Keshilla

Sa kohë marrin ushqimet për t’u tretur?

Koha e tretjes luan rol në humbjen e peshës. Siç  është thënë shumë herë, ne jemi çfarë  hamë. Natyrisht, koha e saktë e tretjes varet nga shëndeti fizik i një individi, metabolizmi, mosha dhe madje gjinia, por, në përgjithësi, disa ushqime do të kalojnë nëpër organizmin t’ju për një kohë të shkurtër , disa ushqimet të tjera do të marrin shumë kohë. Nëse thjeshtësojmë termin, koha e tretjes është një procedurë kur ushqimi që hani kthehet në grimca të vogla që kalojnë përmes sistemit tuaj të zorrëve në qarkullimin e gjakut. Është e rëndësishme të kuptoni kohën e tretjes për të humbur peshë ose për të ruajtur atë që keni arritur. Nëse hani ushqime që treten shpejt, ju do të hani më shpesh se sa duhet, kjo pasi ushqimi që tretet shpejt ju jep ndjenjën e urisë.

Ushqimi i ngadalësuar

Ushqimi i ngadalshëm ngre nivelin tuaj të sheqerit në gjak shumë më ngadalë, duke i dhënë më shumë energji të qëndrueshme dhe të ekuilibruar. Por nëse hani vetëm ushqime që treten shumë ngadalë, ju e sforconi sistemin tuaj të tretjes, dhe kjo mund të sjellë probleme për trupin tuaj.

Specialistët sugjerojnë që të mos përziejnë ushqime që  treten shpejt dhe ushqime që treten ngadalë, dhe të shmanget ngrënia e një ushqimi që tretet shpejt pasi keni ngrënë ushqim që i duhet kohë për tu tretur, sepse kështu ju mbingarkoni stomakun tuaj. Koha më e mirë për përpunimin e ushqimit që ka komponente me kohë të ndryshme të tretjes është në drekë kur sistemi juaj i tretjes është më aktiv. Ushqimi për mëngjes dhe darkë duhet të jetë më i thjeshtë dhe preferohet me produkte që digjen shpejt, kështu që ju të merrni një shtytje të energjisë shpejt pas mëngjesit dhe lejeni stomakun tuaj të qetë gjatë natës.

Ujë -Hyn në zorrë menjëherë.

Lëng frutash ose perimesh-15-20 minuta

Perimet e para, 30-40 minuta

Perimet e Gatuara-40 minuta

Peshku,45-60 minuta

Sallatë me vaj-1 orë

Perimet niseshte 1.5-2 orë

Kokrrat (oriz, hikërror) 2 orë

Bulmetet-2 orë

Arra-3 ore

Pule-1.5-2 orë

Mish-3 ore

Qengji-4 ore

Derri-5 ore


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë