Jete & Stil

Pse qeshim?

Të gjithë qeshim edhe pse për arsye të ndryshme. Madje ne fillojmë të qeshim që kur bëjmë 3 muaj që kemi ardhur në këtë jetë. “Peekaboo”, rezulton të jetë një kënaqësi globale e të gjithëve.

Por a e dini pse qeshim?

E qeshura i shërben një funksioni shoqëror. Është një mënyrë që ne t’i sinjalizojmë një personi tjetër që dëshirojmë të lidhemi me ta. Në fakt, në një studim të bërë nga Klinika “Mayo”, u zbulua se folësit kishin 46% më shumë gjasa për të qeshur sesa dëgjuesit.

Ne gjithashtu kemi 30 herë më shumë gjasa të qeshim në një grup. Fëmijët e vegjël midis moshës 2.5 dhe 4 u zbulua se kishin tetë herë më shumë gjasa të qeshin me një karikaturë kur e shikuan atë me një fëmijë tjetër edhe pse kishin po aq të ngjarë të raportonin se karikatura ishte qesharake qoftë e vetme apo jo.

Në një eksperiment, ekspertët e Klinikës morën 24 grupe shoqërore dhe 966 pjesëmarrës. Këto grupe ishin ose shokë të ngushtë ose të panjohur me njëri-tjetrin.

Pjesëmarrësve në studim iu kërkua të dëgjonin të qeshurat e tyre dhe të përcaktonin nivelin e miqësisë me anë të kësaj. Duke përdorur vetëm të qeshurën e tyre, ata mund të dallonin me besueshmëri ndryshimin midis njerëzve që sapo ishin takuar dhe atyre që ishin miq prej një kohe të gjatë. Këto rezultate sugjerojnë jo vetëm lidhjen midis të qeshurës së vërtetë dhe miqësisë por gjithashtu se nuk po mashtrojmë askënd kur bëjmë sikur qeshim me shakanë e një personi tjetër.

Sipas Klinikës Mayo, ka edhe një mori përfitimesh shëndetësore fizike për të qeshurën. E qeshura mund të rrisë marrjen e oksigjenit, e cila nga ana tjetër mund të stimulojë zemrën, mushkëritë dhe muskujt tuaj. Të qeshurit çliron më tej endorfinë, hormonet që trupat tanë prodhojnë për të na bërë të ndjehemi të lumtur dhe madje edhe të lehtësojmë dhimbjen ose stresin. Akti i rritjes dhe më pas i uljes së rrahjeve të zemrës dhe presionit të gjakut përmes të qeshurit është gjithashtu në fund të fundit qetësues dhe lehtësues i tensionit. E qeshura madje mund të rritë reagimin e sistemit tonë imunitar përmes çlirimit të neuropeptideve që ulin stresin dhe sëmundjet.

Pra, e qeshura sinjalizon bashkëpunimin, një aspekt kyç i mbijetesës njerëzore dhe promovon një trup më të shëndetshëm. Ky është justifikimi më i mirë për tu munduar të qeshim më shumë.

Burimi: Scientific American. Përktheu: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë