Ekonomi

Si mund të paguajmë borxhet globale të Covid? Të mbyllim parajsat fiskale

Nga Ben Tippet- Covid-19 ka goditur rëndë ekonominë globale. Qeveritë në të gjithë botën tashmë kanë injektuar 11trilion dollarë në masa fiskale për të mbajtur ekonominë në këmbë, dhe konferenca e Kombeve të Bashkuara për tregtinë dhe zhvillimin (Unctad) llogarit që vendet me të ardhura të ulta do të kërkojnë 2.5 trilion dollarë shtesë menjëherë për të parandaluar kolapsin ekonomik. Mosadresimi i pasojave ekonomike do të ketë pasoja shkatërruese.

Në përgjigje të pyetjes së madhe, si do të paguajmë për këtë, unë them: ka nevojë për një përgjigje globale dhe duhet të jetë progresive. Kohët e fundit përshkrova 10 mënyra të mundshme për të mbledhur 9.457 dollarë në vit gjatë dekadës së ardhshme, mjaftueshëm për të mbuluar jo vetëm kostot e pandemisë, por edhe për të përmbushur investimet e kërkuara për të adresuar krizat e tjera sociale dhe mjedisore me të cilat përballemi.

Para se të prezantoni disa nga këto propozime, ia vlen të adresoni pyetjen nëse borxhet duhen paguar. Edhe Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) - arkitekti kryesor i masave shtrënguese - po bën potere nëse qeveritë e pasura mund të përballojnë grumbullimin e borxheve të larta pa pasoja negative. Ashtu si një familje mund të menaxhojë një hipotekë më të madhe kur norma e interesit është e vogël, argumentohet që një qeveri nuk do të ketë problem të shërbejë ripagimet e saj sepse normat janë në nivelin historik më të ulët. Për më tepër, meqë këto qeveri mund të paguajnë borxhet e tyre në monedhën e tyre, ata gjithmonë kanë mundësi të shtypin para. Ky është një privilegj që nuk është i disponueshëm për asnjë familje me hipotekën e tyre. Kjo është një mundësi e mirëpritur nga rrëfimi i kursimit, i predikuar nga qeveritë në të gjithë botën, pas krizës së vitit 2008. Por, për t'u marrë me shkallën dhe arritjen globale të krizës ekonomike me të cilën përballemi, na duhen propozime më progresive për të mbledhur fonde sesa thjesht "hyrja në më shumë borxhe".

Më e rëndësishmja, shumë vende të varfëra tashmë përballen me shuma të rrezikshme borxhi, me 64 vende që aktualisht paguajnë më shumë për shërbimin e borxhit sesa për kujdesin shëndetësor. Ky nuk është faji i vetë vendeve, por trashëgimia e dekadave të politikave neoliberale dhe historia më e gjatë e pabarazisë koloniale. Ndërsa ky borxh gjithnjë e më shumë i detyrohet monedhave të huaja, këto vende nuk kanë privilegjin e shtypjes së parave për të shlyer kreditorët e tyre.

Për t'u marrë me këtë, vendet me të ardhura të ulëta menjëherë kërkojnë që borxhet e tyre të anulohen dhe paratë të injektohen në ekonomitë e tyre. Pas thirrjes së Unctad dhe Progressive International, bashkësia ndërkombëtare duhet të anulojë $ 1tn të borxheve të vendeve me të ardhura të ulëta dhe të lëshojë $ 2.5tn të drejtave speciale të tërheqjes (SDR) - monedha ndërkombëtare e FMN-së. Ashtu si një kupon dhuratë çliron para për të shpenzuar për gjëra të tjera, një vend që merr SDR mund t'i tregtojë ato me monedha reale për të shlyer borxhet e huaja, duke investuar para për kujdesin shëndetësor dhe uljen e varfërisë.

Komuniteti ndërkombëtar ngadalë po i afrohet këtyre ideve. Kristalina Georgieva, drejtoresha menaxhuese e FMN-së, ka pohuar se lëshimi i SDR-ve të reja "nuk është jashtë tryezës", ndërsa G20 vetëm këtë muaj ka rënë dakord të anulojë disa nga borxhet e vendeve më të varfra në botë. Sidoqoftë, planet e G20 janë kritikuar për mos përfshirjen e kreditorëve privatë, të cilët gjithnjë e më shumë mbajnë vendet e varfra për shpërblim në atë që David Malpass, presidenti i Bankës Botërore, e ka quajtur "ekuivalenti modern i burgut të debitorit".

Anulimi i borxhit dhe lëshimi i SDR janë vetëm dy mekanizma të mundshëm financimi që mund të mbështesin vendet me të ardhura të ulëta në mënyrë specifike. Por ka politika të tjera që mund të mbledhin para për të gjitha vendet, ndërsa në të njëjtën kohë trajtojnë pabarazinë dhe promovojnë paqen. Ne duhet të kuptojmë që pyetja duhet të jetë, si do të paguajmë për këtë, kush do të paguajë për këtë?

Argumentimi për taksimin progresiv do të jetë thelbësor për të fituar këtë debat. Ekziston një rast i fortë për kancelarin britanik, Rishi Sunak, për të zbatuar taksa të reja për kompanitë dhe individët e pasur që kanë përfituar gjatë pandemisë. Por kjo qasje nuk duhet të kufizohet në Mbretërinë e Bashkuar. Nëse zbatohet në të gjithë globin, një taksë fitimi plus mund të mbledhë 104 miliardë dollarë në vit dhe një taksë e re pasurie 4.4 miliardë dollarë në vit - teorikisht, e mjaftueshme për të paguar për të gjitha shpenzimet Covid-19 në vetëm disa vjet.

Koordinimi global mund të ndihmojë gjithashtu që korporatat dhe të pasurit të mos e fshehin pasurinë e tyre në parajsat fiskale. Sipas FMN, mbyllja e parajsave tatimore (dhe taksimi i fitimeve të korporatave dhe pasurisë së fshehur individuale me ritmet aktuale në vendet ku ata jetojnë dhe shesin produktet e tyre) do të mblidhte 200-600 miliardë dollarë në vit.

Padyshim që kjo do të kërkojë një bashkëpunim të jashtëzakonshëm ndërkombëtar - por ekziston një precedent. Në vitin 2010, Presidenti Obama miratoi ligjin e Aktit të Përputhshmërisë së Taksave të Llogarisë së Huaj, i cili imponon shkëmbimin automatik të të dhënave midis bankave të huaja dhe Shërbimit të të Ardhurave të Brendshme të SHBA-ve. Një skemë e ngjashme shkëmbimi u zbatua në të gjithë botën nga G20 dhe OECD në 2014 me një standard të përbashkët raportimi. Ndërsa këto reforma përjashtojnë vendet me të ardhura të ulëta dhe lënë pasuri të konsiderueshme dhe fitime ende të fshehura në det të hapur, ato tregojnë se presioni publik, vëzhgimi dhe vullneti politik mund të sjellin ndryshime.

Riparimi i 10% të shpenzimeve ushtarake globale, siç kërkohet nga grupet e fushatës globale dhe senatori amerikan Bernie Sanders, është një tjetër mjet kryesor që mund të grumbullojë 191.7 miliardë dollarë në vit në nivel global - mjaftueshëm për të financuar 43 Organizata të tjera Shëndetësore Botërore. Nëse kjo duket utopike, merrni parasysh faktin që Koreja e Jugut ka thënë se do të shkurtojë buxhetin e mbrojtjes të vitit të ardhshëm me 2% (738 milion dollarë) dhe Tailandën me 8% (557 milion dollarë), me paratë që shkojnë në vend të një fondi për ndihmë nga katastrofat dhe përkatësisht një paketë stimuluese.

Pandemia ka ekspozuar njëkohësisht kostot e një bote thellësisht të pabarabartë dhe ka treguar mundësitë për veprim radikal. Veprimi politik mund të mblidhet brenda disa javësh, nëse udhëheqësit politikë e gjykojnë të nevojshme. Sidoqoftë, siç vuri në dukje Gus O’Donnell, ish-kreu i shërbimit civil britanik, "Ligji i hekurt i ndryshimeve të taksave është që humbësit bërtasin". Mbyllja e parajsave të taksave, ridrejtimi i shpenzimeve ushtarake dhe anulimi i borxheve do të përballet me rezistencë të fortë nga njerëzit më të fuqishëm në botë. Por ka ndoshta një hapje në të cilën një lëvizje e fortë mund të na japë shërimin e duhur për të cilin kemi nevojë dhe mundësinë për t'u "ndërtuar përsëri më mirë" ./ Burimi: The Guardian / Në shqip: Gazeta "Si" /


Copyright © Gazeta “Si”
Më Shumë