Teknologji

SHBA nis hetimet për Google, Facebook, Apple, Amazon

Qeveria amerikane do të verifikoje se si katër fuqitë e teknologjisë Google, Facebook, Apple dhe Amazon përdorin fuqinë e tyre. Kjo vjen pas kritikave rreth shkeljeve të privatësisë, dezinformimit dhe praktikave anti-konkurruese. Ndër të tjera kjo mund të çojë në hetime më formale nga Komisioni Federal i Tregtisë. Në një konferencë shtypi, kongresisti demokrat David Cicilline, i cili është kryetari i nënkomitetit të Gjyqësorit të Dhomës, tha se planifikon një numër të seancave dhe do të marrë dëshmi nga drejtuesit e firmave kryesore të teknologjisë. Mund të ketë edhe kërkesa për politikanët që të shikojnë dokumente të brendshme. Ai tha se hetimi nuk synon një kompani të veçantë, por do të përqendrohej në besimin se “interneti është thyer”.

Hetimet
Presidenti i SHBA Donald Trump ka bërë thirrje për shqyrtim më të afërt të Google dhe firmave të mediave sociale, duke i akuzuar ata për shtypjen e zërave konservatorë. Ai gjithashtu ka kritikuar Amazon për shfrytëzimin e Shërbimit Postar Amerikan. FTC po heton tashmë Facebook-in mbi skandalin e Cambridge Analytica me rrjetin social që shtrihet në vetvete për gjoba deri në 5 miliardë dollarë. Google gjithashtu është shqyrtuar nga FTC dhe është dënuar me 1.5 miliardë euro në muajin mars për abuzimin e pozitës së saj dominante në reklamat online. Apple është gjithashtu subjekt i një hetimi të BE pas një ankese nga ofruesi i muzikës që transmeton Spotify se abuzon me fuqinë e saj mbi shkarkimet e aplikacioneve.

 

Më Shumë