Filma

“Parasite”, në kinema për të parë luftën e klasave

Bong Joon-ho rrëfen “Parasite”, filmi zbulues që ka fituar çmimin prestigjioz “Palma e Artë” në Kanë: “Hendeku midis të varfërve dhe të pasurve është rritur”. Gjithçka i ndan ato: madje edhe era (aroma). Një komedi që do t’ju bëjë të qeshni dhe reflektoni.
Lufta e klasave dhe simpatia për më të varfrit janë gjurmët në të cilat shkon kinemaja e Bong Joon-ho. Regjisori nga Koreja e Jugut arrin ta bëjë këtë me një hir dhe inteligjencë të tillë që protestat e tij sociale mund të treten edhe nga ikona të kapitalizmit si Netflix apo Snowpiercer.

Regjisori Bong Joon-ho

Filmi “Parasite” do të shfaqet në kinema nga 7 nëntori. Ai tregon historinë e familjes Kim, prindërit dhe dy fëmijët e rritur, të cilët mbijetojnë nga përfitimet e papunësisë, por në gjendje ta marrin veten kur bien në kontakt me shtresën e pasur. “Fillova të mendoja për këtë skenar katër vjet më parë, por kam vërejtur se distanca midis klasave të larta të shoqërisë dhe proletariatit nuk është zvogëluar, përkundrazi, është rritur dhe është përhapur në të gjithë botën. Një nga personazhet, Z. Park, na tregon në një pikë të caktuar se, në shoqërinë e të cilit ai është CEO, pesëqind të diplomuar e kishin paraqitur veten për një pozicion bazik. Është lajm që e kemi marrë nga gazetat”, thotë regjisori.
Realiteti në film është paradoksal me këshilla të parezistueshme të komedisë, duke filluar nga skena në të cilën dy vëllezërit Kim Ki-woo (Woo-sik Choi) dhe Kim Ki-jung (So-dam Park), të varfër në maksimum gjejnë mënyra për të marrë internet nga fqinji. Është stili grotesk i regjisorit Bong Joon-ho, që përkëdhel sikur të ishte një kotele.
“Parasite” mund të konsiderohet një komedi e zezë dhe regjisori pajtohet: “Por mund të jetë gjithashtu një komedi sociale, një film aksion, një thriller, gjithçka mund të quhet”. Mbi të gjitha, ishte e vështirë të kategorizohej edhe Snowpiercer (2014), i përshëndetur si një thriller distrofik, në të cilin tregohet revolta mes të mbijetuarve të një epoke akulli, pasi u bënë pasagjerë të detyruar të një treni që nuk ndalet kurrë dhe mbi të cilat kushtet e ndryshme të udhëtimit shkaktojnë mosbindje.


Një temë shumë e ngjashme me atë të trajtuar në “Parasite”: “Midis dy filmave ka para së gjithash një ndryshim gjeografik: këtu jemi në Korenë e Jugut dhe historia për 90 për qind të kohës zhvillohet midis vilës luksoze të Parkut dhe lopatës së Kim. Në Snowpiercer kaluam kontinentet në një kontekst ndërkombëtar”.
Në ekuilibër, kinematografia e regjisorit të Koresë së Jugut sublimon makthet psikoanalitike jo aq shumë individuale, sa kolektive të një epoke si e jona, e lehtësuar, shtrembëruar dhe në të njëjtën kohë shqetësohet nga globalizimi.

“The Parasite”

Bong Joon-ho zakonisht nuk i ndan personazhet e tij midis të mirës dhe të keqes: “Në Parasite” të varfrit mashtrojnë, gënjejnë, falsifikojnë dokumentet dhe në thelb janë mashtrues, por ata nuk ndiejnë asnjë faj për veprimet e tyre, ata nuk mendojnë se kryejnë krime. Ata janë aq sipërfaqësorë sa të jenë thuajse naivë dhe të adhurueshëm”. Dhe kanë shumë zemërim të mbyllur. Në një moment babai Kim Ki-taek (Kang-ho Song) përpiqet të bindë gruan e tij Kim Chung-sook (Hye-jin Jang): “Ata janë të pasur, por janë mirëdashës”, dhe ajo e korrigjon: “Ata janë të sjellshëm, sepse ata janë të pasur”.
Regjisori, sidoqoftë, na fton të mos mërzitemi: “Në pamje të parë mund të mendojmë se parazitët e vetëm janë lypësit, por këto janë drejtuar nga kushtet ekstreme të jetesës drejt varfërisë. Në fund të fundit, edhe familja e pasur është parazitare në mënyrën e vet: varet plotësisht nga njerëzit e tjerë për detyra të shumta, nga pastrimi i shtëpisë, drejtimi i makinës deri te rritja e fëmijëve ”.
Një tjetër tipar dallues midis klasave në film janë aromat. “Të pasurit dhe të varfrit në jetën e përditshme bëjnë shtigje shumë të ndryshme: ata zënë hapësira të ndryshme, duke filluar nga vendet në aeroplanët dhe trenat. Ata vizitojnë vende të ndryshme pune dhe restorante. Vetëm në situatën specifike të filmit të bashkëjetesës së detyruar, ato bëhen aq intime sa të ndiejnë aromën e ndërsjellë. Hendeku ekstrem midis klasave sociale është, përveç që është i trishtuar, është edhe i rrezikshëm.

Më Shumë