Para

Sejko: Tregu valutor i pabalancuar nga prurjet sezonale, po monitorojmë për të ndërhyrë

Megjithë ndërhyrjen e Bankës Qëndrore në treg për të blerë një sasi eurosh, kursi i këmbimimt valutor të euros nuk po stabilizohet.

Sipas kursit zyrtar të Bankës së Shqipërisë, 1 euro është këmbyer sot me 125, 58 lekë. Ky rezulton çmimi më i ulët i euros në tregun shqiptar në 10 vitet e fundit pas kulmit të muajit qershor kur një euro u këmbye me 124,7 lekë.

Guvernatori Sejko, në konferencën rutinë për shtyp në lidhje me politikën monetare është shprehur se “nuk e kishim parashikuar një mbiçmim të tillë të kursit të këmbimit, i cili po vijon si pasojë e prurjeve sezonale”.

Megjithëse Guvernatori ia ka faturuar sezonit fenomenin e pazakontë të tatpjetës së euros, agjencitë e këmbimit valutor në sajë të ekperiencës së tyre, thonë se nuk është shënuar ndonjë fluks emigrantësh ndryshe nga vitet parardhëse këtë sezon .

Guvernatori Sejko gjatë analizës së ekonomisë për tremujorin e dytë u shpreh se po studiohen dhe monitorohen tregjet për të ditur veprimet e mëpastajme.

Sipas tij, ndërhyrjet e Bankës së Shqipërisë kanë dhënë rezultat në treg duke shpëtuar inflacionin, megjithëse raporti i kërkesës me ofertën mbetet i pabalancuar e kjo ka ndikuar edhe në të ardhurat.

Gjatë evidentimit pozitiv të treguesëve të ekonomisë, Sejko u shpreh se bankat tregtare vazhdojnë të mbeten ende konservatore në dhënien e kredive.  


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë