Treg

Pandemia mund të vonojë rikuperimin e kërkesës për energji deri në 2025

Një rimëkëmbje e ngadaltë ekonomike nga pandemia kërcënon të vonojë një rikthim të plotë të kërkesës botërore për energji në 2025, tha të martën Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë.

Në skenarin e saj qendror, një vaksinë dhe kurë e dedikuar mund të nënkuptojë rimëkëmbjen e ekonomisë globale në 2021 dhe kërkesa për energji rimëkëmbet deri në vitin 2023, tha IEA, e cila këshillon qeveritë perëndimore mbi politikën e energjisë.

Por nën një "skenar të vonuar të rimëkëmbjes", afati kohor shtyhet dy vjet, tha Agjencia.

Në një rast të tillë, IEA parashikon se "një rënie e thellë afatshkurtër shkatërron potencialin e rritjes së ekonomisë, papunësia e lartë konsumon kapitalin njerëzor dhe falimentimet dhe ndryshimet strukturore ekonomike, që do të thotë që disa pasuri fizike bëhen joproduktive gjithashtu".

IEA me bazë në Paris parashikon që kërkesa globale për energji do të bjerë me 5% në vitin 2020, emetimet e CO2 në lidhje me energjinë me 7% dhe investimet në sektorin energjetik me 18%.

Kërkesa për naftë parashikohet të bjerë me 8% dhe përdorimi i qymyrit me 7% ndërsa burimet e rinovueshme parashikohet të shohin një rritje të lehtë.

Agjencia e energjisë tha se ishte shumë shpejt për të thënë nëse pandemia kishte vepruar si një nxitje ose një pengesë ndaj qeverive dhe industrisë së energjisë në veçanti, ndërsa kërkohet që industria të bëhet më e qëndrueshme.

Shefi i IEA, Fatih Birol i tha Reuters se politikëbërësit po mbeteshin prapa: "Ne jemi larg arritjes së qëllimeve tona klimaterike me politikat ekzistuese në të gjithë botën."

"Epoka e rritjes globale të kërkesës për naftë do të marrë fund brenda 10 viteve të ardhshme, por në mungesë të një ndryshimi të madh në politikat qeveritare, unë nuk shoh një shenjë të qartë të një kulmi. Një reagim ekonomik global do të kthente shpejt kërkesën e naftës përsëri në nivelet e para krizës,”- tha ai në një intervistë.

IEA paralajmëroi se, pasiguria mbi kërkesën dhe kontratat e së ardhmes e rënien e çmimit të naftës në vitin 2020, mund të nënkuptojë që prodhuesit e naftës nuk janë të sigurt se si të vlerësojnë vendimet e investimeve që çojnë në një mospërputhje në furnizim dhe kërkesë, duke shkaktuar paqëndrueshmërinë e tregut në të ardhmen.

Në skenarin e saj qendror, IEA parashikon se "investimet në rrjedhën e sipërme do të rriten nga pika e ulët në vitin 2020, mbështetur nga një rritje e çmimit të naftës në 75 dollarë për fuçi deri në vitin 2030. Sidoqoftë, nuk është e qartë nëse ky investim do të vijë në kohë dhe, nëse vjen, nga do të vijë ”.

/ Burimi: Reuters / Në shqip: Gazeta “Si” /


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë