Libra

Pulitzer kurorëzon afrikano-amerikanët Whitehead dhe Brown

Pasi u shtynë për shkak të pandemisë, Çmimet Pulitzer, të lindura në vitin 1917, një vit para shpërthimit spanjoll, u njoftuan mbrëmë, për herë të parë përmes internetit.

Dy shkrimtarë afrikano-amerikanë janë fituesit, njëri për fiction dhe ai për poezinë. Colson Whitehead – në Pulitzer e tij të dytë pas ‘La Ferrovia Sotterranea (Sur) – u dha për romanin e tij The Boys Nickel (Mondadori) dhe Jericho Brown për “The tradition”: “Një përmbledhje e teksteve mjeshtërore që ndërthurin delikatesën me urgjencën historike në evokimin e tyre të dashur të trupave të prekshëm nga armiqësia dhe dhuna”, thuhet në motivim. Për historinë fitoi W. Caleb McDaniel me “Shijen e ëmbël të lirisë”: Një histori e vërtetë e skllavërisë dhe kthimit në Amerikë, ndërsa për jo-fiction çmimi iu dha Anne Boyer (The Undying: Pain, Vulnerability, Mortality, Medicine) dhe Greg Grandin (Fundi i mitit: Nga Kufiri në Murin Kufitar në Mendjen e Amerikës).

Boyer është një nga vetëm tre gratë që kanë marrë çmim, përballë shumë burrave.  

Korrupsioni i korporatave, ndërhyrja zgjedhore e Vladimir Putin në Rusi, dhuna seksuale dhe trashëgimia e skllavërisë janë temat në qendër të hetimeve gazetareske që kanë bërë që gazetat dhe reporterët amerikanë (nga “New York Times” dhe “Washington Post” deri tek gazetat e vogla provinciale siç është “Gazeta Palestineze” e Palestinës në Teksas) Çmimet Pulitzer 2020 për gazetari.

“Në periudha të vështira si e jona, është më e rëndësishme se kurrë të sqarohet se gazetari nuk ka ndalur kurrë, përkundër përpjekjeve të koordinuara për të sabotuar punën e tyre”, tha menaxherja e çmimeve Dana Canedy, kundër sfondit të dhomës së saj të jetesës.

Në veçanti, në mesin e sondazheve të dhëna këtë vit, “New York Times” fitoi në seksionin e çështjeve ndërkombëtare me raporte mbi ndërhyrjen e politikës së jashtme të Rusisë së Putinit që arriti kulmin në zgjedhjet amerikane të vitit 2016. “Washington Post” fitoi medaljen për vënien në qendër të vëmendjes për efektet e ndryshimit të klimës. Dhe gjithmonë në Times një çmim shkonte për pjesën që konsiderohet më prestigjioze, ajo e gazetari hulumtuese, për maksimumin e hetimit të parregullsive në industrinë e taksive në New York. Në kategorinë “e brendshme”, Pulitzer shkoi për “Seattle Times”, sepse kishte ekspozuar shkurtesat e miratuara nga Boeing në prodhimin e B-737 Max, protagonist i dy tragjedive katastrofike të fluturimit në vitin 2019.

“Reuters” fitoi çmimin e fotografisë me imazhe nga Demonstratat e Hong Kongut, “New Yorker” për satirë politike me kopertinë që përshkruan Prokurorin e Përgjithshëm Ëilliam Barr dhe shefin e senatit Mitch McConnell duke lustruar këpucët e Donald Trump. Pulitzeri për Muzikë shkoi tek Anthony Davis për “Central Park Five”.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë