Ekspozite

Performanca tronditëse e Marina Abramovic tregon pse ende nuk mund t’u besojmë njerëzve në pushtet

Nga Katy Hessel - Nëse hyn në Akademinë Mbretërore në Londër, përballesh me një tryezë. E ngritur si një altar dhe e mbështjellë me një pëlhurë të bardhë, ka mbi të 69 objekte. Disa të japin kënaqësi - një gotë, një qiri, një trëndafil, një furçë flokësh, një pasqyrë, një krehër, një buzëkuq. Të tjerat të japin dhimbje - një armë, një plumb, zinxhirë, një sëpatë, një sharrë, një sërë thikash të mprehta.

Është nga Rhythm 0, një pjesë e artit të performancës nga Marina Abramović – e cila është bërë gruaja e parë që ka një ekspozitë personale në të gjitha galeritë kryesore të muzeut (ato kanë qenë të hapura që nga viti 1768). E shfaqur për herë të parë në Napoli në vitin 1974, vepra pa Abramoviç të deklarohej si objekt. Më pas ajo udhëzoi audiencën që të përdornin rekuizitat mbi të sipas dëshirës.

Performanca zgjati gjashtë orë. Në fillim, audienca e saj ishte pasive. Por, me kalimin e kohës, ata u bënë të dhunshëm, me njerëzit që i përdornin objektet për të prerë lëkurën e saj, për t’i grisur rrobat, për t’i futur një thikë mes këmbëve dhe për të ngjitur një copë letre në trupin e saj. Rreth tavolinës, ka fotografi të performancës. Ato tregojnë – kryesisht – burra duke luajtur me objektet, duke prekur trupin e Abramović-it, duke e vështruar dhe duke qeshur me të me miqtë e tyre, teksa ajo qëndron atje e vetme, duke iu mbushur sytë me lot.

Tavolina me objekte

Ndërsa fotografitë të bëjnë të ndjesh siklet dhe ankth, duke parë tavolinën e madhe të goditur edhe më shumë. Është një monument jo vetëm i frikës dhe elasticitetit të Abramoviçit, mënyra se si ajo i testoi në ekstrem pragjet e dhimbjes mendore dhe fizike, por edhe për besimin e saj tek audienca. Një numër i pjesëve të tjera të performancës së saj janë rikrijuar me artistë më të rinj, por Rhythm 0 jo. Dyshoj se do të lejohej, gjë që më çon në pyetjen - a nuk mund t’u besojmë ende njerëzve kur ata vendosen në një pozicion pushteti?

Puna është pjesë e një serie më të madhe të Rhythm 0, të ndërtuara në fillim të viteve 1970 që shikojnë konceptin e kontrollit. Shfaqjet bazohen në edukimin e rreptë të Abramoviçit në Jugosllavinë e pasluftës, e rritur nga prindër që ishin zyrtarë të lartë në qeverinë socialiste. “Jam rritur me kontroll, disiplinë dhe dhunë të jashtëzakonshme në shtëpi. Gjithçka ishte ekstreme”, ka thënë ajo. The Rhythms eksplorojnë shtrëngimin e rregullave në një shoqëri autoritare, por edhe se si është të jesh grua në një kulturë thellësisht mizogjene.

Duke ecur përpara në ditët e sotme, Rhythm 0 na bën të mendojmë për armiqësinë me të cilën përballen ende gratë: kërcënimin e vazhdueshëm të dhunës dhe rrezikut, dhe abuzimin me trupin tonë nga të fuqishmit. Kini parasysh akuzat seksuale të aktorit Russell Brand, ose lajmin se në Policinë Metropolitane, një autoritet që i besohet për të mbrojtur dhe patrulluar rrugët, aktualisht janë 143 oficerë nën hetim për abuzim në familje, nga të cilët 42 janë ende në punë.

Ne dëgjojmë histori të tilla aq shpesh saqë mund të mpihemi ndaj tyre, duke mos e kuptuar plotësisht realitetin e asaj që viktimat durojnë. Si një ndjekës i vjetër i Abramović-it, isha mësuar me imazhet e Rhythm 0. Por pasi pata dëshmitarin e tabelës, pata një ndjenjë të brendshme të asaj që ajo vendosi vetë; terrori i shkeljes së trupit tuaj.

Siç zbuluan disa nga opinionet për shfaqjen e saj, praktika e artit të performancës së Abramović-it ende fton skepticizëm, madje edhe neveri – reagime me të cilat ajo është mësuar prej kohësh. Ajo më tha: “Kur fillova në fillim të viteve ‘70, të gjithë thoshin se ishim të çmendur. “Ky nuk është art, nuk është asgjë”. Duke përdorur trupin si medium, Abramovic tregon se sa arti mund t’i afrohet jetës. Si spektatorë të veprës së saj, ne jemi të implikuar edhe në realitetin e asaj që njerëzit durojnë. Rhythm 0 është një kujtesë rrëqethëse e njerëzve që jetojnë me frikën e abuzimit çdo ditë.

Burimi: The Guardian/ Përshtati: Gazeta "Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë