Teknologji dhe Inovacion

Qendrat e reja të të dhënave në Irlandë mund të shkatërrojnë planetin

Në perëndim të Irlandës shtrihet tregu i qyteti mesjetar , me rrënjët e tij legjendare. Përtej labirintit të rrugëve të ngushta të qendrës gjenden oxhaqet që ende fryjnë qymyr dhe torfe. Përtej atyre shtëpive, në periferi të Ennis, është një ngastër toke e madhe, e vendosur midis një termocentrali dhe tokave bujqësore ku kullosin bagëtitë dhe delet. Ky është vendi ku një kompani misterioze ka aplikuar për të zhvilluar një qendër të re të dhënash me madhësinë e 22 fushave të futbollit amerikan.

Nëse miratohet, do të ishte një nga më të mëdhenjtë në vend. Një kompani me bazë në Dublin e quajtur Art Data Centers Ltd paraqiti aplikacionin e planifikimit për qendrën në korrik.

Nuk dihet shumë për kompaninë, e cila u krijua në 2018. Drejtori dhe sekretari i saj kanë qenë të përfshirë në më shumë se 6.500 kompani të tjera irlandeze të listuara – mbi 3.000 prej të cilave janë mbyllur që atëherë, sipas faqes irlandeze të kontrollit të të dhënave të kompanisë SoloCheck.

Investimi prej 1.2 miliardë eurosh (1.4 miliardë dollarë) ka të ngjarë të mirëpritet nga qeveria irlandeze, e cila ka përfshirë qendra të mëdha të të dhënave si pjesë e "zhvillimit strategjik të infrastrukturës", pavarësisht shqetësimeve që rritja në qendrat e të dhënave mund të dëmtojë angazhimin e vendit për të ulur emetimet e karbonit në gjysmë deri në vitin 2030.

Klima e Irlandës ndihmon në zvogëlimin e sasisë së energjisë së nevojshme për të ftohur serverët, por taksat e saj të korporatave - disa nga më të ulëtat në botë - dhe mjedisi rregullator miqësor janë ato që e bëjnë atë kaq tërheqës për kompanitë e mëdha, si Google (GOOGL), Meta (FB) (Facebook), Intel (INTC) dhe Apple (AAPL), të cilët të gjithë kanë selitë e tyre europiane këtu.

Pavarësisht nga ajo klimë e favorshme, qendrat e të dhënave të Irlandës konsumojnë një sasi të konsiderueshme të energjisë elektrike, duke lënë kështu funksionet e tyre në përputhje me qëllimet ambicioze klimatike të vendit në fjalë. Sipas operatorit shtetëror të energjisë EirGrid, ata janë në rrugën e duhur për të konsumuar 17% të energjisë së prodhuar në Irlandë në vitin 2021.

Qendrat e të dhënave po konsumojnë furnizimin me energji të Irlandës

EirGrid vëren se qendrat irlandeze të të dhënave janë aq të nevojshme për energji sa gjatë katër viteve të fundit, fuqia që ata kërkonin ishte e barabartë me shtimin e gjysmë milioni shtëpive në rrjet.

Host në Irlandë, një grup tregtar që promovon Irlandën "si qendrën e pritjes së të dhënave të Europës", tha në një raport të vitit 2021 se numri i qendrave të të dhënave të përfunduara ishte rritur me 25% midis majit 2020 dhe majit 2021. Dhe, në mënyrë kumulative, qendrat e të dhënave kontribuan me 1.85% të emetimeve të karbonit të vendit vitin e kaluar, vlerëson Host in Irland.

Ndërsa më shumë qendra ndërtohen në të gjithë vendin, avokatët e mjedisit kanë frikë se objektivat klimatike të Irlandës po rrëshqasin më tej jashtë mundësive.

Në përgjigje, një zëdhënës i Departamentit të Mjedisit, Klimës dhe Komunikimeve i tha CNN në një deklaratë se Plani i Veprimit për Klimën 2021 i qeverisë "përcakton një sërë veprimesh për të adresuar kërkesën për energji elektrike nga qendrat e të dhënave", e cila përfshin një rishikim të strategjisë së saj. Në qendrat e të dhënave "për të siguruar që rritja e përdoruesve të tillë mund të ndodhë vetëm në përputhje me tavanet sektoriale të emetimeve dhe objektivat e energjisë së rinovueshme.

Kur teknologjia erdhi në qytet

Autoritetet lokale në Ennis po mbrojnë ndërtimin e qendrës së të dhënave, një projekt kyç i planit strategjik ekonomik të qytetit. Zhvilluesit thonë se qendra do të krijojë 250 vende pune të përhershme dhe 1200 të përkohshme gjatë ndërtimit, duke ndihmuar gjithashtu në diversifikimin e sektorit të teknologjisë larg Dublinit, duke ulur kështu presionin mbi rrjetin elektrik të kryeqytetit.

Banori i Ennis Pears Hussey tha për CNN se ai do të preferonte të shihte investimet të përdoren "për të na përgatitur dhe mbrojtur kundër ndikimit më të keq të klimës dhe për të na shndërruar në një shoqëri të barabartë më të qëndrueshme - në vend që të shihte zona të mëdha toke, infrastrukturë publike dhe rrjeti ynë kombëtar i kushtohet korporatave shumëkombëshe."

Qendra e propozuar e të dhënave në Ennis do të vendoset në një copë toke të madhe, disa prej të cilave aktualisht përdoren për bujqësi.

Nëse projekti miratohet, nuk do të ishte hera e parë që teknologjia vjen në qytet.

Në vitin 1997, Ennis iu dha titulli i "Qytetit të Epokës së Informacionit" të Irlandës, së bashku me një injeksion prej 22 milionë dollarësh parash nga kompania irlandeze e telekomunikacionit Telecom Eireann që siguronte më shumë se 80% të shtëpive me kompjuterë me zbritje dhe të gjitha shkollat ​​e qytetit me të reja.

Por ishte industria e teknologjisë në Dublin, 155 milje (245 kilometra) larg, ajo që shpërtheu me të vërtetë. Industria e teknologjisë së Irlandës tani punëson mbi 37.000 njerëz dhe gjeneron 35 miliardë euro (39.5 miliardë dollarë) në eksporte vjetore me Dublinin në qendër të këtyre operacioneve.

Autoritetet e Ennis janë të prirur të marrin një pjesë të këtij byreku, me shpresën se qendra e të dhënave mund të sjellë vende pune dhe rritje në Irlandën perëndimore. Por kërkesat për energji të qendrës së të dhënave Ennis janë befasuese.

Sipas planit të saj, qendra përfshin gjashtë ndërtesa dykatëshe dhe një qendër energjie masive prej 50.310 metrash katrorë, me 18 motorë gazi natyror me djegie të dobët dhe 66 gjeneratorë rezervë me naftë. Planet thonë gjithashtu se panelet diellore do të vendosen në secilën prej qendrave dhe se grumbullimi i ujit të shiut është përfshirë në zhvillim.

Një paraqitje e qendrës së të dhënave të propozuar Ennis nga zhvilluesit.

Ndërsa dokumentet e planifikimit nga zhvilluesit thonë se ndikimi i tij i mundshëm mjedisor nuk do të jetë i rëndësishëm "në lidhje me detyrimet e Irlandës sipas objektivit të BE-së 2030", siti pritet të emetojë ekuivalentin e 657.000 ton CO2 në vit, që arrin afërsisht 1.1% të Totali i vlerësuar i Irlandës në 2020.

"Është goxha e madhe," thotë Phoebe Duvall, oficere e planifikimit dhe politikave mjedisore për agjencinë mjedisore An Taisce.

Gjuha si "cloud" ngjall një pamje beninje, eterike se si ruhen të dhënat. Por në realitet, ajo re jeton në tokë në qendrat e të dhënave që janë jashtëzakonisht të etur për energji.

Melina Sharp e grupit mjedisor Futureproof Clare tha për CNN se ndërsa njerëzit tani i kuptojnë dëmet e plastikës për një përdorim, ndikimi mjedisor i detyrave të përditshme që përdorin të dhëna, si dërgimi i një emaili, janë më pak të dukshëm – dhe ndoshta më pak të konsideruar.

"Ashtu si një filxhan plastik, ato email-e gjithashtu po kontribuojnë në emetimet. Ata po grumbullohen diku, jo në shtëpinë tuaj, por në qendrat e reja të të dhënave të ndërtuara në mbarë botën," tha ajo.

"Njerëzit janë të shqetësuar për gotat e një përdorimi, por në fakt ato (plastika dhe të dhënat) janë të dyja të bazuara në lëndë djegëse fosile për momentin," shtoi Sharp.

Melina Sharp nga Futureproof Clare mban një shenjë në shenjë proteste ndaj qendrës së të dhënave jashtë zyrave të këshillit të qarkut Clare në Ennis.

Irlanda është zotuar të furnizojë deri në 80% të energjisë elektrike nga burimet e rinovueshme deri në vitin 2030. Por me qendrën mesatare të të dhënave që përdor po aq energji elektrike sa një qytet i vogël irlandez, si Kilkenny (26.500 banorë, sipas Censusit 2016) ka të ngjarë që ato qendra do të vazhdojë të fuqizohet të paktën pjesërisht nga lëndët djegëse fosile, thonë ekspertët.

Shqetësimet mjedisore i shtohet mundësia e dallueshme që do të ketë mungesa të vazhdueshme të karburantit.

Në fillim të këtij viti, rregullatori i energjisë dhe ujit i Irlandës, Komisioni për Rregullimin e Shërbimeve (CRU) paralajmëroi se një rritje e rritjes së qendrave të të dhënave mund të rezultojë në ndërprerje të energjisë elektrike, duke bërë që ligjvënësit nga partia Social Demokrate të bëjnë thirrje për një ndalim të përkohshëm të qendrave të reja të të dhënave. Ata thonë se qeveria "nuk ka një kuptim saktësisht se çfarë do të thotë për Irlandën dhe për infrastrukturën tonë".

CRU, megjithatë, vendosi kundër një moratoriumi për qendrat e reja, duke thënë se "angazhimi konstruktiv me palët e interesuara të industrisë ... hoqi nevojën për ndryshime rrënjësore të politikave ose zbatimin e një moratoriumi mbi lidhjet e qendrave të të dhënave."

Disa vende, duke përfshirë pjesë të Holandës, kanë më parë ose aktualisht janë duke zbatuar moratoriume të qendrave të të dhënave për shkak të shqetësimeve mjedisore. Qeveria e Singaporit në 2019 vendosi një moratorium të përkohshëm për të gjitha projektet e reja të qendrës së të dhënave për të moderuar rritjen në sektor, i cili përbënte rreth 7% të konsumit total të energjisë elektrike të vendit atë vit. Që atëherë, qeveria e Singaporit është konsultuar me ekspertë të industrisë se si të sigurojë rritje të qëndrueshme, me atë rishikim që do të përfundojë këtë vit.

Por në Irlandë, rregullatori i energjisë thotë se tani do të vlerësojë aplikacionet e lidhjes së qendrës së të dhënave bazuar në një sërë faktorësh, duke përfshirë nëse qendra po përdor një rajon tashmë të kufizuar nga energjia dhe nëse mund të gjenerojë energjinë e vet në rast se furnizimi do të ketë prerje.

 Është një vendim që përputhet me qëndrimin e qeverisë. Deklarata e Qeverisë 2018 mbi Rolin e Qendrave të të Dhënave në Strategjinë e Ndërmarrjeve të Irlandës u jep "qendrave të të dhënave mbi pragjet e madhësive të caktuara" status të veçantë për qëllime planifikimi, një lëvizje që ndihmon autoritetet të drejtojnë vendimmarrjen rreth rritjes së tyre.

Qendra e të dhënave e Google në Dublin

Zëdhënësi i Departamentit të Mjedisit, Klimës dhe Komunikimeve tha se "do të merren parasysh masa të mëtejshme (rregullatore) për të menaxhuar kërkesën nga përdoruesit e mëdhenj, si qendrat e të dhënave. Kjo do të jetë në kontekstin e objektivave tona kombëtare të klimës dhe nevojave të ardhshme të rrjeti (energjia elektrike)".

"Kërkimi dhe zhvillimi, për ta vendosur Irlandën fort në një rrugë drejt qendrave të të dhënave me karbon neto, do të kërkohet," tha departamenti në deklaratën e tij për CNN.

Irlanda ka ende një rrugë të gjatë për të bërë për të përmbushur objektivin e saj prej 80% të burimeve të rinovueshme deri në vitin 2030 dhe tashmë po tregon shenja të ngecjes. Në vitin 2020, ai ishte 2.5% nën objektivin e tij të përkohshëm prej 16%, sipas raportit të Autoritetit të Energjisë së Qëndrueshme të Irlandës (SEAI) 2021. Raporti i SEAI-t thoshte, megjithatë, se energjia elektrike e rinovueshme "formoi shtyllën kurrizore" të këtij objektivi dhe se ishte sektori i ngrohjes së rinovueshme që kishte ngecur progresin. "Burimet e rinovueshme të energjisë janë tani burimi i dytë më i madh i energjisë elektrike pas gazit natyror," tha ai.

'Veshje dritareje'

Ndërsa ndërgjegjësimi për qendrat e të dhënave të presionit të vendosura në rrjetet e energjisë rritet, teknologjisë së madhe po i kërkohet të bëjë më shumë për të kompensuar ndikimin e saj.

Patrick Bresnihan, një lektor i shkencës dhe teknologjisë në Universitetin Maynooth, tha se shumica e kompanive të mëdha të teknologjisë janë "të errëta" në lidhje me mënyrën se si po i arrijnë qëllimet e tyre klimatike, në një mënyrë që e bën të vështirë mbajtjen e tyre përgjegjëse. Ai tregon një ide kyçe brenda qeverisjes globale të klimës: se problemet mjedisore, duke përfshirë ndotjen dhe emetimet, mund të "kompensohen" duke investuar në energjinë e gjelbër ose mbjelljen e pemëve në pyje.

Në Irlandë, teknologjia e madhe (dhe bizneset më të vogla) mund të hyjnë në marrëveshje të blerjes së energjisë së korporatave (CPPAs) ku ata bien dakord të blejnë energji elektrike nga burime të rinovueshme me një çmim fiks për një kohë të caktuar. Ai u jep siguri financiare gjeneratorëve për të ndërtuar një fermë me erë, për shembull, dhe u jep bizneseve një çmim të garantuar për atë energji të erës.

Por Bresnihan i quan shumë prej atyre CPPA-ve si dritare, duke shpjeguar se shumica e investimeve janë "minimale" në krahasim me sasinë e energjisë që përdorin kompanitë e mëdha të teknologjisë.

"Ato janë me të vërtetë vetëm një mënyrë që (kompanitë) të thonë, 'ne po bëjmë pjesën tonë'," tha ai.

Amazon (AMZN) është ndër blerësit më të mëdhenj të korporatave në vend të energjisë së rinovueshme. Kur CNN i kërkoi Amazon-it një përgjigje ndaj kritikave ndaj CPPA-ve, një përfaqësues vuri në dukje një deklaratë nga Emma Tinker, CEO e Asper Investment Management, një firmë investimesh me bazë në Mbretërinë e Bashkuar e fokusuar në infrastrukturën e qëndrueshme. Asper dhe partneri i tij Invis janë zhvilluesit e tre projekteve të fermave me erë në Irlandë që janë mundësuar përmes CPPA-ve.

"Angazhimi afatgjatë i Amazon për të siguruar 100% të energjisë nga fermat tona me erë në Cork, Donegal dhe Galëay i mundësoi Invis-it të financojë këto projekte dhe t'i ndërtojë ato pa pasur nevojë për subvencione qeveritare, duke kursyer konsumatorin e energjisë dhjetëra milionë euro." tha Tinker. "Këto projekte përfaqësojnë një pjesë të konsiderueshme të projekteve të erës në ndërtim sot në Irlandë dhe mbështesin vendet e punës dhe investimet në këtë sektor kritik, ndërsa vendi shkon drejt përmbushjes së 80% të energjisë elektrike nga burimet e rinovueshme deri në vitin 2030."

Dhe një zëdhënës i Meta (Facebook) tha për CNN se kompania angazhohet "të mbështesë operacionet tona me 100% energji të rinovueshme", dhe tha se projektet e rinovueshme me të cilat kompania është e lidhur në Irlandë prodhojnë aq energji sa konsumon qendra e saj e të dhënave në Irlandë.

Një pamje më e plotë

Autoritetet e qarkut në Ennis u kanë dhënë kohë zhvilluesve deri në pranverë për të dhënë informacion të mëtejshëm në lidhje me planet e tyre për qendrën e re të të dhënave përpara se të marrin një vendim për miratimin e saj.

Këshilltari Johnny Flynn u ka bërë thirrje zhvilluesve të bëjnë më shumë për mjedisin, duke u kërkuar atyre që të përdorin një alternativë, "modeli të qëndrueshëm të energjisë primare me karbon të ulët të gjelbër" për funksionimin e tij.

Këshilltari Johnny Flynn qëndron në rrugën Tulla, e cila shkon paralelisht me faqen e propozuar të qendrës së të dhënave në Ennis.

"Për momentin ne po përpiqemi të dekarbonizojmë mënyrën tonë të të jetuarit, por është si të përpiqemi të ecim poshtë një shkallë lëvizëse që vjen lart," tha Flynn, duke cituar një ëebinar që ai mori pjesë në lidhje me projektin.

Megjithatë, Flynn është optimist për zhvillimin, duke përmendur potencialin ekonomik që mund të sjellë, dhe jo vetëm punët në qendrat e të dhënave. Flynn shpreson se kjo qendër mund të tërheqë kompanitë e teknologjisë për të zgjeruar operacionet e tyre në Ennis, duke pasur parasysh afërsinë e qytetit me lumin Shannon dhe Atlantikun - shtëpia e një industrie në lulëzim të fermave të erës në det të hapur.

Një projekt-propozim EirGrid e mbështet këtë ide, duke thënë se përdoruesit e mëdhenj të energjisë, si qendrat e të dhënave, mund të pozicionohen në perëndim dhe në jug, pranë burimeve të prodhimit të energjisë së pastër, për të hequr presionin nga rrjeti lindor dhe për t'u përgatitur për objektivat e emetimeve të vitit 2030.

Zëdhënësi i Departamentit të Mjedisit, Klimës dhe Komunikimeve tha se "kërkesa për energji në tërësi, duke përfshirë nga qendrat e të dhënave, do të pritet të funksionojë brenda kufijve sektorialë të emetimeve" dhe se "qendrat e të dhënave që janë afër energjisë së rinovueshme, sjellin të tyren energjitë e rinovueshme, janë shumë fleksibël dhe përfshijnë disa elementë ruajtjeje, ofrojnë një mundësi për emetime dukshëm më të ulëta të karbonit."

"Nëse keni energjinë tuaj të rinovueshme në bregun perëndimor, pse të mos keni ruajtjen e të dhënave aty ku është energjia e rinovueshme dhe të inkurajoni grupimet e teknologjisë që të vendosen përgjatë saj?" tha Flynn.

Por Hussey, banor i Ennis, nuk e ndan këtë optimizëm.

“Nuk ndihet shumë demokratike që një qytet i vogël i Ennis mund të ketë një zhvillim kaq të madh me një ndikim kaq të madh në përpjekjet tona për të përmbushur objektivat tona klimatike të ngritura mbi ne, kur ndikimi do të vazhdojë me breza dhe brezave”, tha ai.

Burimi: CNN Business; Përshtati Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë