Teknologji

Shkencëtarët zhvillojnë video-lojën që mund të kontrollohet nga mendja

Studiuesit në Zvicër kanë zhvilluar një teknologji e cila funksionon duke përdorur vetëm mendjen. Shkencëtarët thonë se qëllimi përfundimtar i projektit është të ndërtojë një sistem përmes së cilit një pajisje mund të kontrollohet nga sinjalet e trurit të përdoruesit të tij, duke ndihmuar ata që kanë lëvizshmëri të kufizuar. ‘Shofer truri’, është një program që mund të përdoret vetëm nga njerëzit e paralizuar. Samuel Kunz, i cili u paralizua pas një aksidenti ishte ndër të parët që u bë pjesë e kësaj loje.

Kunz drejton një makinë gare dixhitale vetëm me mendjen e tij. Kur ai mendon për dorën e majtë, mjeti kthehet në të majtë. E njëjta gjë funksiononashtu siç përdoruesi mendon. Nëse shoferi mendon për të dy duart në të njëjtën kohë makina lëviz drejt e përpara. Më mbresëlënëse është, kur Kunz fillon të jetë më i qetë në mëndjen e tij, edhe mjeti fillon të ngadalësohet.

Ky ‘lundrim’ kërkon shumë praktikë dhe përpjekje, thotë Kunz. “Unë duhet të jem shumë i përqendruar. Lidhja midis gishtërinjve dhe trurit tim nuk funksionon. Unë përpiqem të lëviz gishtat vetëm në kokën time dhe kështu që duhet shumë përqendrim për ta bërë atë” tha ai. ‘Shoferi i trurit’do të shfaqet në konkurs, me katër pjesëmarrës që garojnë me mendjen e njëri-tjetrit, për të parë se deri ku do të arrijnë.

Si funksionon?
Avatarët në internet kontrollohen nga sinjalet e trurit, të transmetuara në kompjuter me elektroda të bashkangjitura në kokat e përdoruesve, shpjegoi Dr Rea Lehner.

“Pra, këto elektroda janë të lidhura me një përforcues dhe më pas me kompjuterin dhe me algoritmet tona në fund. Algoritmet më pas llogaritin sinjalin e trurit dhe dërgojnë komanda në lojë që piloti ynë mund të kontrollojë në të vërtetë. “Kjo dëshmon komplekse pasi sinjalet e trurit janë të dobëta në krahasim me aktivitetin e muskujve. Ne duhet të sigurohemi që të filtrojmë çdo aktivitet të muskujve dhe ajo që kemi lënë është sinjali i pastër i trurit” vazhdoi ajo.

Një nga sfidat më të mëdha për neuroshkencëtarët në projekt ishte pjesa e kafkës.
“Kafka është një izolant shumë i mirë dhe sigurisht që mbron trurin tuaj, kjo është një gjë e mirë, por gjithashtu mbron sinjalet që truri juaj po prodhon dhe ne që duan t’i lexojnë ato është pak e vështirë”, shpjegoi Nicole Wenderoth, profesoreshë e Cyrihut për kontrollin nervor e lëvizjes.

Më Shumë