Libra

Pas Harry Potter, shkrimtarja Rowling vjen me një tjetër roman magjik

Më shumë se njëzet vjet pas paraqitjes së parë të Harry Potter, shkrimtarja J. K. Rowling kthehet me një roman të ri për fëmijët, një histori e Krishtlindjes që do të dalë në të njëjtën kohë në të gjithë botën më 12 tetor.

Ky është me të vërtetë romani i parë që J. K. Rowling shkroi pas sagës “Harry Potter”. Dhe do të jetë një histori e bukur e Krishtlindjes, e cila arrin në libraritë, njëkohësisht në të gjithë botën dhe në vendet anglosaksone, më 12 tetor dhe më pas do të përkthehet në njëzet gjuhë të tjera në botë. Titulli është i qartë: “Derri i Krishtlindjes”. Dhe sugjeron që shamitë duhet të përgatiten. Sepse do të jetë një histori prekëse ku humbja bashkohet me frymën e Krishtlindjeve që mund të bëjë mrekulli...

Shkurtimisht, subjekti: është një fëmijë me emrin Jack që e do lodrën e tij prej pelushi, një derr. Ai nuk e lë kurrë. Por në prag të Krishtlindjes ndodh e papritura: fëmija humbet mikun e tij të dashur. Por trishtimi nuk rimon me festën më të bukur, Krishtlindjen, që fëmijët e duan aq shumë dhe kështu ndodh një mrekulli.

Në prag të Krishtlindjes, dihet që edhe lodrat marrin jetë, sigurisht që nuk do të ishte hera e parë që ata do të na tregonin për këtë. Me përjashtim të faktit që këtu i ndodh kukullës së re të Jack, zëvendësimi i bezdisshëm nga dyqani për Derrin e mëparshëm.

Do të jetë kjo pikënisja që do ta çojë fëmijën në një udhëtim magjik në kërkim të asaj që ka humbur ... Edhe në këtë libër flitet për miqësi, magji dhe rritje, sepse përmes humbjes së asaj që duam të gjithë bëhemi pak më të pjekur.

Tema e humbjes, në fakt, ka qenë gjithnjë e pranishme në romanet e JK Rowling, e cila këtu riinterpreton në një mënyrë krijuese, pasi vetëm ajo di të bëjë “një topos të letërsisë për fëmijë”, nënvizoi edhe drejtoresha e shtëpisë botuese “Salani”, Mariagrazia Mazzitelli, i cili do të botojë librin për Italinë, si të gjithë produktet për fëmijë të shkrimtares, “një nga historitë më të bukura të Krishtlindjeve të shkruara ndonjëherë, plot butësi, imagjinatë dhe dhembshuri të pashtershme për njerëzit dhe objektet e dashura”.

Me një fjalë: “festimi i ngrohtësisë së familjes, i kujdesit dhe i ndjenjës, do të mirëpritet edhe një herë me entuziazëm nga audienca e lexuesve të saj të vegjël”.

Që nga koha e Harry Potter-it të parë, që nga botimi i tij kanë kaluar më shumë se njëzet vjet pa ndikuar në suksesin e tij dhe renditja e tij në çdo botim të ri arriti në librari, siç ka ndodhur në muajt e fundit, JK Roëling nuk humbet asnjë ritëm. Seria Harry Potter në botë ka shitur mbi 450 milionë kopje, në Itali mbi 13 milionë. Por nuk mbaron këtu. Fëmijët i duan librat e saj edhe kur nuk kanë shumë të bëjnë me magjistarin dhe nuk flasin për Hogwarts apo magji.

Një gjë e tillë u kuptua edhe një vit më parë kur gjatë izolimit të dhimbshëm nga pandemia shkrimtarja publikoi një përrallë me episode online, “The Ickabog” të shkruar shumë vite më parë si copëza historie para gjumit për fëmijët e saj kur ishin të vegjël. Së pari doli online në internet për t’u “bërë shoqëri” fëmijëve të mbyllur në shtëpi për shkak të pandemisë dhe më pas u bë libër nëntorin e kaluar.

Dhe menjëherë pas botimit pati shitje të shumta me mbi mbi 100 mijë kopje të shitura.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë