Media Galeri

Së shpejti në tregjet amerikane do të ketë domate lejla

Ka shije si një domate, ka aromë si një domate dhe madje duket (kryesisht) si një domate. Ka vetëm një ndryshim: Është ngjyrë vjollcë.

USDA (Departamenti i Bujqësisë i Shteteve të Bashkuara) ka miratuar një domate ngjyrë vjollcë të modifikuar gjenetikisht , duke hapur rrugën për frutin unik që do të shitet në dyqanet amerikane vitin e ardhshëm.

Miratimi e çon domaten lejla një hap më afër shpërndarjes së gjerë. Përveç ngjyrës së saj unike, domatja e purpurt ka gjithashtu përfitime shëndetësore dhe jetëgjatësi më të gjatë sesa domatet e kuqe të varietetit të kopshtit, thonë shkencëtarët.

Domatja u zhvillua nga një ekip shkencëtarësh, duke përfshirë biokimisten britanike Cathie Martin , e cila është profesore në Universitetin e Anglisë Lindore dhe udhëheqëse e projektit në Qendrën John Innes në Norwich, Angli.

Martin ka punuar në prodhimin e pigmentit në lule për më shumë se 20 vjet, tha ajo për CNN. “Doja të filloja projekte ku mund të shikonim dhe të shihnim nëse kishte përfitime shëndetësore për këtë grup të veçantë pigmentesh,” tha ajo.

Hapat e ardhshëm për domaten janë miratimi dhe komercializimi i FDA-së./ CNN


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë