Treg

Shqiptarët e shtynë izolimin me birra. Importi u rrit në 6 muajt e parë të vitit

Arjani është shumë pijedashës. Ai banon një një lagje diku në periferi të Tiranës.

Një nga problemet e tij kur u urdhërua karantina qe të mbledhurit bashkë me shokët e lagjes për të pirë pasditeve.

Por frika psikologjike nuk rezultoi e vërtetë në praktikë, sepse si në çdo situatë djemtë e shkathët e gjejnë zgjidhjen.

Ai tregoi për gazetën “Si” se një nga lokalet në lagje i furnizonte djemtë çdo moment që donin me birra. I zoti dilte në dritare dhe u shiste birrë, kurse ata uleshin në karriket e lokalit të mbyllur dhe vijonin jetën si çdo ditë para pandemisë.

Megjithëse kriza e shkaktuar nga pandemia COVID-19 ka goditur fort ekonominë në tërësi e shumë tregje, tregu i birrës në vend ka pësuar rritje.

Të dhënat zyrtare të doganave për importin e birrës tregojnë se shqiptarët kanë konsumuar më shumë birrë këtë vit se një vit më parë në të njëjtën periudhë, pa marrë parasysh prodhimin vendas.

Sipas doganave, në periudhën janar-korrik 2020 janë importuar mbi 30 mln litra birrë ose 561,357 litra më shumë se në të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Duke kujtuar që në javën e dytë të marsit për më shumë se dy muaj, lokalet, pubet, restorantet që janë shitësit më të mëdhenj të pijeve alkhoolike, u mbyllën.

Konsumi i birrës së importit ka ardhur çdo vit në rritje. Sipas doganave, në terma vjetor, gjatë 2019-ës u importuan 56,8 mln litra birrë ose 3,9 mld lekë, me një rritje prej 4,9 mln litra krahasuar me 2018-ën.

Birra e huaj përbën rreth 50 për qind të birrës së konsumuar në vend, kjo e fundit ka një xhiro prej më shumë se 4 miliardë lekësh, me një rritje që shkon nga 3-4 për qind çdo vit.

Konsumi i birrës për frymë në Shqipëri është më pak se gjysma e mesatares europiane dhe ndër të fundit në Europë. Sipas Eurostat, vitin e kaluar u prodhuan më shumë se 34 miliardë litra birrë në Bashkimin Europian (BE). Prodhimi i birrës ishte i barabartë me rreth 77 litra për banor.

Për më tepër, në vitin 2019, BE prodhoi 1.4 miliardë litra birrë që përmbante më pak se 0.5% alkool ose nuk kishte fare përmbajtje alkooli.

Gjermania, prodhuesi më i madh

Ndër shtetet anëtare të BE-së, Gjermania ishte prodhuesi më i lartë në vitin 2019 me një prodhim prej 8.0 miliardë litra (ose 23% të prodhimit të përgjithshëm të BE). Me fjalë të tjera, rreth një në çdo katër birra që përmbajnë alkool të prodhuar në BE është me origjinë nga Gjermania.

Gjermania u pasua nga Polonia dhe Spanja (secila 3.9 miliardë litra të prodhuara, ose 11%), Hollanda (2.5 miliardë litra, ose 7%), Belgjika (2.4 miliardë litra, ose 7%; të dhënat e vitit 2017), Franca (2.0 miliardë litra , ose 6%), iaekia (1.9 miliardë litra, ose 6%).

Në krahasim me vitin 2018, Lituania regjistroi rritjen më të madhe në prodhimin e birrës që përmbante alkool (+ 7%), e ndjekur nga Spanja (+ 6%) dhe Italia (+ 5%).

Nga ana tjetër, prodhimi i birrës në Hollandë ra me 9%, në Letoni me 7% dhe në Sllovaki me 6%.

Holanda, eksportuesi më i madh

Holanda eksportoi 1.9 miliardë litra birrë që përmbante alkool në vitin 2019. Kjo e bëri atë eksportuesin më të madh të birrës nga të gjitha shtetet anëtare të BE-së, përpara Belgjikës (1.7 miliardë litra) dhe Gjermanisë (1.6 miliardë litra), e ndjekur nga Cekia, Franca dhe Irlanda ( të gjithë 0,5 miliardë).

Destinacionet kryesore për eksportet e birrës në vendet jo të BE-së ishin Shtetet e Bashkuara (911 milion litra, 22%) dhe Mbretëria e Bashkuar (825 milion litra, 20%). Ata u pasuan nga Kina (364 milion litra, 9%), Rusia (258 milion litra, 6%), Kanada (193 milion litra, 5%), Koreja e Jugut (184 milion litra, 4%), Afrika e Jugut (108 milion ton, 3%), Zvicër (98 milion litra, 2%), Australi (92 milion litra, 2%) dhe Tajvan (86 milion litra, 2%).

Birra britanike kryeson importet nga jashtë BE-së

Tregu i brendshëm për birrat që përmbajnë alkool që nuk prodhohen në BE është margjinale. Sidoqoftë, kur importon nga vendet jo të BE-së, shtetet anëtare favorizuan britanikët (278 milion litra, ose 47% të të gjitha importeve të BE-së për BE-në ekstra të BE-së në vitin 2019) dhe birrën meksikane (125 milion litra, 21%), përpara birrës serbe ( 61 milion litra, 10%), birrë bjelloruse (33 milion litra, 6%), birrë amerikane (19 milion litra, 3%), birrë ukrainase (15 milion litra, 2%), birrë kineze (13 milion litra, 2% ) dhe birra ruse (9 milion litra, 2%).

Tregu global

Të ardhurat në segmentin e Birrës arrijnë në 522.299 milion dollarë amerikanë në vitin 2020. Tregu pritet të rritet çdo vit me 9.4%.

Në krahasim global, shumica e të ardhurave gjenerohen në Shtetet e Bashkuara (101.847 milion dollarë amerikanë në vitin 2020).

Birra është segmenti më i rëndësishëm në tregun global të pijeve alkolike, si nga vëllimi ashtu edhe nga vlera. Në krahasim me segmentet e tjera të tregut të pijeve alkolike, ky segment tashmë është mjaft i përqendruar, me 5 lojtarët kryesorë që përbëjnë afërsisht 60% të vëllimit global – gjysma e të cilave i atribuohet vetëm udhëheqësit të tregut AB InBev.

Vëllimi mesatar për person në segmentin e Birrës arrin në 22.6 L në vitin 2020.

Çmimi mesatar për litër në segmentin e Birrës arrin në 3.10 dollarë amerikanë në vitin 2020.

Ndikimi Global i Covid-19 në industrinë e Birrës

COVID-19 ka ulur në mënyrë dramatike prodhimin dhe konsumin e birrës në të gjithë botën, duke goditur zeje dhe krijues të pavarur. Pothuajse kudo, tavolinat dhe pijet që ofruan një bazë mbështetjeje për shumicën e bizneseve të vogla janë mbyllur ose reduktuar vetëm për kryerjen dhe operacionet e shitjes.

Edhe shitjet  nuk do të kompensojë humbjen e të ardhurave nga banja dhe shitjet me pakicë, tha Mary Macdonald, drejtori ekzekutiv i Shoqatës së krijuesve të artizanale në Ohio.

“Askush nuk është në një situatë që të ketë balance pozitive në këtë periudhë. Shumë bare, restorante, klube u mbyllën ose patën mundësi shitje jashtëzakonisht të kufizuara” shtoi Macdonald në një intervistë.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë