Shendet

Pse japonezët janë ndër njerëzit më jetëgjatë në botë? Sekreti është tek fëmijët

Sipas një studimi të publikuar në revistën “The Lancet”, fëmijët japonezë janë ndër më të shëndetshmit në botë dhe, në perspektivë, popullsia është ndër më jetëgjatët

Gazeta Si - Fëmijët më të shëndetshëm në botë janë japonezët. Sipas rezultateve të një studimi të botuar në “The Lancet”, fëmijët e lindur sot në Japoni kanë një pamje më të mirë shëndetësore sesa bashkëmoshatarët e tyre perëndimorë.

Vendi në Lindjen e Largët është i famshëm për "jetëgjatësinë" e tij të lartë, mbi të gjitha falë stilit të jetesës dhe modeleve të të ushqyerit.

Po të shikosh të dhënat, nuk është rastësi që më pak se një në 5 fëmijë është mbipeshë, ndërsa shkalla e obezitetit është 4.2%.

Të dhëna të jashtëzakonshme krahasuar me ato të vendeve evropiane, ku mesatarisht 29% e fëmijëve nga 7 deri në 9 vjeç janë mbipeshë (përfshirë obezitetin), me variacione shumë domethënëse midis kombeve. Por cili është sekreti i japonezëve?

Vlera e të ushqyerit

Duke filluar nga shkolla fillore, fëmijëve u shërbehet një drekë e përbërë nga pjata shumë të shëndetshme, shpesh të karakterizuara nga prania e orizit dhe peshkut, me ushqime të rritura në vend dhe të freskëta të përgatitura në vend.

Opsionet e ushqimit jo të shëndetshëm nuk janë të disponueshme. “Italianët tashmë fillojnë të hanë shumë sheqer në mëngjes, në mëngjes”, tha Davide Libreri, pediatër në spitalin “Papa Giovanni XXIII” në Bergamo për gazetën “Corriere della Sera”.

Qumështi është gjithmonë aty, sikur të ishte një ushqim themelor, por foshnja nuk duhet domosdoshmërisht të marrë qumësht në mëngjes”.

Çfarë mund të hani si alternativë? “Kos, bukë e thekur, bukë me proshutë, domate dhe djathë ose vezë. Duhet të ndryshojmë qasjen ndaj mëngjesit, i cili gjithashtu mund të jetë i shijshëm. Ajo që ka rëndësi është që të ketë një konsum të ekuilibruar të sheqernave dhe yndyrave të mira”.

Fëmijët japonezë hanë shpesh për drekë një pjatë me bazë orizi, e cila ka një përmbajtje pak më të lartë karbohidratesh se makaronat, por atëherë pse nuk shtojnë peshë?

“Sepse nuk hanë oriz, por pak oriz, i cili ndonjëherë ftohet dhe procesi i ftohjes përmirëson ndikimin në sheqerin në gjak, sepse ngadalëson shndërrimin e niseshtesë në sheqerna”, saktësoi Libreri.

Një tjetër ndryshim i rëndësishëm ka të bëjë me pijet: fëmijët japonezë nuk konsumojnë sodë dhe pije të gazuara, por vetëm ujë dhe çaj.

“Megjithatë, ne prezantojmë shumë pije me sheqer. Duhet të veprojmë në hidratim, duke e mësuar fëmijën të pijë ujë, por pa sheqerna të shtuara. Për më tepër, le të kujtojmë se lëngu klasik i frutave, edhe pse thotë se nuk ka sheqerna të shtuara, në të vërtetë përmban një përqendrim të tepruar të fruktozës”.

Dhe pastaj është një produkt i përpunuar, jo i freskët, shpesh i pasuruar me konservues dhe ngjyrues.

A është një lëng më i mirë? “Frutat e freskëta janë më të mira, edhe me lëvozhgën, e cila përmban fibra, e cila redukton përthithjen e sheqernave dhe nxit procesin e tretjes”.

Në shkollën e edukimit ushqimor

Fëmijët japonezë studiojnë edukimin e të ushqyerit në shkollë. Studentët vizitojnë fermat lokale dhe mësojnë rreth ushqimit, gatimit dhe sjelljeve.

Në ndërtesat e shkollave nuk ka makina që tregtojnë dhe ushqimet e mensave përgatiten tërësisht nga e para, nuk përmbajnë produkte të ngrira dhe janë burim krenarie kombëtare.

Dhe, duke përjashtuar kufizimet dietike, në shumicën e rretheve, fëmijët nuk lejohen të sjellin ushqim në shkollë derisa të arrijnë shkollën e mesme.

Dhe kjo nuk është e gjitha, si në shkollën fillore, ashtu edhe në atë të mesme, nxënësit veshin uniformë dhe kapele të bardha dhe marrin pjesë me radhë në shërbim.

Është thjesht një çështje kulturore, njësoj si ushqimet, të cilat nuk duhet të karakterizohen me ushqime, por me produkte më pak të përpunuara, si fruta apo fruta të thata.

Shembull i mirë në tryezë

Prindërit japonezë janë shumë të vëmendshëm ndaj konsumimit të vakteve familjare, gjë që shihet si një ritual.

Ata frymëzojnë fëmijët e tyre që nga fëmijëria të provojnë të shijojnë një shumëllojshmëri të gjerë të ushqimeve të shëndetshme dhe të ndryshme.

Dhe ata praktikojnë moderim fleksibël, kur bëhet fjalë për ushqime më pak të shëndetshme, që përkthehet në kënaqësinë e rastit me biskota, akullore ose pica dhe patatina, duke i mbajtur porcionet të vogla dhe më pak të shpeshta.

Dhe kjo vlen për të gjithë, jo vetëm për fëmijët. “Shembulli i mirë në tavolinë duhet të ndodhë që nga heqja e gjirit”, këshilloi Libreri.

Natyrisht, kur janë të rinj duhet të përpiqeni të përgatisni ushqime pa (ose me pak) kripë dhe të përdorni metoda të thjeshta gatimi. Ndërsa rritet fëmija, dieta bëhet më e lirë, por është e rëndësishme të të vazhdohet me vakte të shëndetshme, ndoshta të konsumuara të gjitha së bashku dhe pa praninë e pajisjeve dixhitale të ndezura.

“Ka prindër që janë shumë të vëmendshëm deri në 12 muaj, pastaj në 18/20 muaj i lënë fëmijët të hanë patatina, akullore, çokollata etj. Nuk ka shumë kuptim, sepse, ose besoj se është e rëndësishme të jepet një lloj edukimi, i cili më pas do të vazhdojë në të ardhmen, për të reduktuar rrezikun e obezitetit dhe hipertensionit, ose është e kotë të jesh një ‘taleban’ i tillë për 6 deri në 12 muaj dhe pastaj të gjithë janë të lirë". Për më tepër, ne duhet të reduktojmë porcionet, sepse “nuk kemi nevojë të hamë kaq shumë”.

Inkurajoni lëvizjen

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, më shumë se 98% e fëmijëve japonezë ecin me këmbë ose me biçikletë për në shkollë.

Kjo u mundëson fëmijëve të përmbushin rekomandimin e 60 minutave në ditë aktivitet fizik mesatar deri të fuqishëm, thjesht duke ecur në këmbë dhe nga shkolla.

“Fëmijët e shkollave fillore duhet të kenë më shumë kohë për të luajtur pasdite, ndërkohë që shpesh janë të mbingarkuar me detyra shtëpie.

Ka shumë vëmendje për edukimin, por pak për aktivitetin fizik”, saktësoi pediatri italian. Nxënësit e shkollës fillore praktikojnë 2 orë në javë aftësitë motorike për kursin 40-orësh.

“Gjëja më e rëndësishme që kemi është shëndeti dhe i kushtohemi kaq pak? Është një paradoks, flasim për parandalimin dhe më pas, në vendin ku fëmijët duhet të mësojnë të menaxhojnë veten, mësojmë se koha që duhet t'i kushtojnë aktivitetit fizik dhe motorik është e kufizuar".

Prandaj, rekomandohet ushtrimi i sporteve, veçanërisht sportet ekipore, të cilat gjithashtu mësojnë respektimin e rregullave për stilin e jetës aktive, për këtë arsye, ngjitni shkallët në vend që të merrni ashensorin, të shkoni - nëse është e mundur - në shkollë në këmbë dhe të luani fëmijë në park, duke i lënë në shtëpi para televizorit dhe tabletit.

Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë