Para

Rikthehen luhatjet në kursin e këmbimit. Euro dhe dollari i afrohen vlerave të verës

Nga Gazeta ‘SI’ - Java ka nisur negativisht për kursin e këmbimit në Shqipëri, me euron që i rikthehet rënies së muajve të verës.

Të hënën e 20 nëntorit, euro këmbehet me 103.8 lekë dhe dollari me 95.6 lekë, shumë pranë nivelit të tyre minimal. E njëjta gjë ka ndodhur edhe me valutat e tjera.

Zhvlerësimi i euros nisi që javën e shkuar, por ajo ishte e papërfillshme, deri sa kaloi kufirin e 104 lekëve. Tendenca paraqitet po njësoj për ditët në vijim.

Me afrimin e sezonit të fundvitit, zhvlerësimi i valutave kundrejt lekut është e zakonshme, ndonëse me lëvizjen e kursit gjatë këtij viti, shpjegimet ekzistuese nuk gjejnë më vend.

Nga ana tjetër, sipas analizës së Bankës së Shqipërisë dhe deklaratave të qeverisë, përshpejtimi i shpenzimeve buxhetore javët e fundit të vitit (investime kapitale në lekë) mund të nxisin euron në rritje.

Në mbylljen e javës së shkuar, BSH bleu 16.5 mln euro në treg, por asnjë efekt nuk u reflektua në këmbimin euro-lek. Ky autoritet parashikon një kurs të qëndrueshëm, pa lëvizje të tjera domethënëse.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë