Treg

Pandemia nxit mungesat javore në punë në vendet e BE-së

Mungesat javore në punë u rritën midis javës së parë dhe të dytë të marsit 2020 (javët 10 dhe 11), për shkak të masave fillestare të qeverisë kundër përhapjes së COVID-19 në vendet e BE-së. Numri i mungesave u rrit më ashpër në javët në vijim si pasojë e masave të vazhdueshme kundër përhapjes së pandemisë COVID-19.

Këtë e bën me dije EUROSTAT, Instituti Europian i Statistikave.

Numri i njerëzve të punësuar që ishin përkohësisht të munguar nga puna ishte katër herë më i lartë në fund të marsit (java 13) kur krahasohej me fillimin e atij muaji (mungesat javore u rritën nga 10.8 milion në javën 10 në 41.2 milion në javën 13). Krahasuar me vitin e kaluar, numri i mungesave në javën e fundit të Marsit 2020 ishte afër majave sezonale të parë në mes të gushtit dhe në fund të dhjetorit (ku përkatësisht 53.4 milion dhe 51.9 milion njerëz munguan në punë në 2019).

Gjatë gjithë vitit 2017 deri në 2019, mungesat e përkohshme nga puna kanë arritur kulmin në mes të gushtit dhe në fund të dhjetorit të çdo viti. Të dhënat – të cilat matin numrin e personave të punësuar që janë përkohësisht të munguar në punë gjatë javëve të referencës – treguan se mungesat e përkohshme arritën kulmin në javën 33 dhe 52 gjatë 2017-19.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë