Mjedis

Organizata e Leonardo DiCaprios jep 5 mln $ për pyjet e Amazonës

“Earth Alliance”, organizata e krijuar së fundmi e cila mbështetet nga aktori Leonardo DiCaprio dhe lufton ndryshimet klimaterike ka premtuar 5 milionë dollarë për të ruajtur pyllin e Amzonës i cili ka qënë duke u shkatërruar nga zjarret përgjatë një muaji.

Thirrja për mbledhjen e fondeve e quajtur ‘Fondi i Pyjeve të Amazonës’, do ketë në qendër mbrojtjen e mjediseve të ndjeshme brenda Amazonës duke dhuruar fondet për pesë organizata lokale : ‘Instituto Associacao Floresta’, ‘Coordination of the Indigenous Organizations of the Brazilian Amazon’, ‘Instituto Kabu’, ‘Instituto Raoni’ dhe ‘Instituto Socioambiental’.

Që në fillim të vitit 2019, Brazili ka raportuar 72843 zjarre brenda vendit, një rritje e madhe nga viti 2018 ku u raportuan 40000 zjarre. Raportohet se kjo rritje e madhe është shkaktuar nga bagëtitë dhe të korrurat. Sipas ‘CNN’ shumë fermerë dhe bujq e përdorin zjarrin për të pastruar tokën dhe për ta bërë gati për përdorim dhe kjo gjë mendohet të jetë shkaku i zjarreve.

View this post on Instagram

#Regram #RG @rainforestalliance: The lungs of the Earth are in flames. 🔥 The Brazilian Amazon—home to 1 million Indigenous people and 3 million species—has been burning for more than two weeks straight. There have been 74,000 fires in the Brazilian Amazon since the beginning of this year—a staggering 84% increase over the same period last year (National Institute for Space Research, Brazil). Scientists and conservationists attribute the accelerating deforestation to President Jair Bolsonaro, who issued an open invitation to loggers and farmers to clear the land after taking office in January.⁣ ⁣ The largest rainforest in the world is a critical piece of the global climate solution. Without the Amazon, we cannot keep the Earth’s warming in check. ⁣ ⁣ The Amazon needs more than our prayers. So what can YOU do?⁣ ⁣ ✔ As an emergency response, donate to frontline Amazon groups working to defend the forest. ⁣ ✔ Consider becoming a regular supporter of the Rainforest Alliance’s community forestry initiatives across the world’s most vulnerable tropical forests, including the Amazon; this approach is by far the most effective defense against deforestation and natural forest fires, but it requires deep, long-term collaboration between the communities and the public and private sectors. ✔ Stay on top of this story and keep sharing posts, tagging news agencies and influencers. ⁣ ✔ Be a conscious consumer, taking care to support companies committed to responsible supply chains.⁣ Eliminate or reduce consumption of beef; cattle ranching is one of the primary drivers of Amazon deforestation. ✔ When election time comes, VOTE for leaders who understand the urgency of our climate crisis and are willing to take bold action—including strong governance and forward-thinking policy.⁣ ⁣ #RainforestAlliance #SaveTheAmazon #PrayForAmazonia #AmazonRainforest #ActOnClimate #ForestsResist #ClimateCrisis 📸: @mohsinkazmitakespictures / Windy.com

A post shared by Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) on

Amazona është pylli më i madh në botë, i cili mbulon 8 vende dhe siguron 20% të oksigjenit në tokë. Shpesh cilësohet si “mushkëritë e planetit” për shkak të sasisë së madhe të oksigjenit që prodhon.

DiCaprio, i cili është shumë i përshirë në luftën kundër ndryshimeve klimaterike përmes kësaj organizate ka postuar vazhdimisht mbi zjarrin në instagramin e tij gjatë javës së kaluar.

“Pylli më i madh në botë luan një rol të rëndësishëm në zgjidhjen e klimës globale”, shkroi ai poshtë një fotoje. “Pa Amazonën, në nuk mund ta mbajmë ngrohtësinë e tokës nën kontroll”.

Më Shumë