Libra

Romancieri që frymëzoi Elon Musk

Elon Musk, sipërmarrësi më i shqetësuar në botë, ka filluar një ndërmarrje tjetër. Nuk është i kënaqur me raketa të ripërdorshme, makina elektrike, bateri gjigande, trena vakumi dhe rrugë nëntokësore, firma e tij e fundit, Neuralink, shpreson që një ditë të ndërtojë një ndërfaqe tru-makineri (bmi), e cila do ta linte përdoruesin e saj të kontrollonte kompjuterët thjesht duke menduar. Ideja nuk është e re - shkencëtarët kanë eksperimentuar me bmi në laboratorë për vite me radhë - por përfshirja e Musk do ta spërkasë atë me pluhur të yllit.

Siç do t'ju tregojë çdo sipërmarrës, gjëja e parë që i duhet produktit tuaj është një emër tërheqës. “Ndërfaqja e tru-makinës” është pak e dobët, kështu që Musk ka shndërruar në vend të “dantellave nervore”, e cila është e shkurtër, e paharrueshme dhe joshëse.

Adhuruesit e trillimeve shkencore do ta njohin atë nga romanet “Kultura” të Iain M. Banks, një shkrimtar skocez i cili vdiq në vitin 2013. Në ato romane, një dantellë nervore është një bmi që implantohet kur një person është i ri. Ajo rritet brenda dhe përreth trurit të tyre, duke vepruar si një lidhje WiFi që lejon njerëzit të komunikojnë dhe bashkohen  me inteligjencën artificiale ultra të përparuar që drejton shfaqjen.

Kjo nuk është hera e parë që Musk gërmon veprën e  Banks-it  për frymëzim. SpaceX, firma e raketave që ai themeloi në 2002, zotëron dy anije oqeanike që shërbejnë si jastëk lëvizës për raketat e saj. Njëri quhet Thjesht Lexo Udhëzimet, tjetri Sigurisht Të Dua, Ende.

Të dy janë emëruar pas anijeve kozmike inteligjente në librat “Kultura”, ku  të gjithë kanë emra lojcakë (një anije luftarake, e cila kalon pjesën më të madhe të kohës duke pritur duarkryq për t'u thirrur për veprim, quhet Koha e Vrasjes.) Musk nuk është i  vetmi tifoz i “Kulturës”  në Silicon Valley. Në 2015 Mark Zuckerberg zgjodhi “Lojtari i Lojërave”, romanin e dytë i sagës “Kultura”, për klubin e tij të librit.

Ndoshta librat janë thjesht lexim i lehtë para gjumit. Por ndoshta jo, sepse ata eksplorojnë shumë nga temat që shqetësojnë botën e teknologjisë për momentin. Kultura është një shoqëri në të cilën praktikisht puna e të gjithëve është marrë nga robotët. Inteligjenca artificiale (AI) tejkalon shumë llojin organik.

Anijet kozmike dhe botët artificiale në të cilat jetojnë qytetarët e Kulturës drejtohen nga Minds, makina që janë për njerëzit ato që,  njerëzit janë për milingonat. (Këto botë janë të kryqëzuara nga trenat me shpejtësi të lartë që lëvizin në vakum, një teknologji tjetër që Musk po përpiqet të zhvillojë.) Dronët - makina me inteligjencë afërsisht të barabartë me atë të njerëzve - janë qytetarë ashtu si homologët e tyre biologjikë.

Musk, si shumë njerëz të tjerë këto ditë, kalon shumë kohë duke menduar për Inteligjencën Artificiale  dhe ku mund të çojë ajo. Në vitin 2015 ai ndihmoi në krijimin e Open AI, një fondacion jofitimprurës që shqyrton mënyrën më të mirë për të siguruar që ai të përfundojë duke u shërbyer njerëzve, në vend se t’i zhvendosë ata.

Romanet e Bankave, disa prej të cilave janë 30 vjeç, e marrin idenë e inteligjencës së makinerive po aq seriozisht. Vrasja e një makine është një krim aq i rëndë sa vrasja e një personi biologjik; metrika përkatëse morale është aftësia për të vuajtur, jo gjërat për të cilat bëhet një inteligjencë e caktuar.

Ai u jep personazheve të tij makina,  jetë të ndërlikuara të brendshme ashtu si ato biologjike. Në një skenë në “Merrni parasysh Phlebas”, romani i parë i sagës Kultura, një alpinist njerëzor i  sjell një drono disa lule nga një skaj i largët si një dhuratë; droni reflekton se sa i prekur është nga gjesti dhe se si do të vdiste nga turpi nëse ky sentimentalizëm  bëhet i  njohur gjerësisht.

Për zotërit e teknologjisë që dyshojnë në vetvete, seriali është një tonik qetësues. Kultura është një utopi në të cilën premtimi i AI është realizuar dhe grackat janë shmangur. Mendjet janë kryesisht perëndi dashamirëse që sigurojnë që si  njerëzit dhe dronët të jenë sa më të lumtur, të sigurt dhe të përmbushur. Dinjiteti nuk është më i lidhur me punën.

As mbijetesa nuk është, sepse ekonomia e drejtuar nga makina gjeneron një bollëk materiali pothuajse të pashtershëm (një grup ekonomistësh modernë të krahut të majtë e kanë quajtur atë një gjendje të tillë “komunizëm luksoz plotësisht i automatizuar”).

Pa nevojë për të punuar për të mbijetuar, njerëzit - të cilët, në sajë të përparimeve në biologji, mund të ndërrojnë seksin sipas dëshirës dhe të jetojnë qindra vjet - janë të lirë të bëjnë çfarë të duan, qoftë kjo të ngjiten në male, të shijojnë lojëra, apo mjafton të kënaqen  me një pjesë të madhe të hedonizmit të nxitur nga drogat dhe seksi.

Por Banks është një shkrimtar tepër i talentuar dhe cinik për ta bërë utopinë e tij të përsosur. Shumë nga protagonistët e tij janë të pakënaqur me një jetë të lehtë dhe e gjejnë veten në skajet e shoqërisë së përsosur të Kulturës.

E çliruar nga puna, Kultura është fiksuar me modën dhe hollësitë e hierarkive shoqërore. Dhe perënditë AI, madje edhe ato dashamirëse, vijnë me implikime të pakëndshme: Banks është i paqartë nëse njerëzit (dhe dronët) janë diçka më shumë sesa kafshë shtëpiake të kënaqura për Minds,  që drejtojnë me të vërtetë shfaqjen.

Musk ka shprehur shqetësime të ngjashme. “Ne do të jemi si një labrador i përkëdhelur,  nëse jemi me fat”, tha ai në 2015, kur u pyet në lidhje me marrëdhëniet që njerëzit mund të kenë me makineritë super inteligjente. Shqetësime të ngjashme janë arsyeja kryesore pas Neuralink. Vetëm një tru njerëzor i shtuar teknologjikisht, mendon Musk, ka çdo mundësi për të qenë në gjendje të ecë me hapin e llojit artificial dhe Neuralink është hapi i parë në ndërtimin e një truri të tillë.

E gjithë kjo mund të duket pamundshëm madhështore. Shqetësimet në lidhje me kompjuterët hiper-inteligjentë që mbajnë njerëzit si kafshë shtëpiake mund të duken pothuajse teori  fyese në një botë ku miliarda njerëz nuk kanë as energji elektrike të besueshme.

Por trillimi shkencor është një letërsi e ideve dhe, siç vërejti dikur John Maynard Keynes, bota drejtohet nga pak gjëra të tjera. Seria “Kultura” nuk është një plan për të ardhmen e racës njerëzore. Është një operim hapësinor me koncept të lartë, me gjithë lëkundjen teknologjike të duarve (udhëtime më të shpejta se drita, mega-struktura me madhësinë e planetëve).

Por është opera hapësinore ajo që parashikon disa nga sfidat që teknologjia ka filluar të paraqesë në botën reale dhe të cilat janë me shumë interes për llojin e njerëzve që po ndërtojnë të ardhmen në të cilën të gjithë së shpejti do të duhet të jetojmë. Nëse doni të kuptoni mendimin e titanëve të sotëm të teknologjisë, romanet e Banks janë një pikë e  mirë për t’ia filluar./ 1848, The  Economist. Përktheu:Gazeta Si.


Copyright © Gazeta “Si”
Më Shumë