Treg

Rigjallërohet kredia e biznesit, Banka e Shqipërisë optimiste

Banka e Shqipërisë ka raportuar se në gusht për të katërtin muaj radhazi kredia për ekonominë ka regjistrua rritje.

Portofoli i kredisë bankare ka arritur nivelin më të lartë që nga muaji nëntor i vitit 2014.

Të dhënat zyrtare tregojnë se portofoli i kredisë është zgjeruar me rreth 3.5 miliardë lekë dhe në total ka shkuar në 561 miliardë lekë, ose 5.2% më shumë në terma vjetorë krahasimisht me me gushtin e vitit të kaluar.

Vërehet se kredia po ndjen trend rritës paralelisht si në portofolin e biznesit, ashtu edhe në atë të individëve.

Kredia për individët ka ritme më të larta të rritjes. Në fund të gushtit, ajo regjistroi afërsisht 193 miliardë lekë, me rritje vjetore 5.7%.

Por ajo që është vënë re është rritja e kredisë tek biznesi, i cili ka peshën më të lartë në portofolin total të kredisë, me 59% të portofolit total. Kredia për këtë segment arriti në gati 332 miliardë lekë ose 3.2% më shumë në terma vjetorë.

Banka e Shqipërisë shprehet optimiste se rritja e kredisë për ekonominë do të vazhdojë edhe më tej duke vënë re rritjen e kërkesës së sektorit privat, normat e ulëta të interesit dhe uljen e raportit të kredive të këqija.

Këto kredi që nga viti 2015 janë fshirë nëpër bankat e nivelit të dytë në mbi 55 miliardë lekë.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë