është për shkak se më pak se një në çdo tre punonjës janë të angazhuar në punë. Ky është një problem serioz pasi që punonjësit e çoroditur kanë më shumë gjasa të jenë të pakënaqur dhe janë më pak produktivë – gjë që kontribuon në performancën e dobët.

Jo vetëm që performanca e dobët është e keqe për produktivitetin individual, por mund të dëmtojë edhe pjesën tjetër të ekipit që punon shumë çdo ditë. Duke supozuar që ju nuk dëshironi që performanca e dobët e një punonjësi të vazhdojë, ju duhet të ndërhyni. Ndonëse kjo është një bisedë që shpesh nuk është e lehtë për tu bërë. Të kesh një bisedë të tillë nuk është pika më e mirë e punës së ndonjë menaxheri. A keni nevojë t’i flisni një punonjësit tuaj për punën e tij të dobët? Nëse po, ndiqni disa këshilla.

Incidentet specifike të dokumenteve lidhen me performancën e dobët të një punonjësi
Nuk mjafton thjesht t’i tregoni punonjësit tuaj se duhet të përmirësohet. Duhet të jeni gati të jepni shembuj të incidenteve specifike ku punëtori juaj ka gabuar. Kur vëreni punën e një punonjësi që ka marrë një kthesë për keq, filloni të dokumentoni të metat e tyre. Jini të gatshëm t’i krahasoni ato me sukseset e mëparshme të stafit.

Vendoseni veten në kuadrin e duhur
Mos harroni se ju jeni duke folur me punonjësin tuaj rreth performancës së tyre të dobët. Mos i flisni me ton konfrontues. Mos u zemëroni. Mundohuni të jeni të qetë, të ftohtë dhe bindës në ato që thoni. Gjithashtu lejoni punonjësi tuaj të flas nëse ka diçka për të folur.

Njihni personalitetin e personit me të cilin po flisni
Secili nga punonjësit tuaj ka një personalitet të veçantë. Ndërkohë që disa punonjës mund të mos kenë asnjë problem të qortohen për një rënie të performancës së tyre, të tjerët mund ta marrin lajmin personalisht. Para se të ulesh me punonjësin tënd, sigurohuni që të kuptoni me kë po flisni.

Bisedoni me punonjësin tuaj privatisht
Çfarëdo që të bëni, mos mbani një diskutim për performancën e dobët në një mjedis publik.

Ji në kohë. Nëse performanca e punonjësit tuaj po bie, mos prisni deri në tre muaj për të pasur një bisedë. Ndërhyni menjëherë në mënyrë që punonjësi juaj të kthehet në formë më shpejt.

Dëgjoni atë që punonjësi juaj ka për të thënë
Mund të ketë një arsye shumë të vlefshme se pse produktiviteti i një punonjësi dhe cilësia e punës së tyre kanë marrë një goditje në javët e fundit. Imagjinoni, për shembull, performanca e tyre mund të ketë rënë , për shkak se punonjësi juaj ka babanë e tij të sëmurë, dhe kalon pjesën më të madhe të kohës në spital. Mund të ketë arsye pse ka rënë produktiviteti i një punonjësi.

 

Më Shumë