Ngjarje

Rreziku “Huawei”, SHBA shpall gjendjen e emergjencës kombëtare

Donald Trump deklaroi gjendjen e emergjenvës kombëtare për të mbrojtur rrjetin kompjuterik të Shteteve të Bashkuara të Amerikës nga armiqtë e jashtëm. Presidenti amerikan firmosi urdhrin ekzekutiv që ua ndalon kompanive vendase të teknologjisë që të përdorin pjesë të cilat besohet se janë kërcënim ndaj sigurisë kombëtare.

Urdhri nuk përcakton se cilat pjesë prodhimi të huaja ndalohen, por gjerësisht ai shënjestron produktet e kompanisë kineze, “Huawei”.

Vetë kompania kineze ka deklaruar se kufizimi i shitjes së produkteve të saj në SHBA nuk do të bëjë gjë tjetër përveçse dëmtimit të klientëve të saj amerikanë, përfshirë qytetarë dhe kompani. Disa vende të udhëhequra nga SHBA kanë ngritur shqetësimet se produktet e kompanisë “Huawei” përdoren nga qeveria kineze për të përgjuar.

Uashingtoni po ushtron presion ndaj aleatëve të vet për t’iu shmangur rrjeteve të teknologjisë 5G të Huawei-t, ndërkohë që në me një vendim të dytë, Departamenti i Tregtisë e radhiti kompaninë kineze në listën e kompanive, që u ndalohet blerja e produkteve teknologjike amerikane, pa patur më parë miratimin e autoriteteve.

Ekspertët paralajmërojnë se lëvizja do të përshkallëzojë tensionet mes SHBA dhe Kinës, që këto javë ka marrë përmasa edhe më dramatike me rritjen e tarifave të tregtisë në kuadër të luftës tregtare, ende të pashpallur.

Çfarë parashikon urdhri i Donald Trump?

Sipas deklaratës së Shtëpisë së Bardhë, Presidenti Trump synon që të mbrojë Amerikën nga kundërshtarjët e jashtëm, që po krijojnë dhe shfrytëzojnë në masë dobësitë në infrastrukturën teknologjike për interesat e tyre. Urdhri i jep Sekretarit të Tregtisë fuqinë për të ndaluar transaksione që vlerësohen si të papranueshme dhe që përbëjnë një kërcënim për sigurinë kombëtare të SHBA.

Kreu i Komisionit Federal të Komunikimeve, Ajit Pai mirëpriti urdhrin e Presidentit duke thënë përmes një deklarate se ky është një hap i madh në garantimin e sigurisë së rrjetit amerikan të komunikimeve.

Deri më tani, SHBA ua kisht ndaluar disa kompanive private përdorimin e produkteve të kompanisë kineze Huawei, ndërkohë që po lobon tek aleatët që t’i qëndrojnë larg tundimit për përdorimin e teknologjisë 5G të kësaj kompanie. Australia dhe Zelanda e Re ishin dy vendet e para që iu përgjigjën pozitivisht kërkesës së Uashingtonit.

Si u përgjigj Huawei?

Kompania thotë se produktet e saj nuk përbëjnë asnjë rrezik dhe se është krejtësisht e pavarur në aktivitetin e saj nga qeveria kineze. “Kufizimi i aktivitetit të Huawei-t nuk e bën SHBA as më të sigurtë dhe as më të fortë”, deklaroi kompania.

Kompania kineze nënkupton se arsyeja e vërtetë e këtij vendimi është se ajo ndodhet një hap para konkurenteve amerikane, si Apple apo Google në përdorimin e teknologjisë 5G. “Ky ndalim do t’u kufizojë qytetarëve amerikanë përdorimin e teknologjisë së fundit të komunikimit, 5G. Kjo do të dëmtojë si qytetarët, ashtu edhe kompanitë amerikane me të cilat ne bashkëpunojmë deri më tani”, vijon deklarata.

Të martën, kreu ekzekutiv i kompanisë kineze, Liang Hua u shpreh i gatshëm që të firmoste një marrëveshje jospiunimi me të gjithë shtetet ku bashkëpunohet për teknologjinë 5G. Deklaarata u bë gjatë një takimi në Londër, pas ngritjes së shqetësimeve se kompania kineze po përdor infrastrukturën 5G si karrem për spiunazh në favor të qeverisë së Pekinit.

Huawei mohon këto akuza, ndërkohë që sa u takon pretendimeve se nga ndalimi i produkteve të saj në tregun amerikan, ata që humbasin janë vetë amerikanët dhe jo kompania, ka një të vërtetë të madhe.

Edhe pa tregun e SHBA, Huawei do të vazhdojë të zotërojë nga 40 deri në 60 për qind të rrjetit të komunikimeve në botë. Por, ajo që pritet ta dëmtojë më fort kompaninë është vendimi i Departamentit të Tregtisë që e vendos në listën e zezë, duke u ndaluar kompanive amerikane që t’i shesin produkte kompanisë kineze.

Më Shumë