Shendet

OBSH: Mesdheu dhe Europa Lindore kërcënohen nga obeziteti, shkakton 13 lloje kanceri

Kufizimi i marketingut të ushqimeve të pashëndetshme për fëmijët, taksimi i pijeve të ëmbla me sheqer dhe përmirësimi i përgjigjes së sistemit shëndetësor për menaxhimin e obezitetit janë aktualisht ndër fushat e politikave më të diskutuara në mënyrë aktive në Rajonin Evropian të OBSH-së.”
rreziku nga obeziteti

Nga Ina Ahmetaj - Pothuajse dy të tretat e të rriturve dhe 1në 3 fëmijë në Europë jetojnë me mbipeshë ose obezitet, dhe këto ritme janë ende në rritje.

Raporti i ri i OBSH-së për Obezitetin në Europë, i publikuar sot, paralajmëron për rreziqet serioze shëndetësore .

Sipas raportit të OBSH, obeziteti është ndër përcaktuesit kryesorë të vdekjes dhe paaftësisë si dhe shkaku i 13 llojeve të ndryshme të kancerit.

Për këtë arsye duhet të trajtohet dhe menaxhohet nga ekipe multidisiplinare.

“Obeziteti nuk njeh kufij. Në Europë dhe Azinë Qendrore, asnjë vend i vetëm nuk do të përmbushë objektivin global të NCD të OBSH-së për ndalimin e rritjes së obezitetit”, tha Dr Hans Henri P. Kluge, Drejtor Rajonal i OBSH-së për Evropën.

OBSH thotë se obeziteti mund të kapërcejë duhanin si rreziku kryesor për kancerin e parandalueshëm.

Mbipesha dhe obeziteti zënë vendin e katërt si faktor rreziku për vdekjen, pas presionit të lartë të gjakut, rreziqeve dietike dhe duhanit.

Obeziteti është një sëmundje komplekse multifaktoriale që paraqet rrezik për shëndetin.

Ajo është e lidhur me shumë sëmundje jo të transmetueshme (NCD) duke përfshirë sëmundjet kardiovaskulare, diabetin e tipit 2 dhe kancerin.

Për disa vende të Europës , parashikohet që në dekadat e ardhshme obeziteti do të kalojë duhanin si faktori kryesor i rrezikut për kancerin e parandalueshëm.

Raporti gjithashtu thekson se obeziteti është një gjendje, jo vetëm një faktor rreziku, që duhet trajtuar dhe menaxhuar në mënyrë specifike.

Mbipesha vret  1.4 mln europianë

Sipas raportit, prevalenca e obezitetit për të rriturit në Europë është më e lartë se në çdo rajon tjetër të OBSH-së, përveç  Amerikës. Të dhënat e fundit tregojnë se mbipesha dhe obeziteti përbëjnë më shumë se 1.3 milionë vdekje globalisht çdo vit, por edhe këto shifra mund të nënvlerësohen.

Në Europë, mbipesha dhe obeziteti kanë arritur përmasa epidemike, me nivele të prevalencës më të larta tek meshkujt (63%) sesa tek femrat (54%).

Normat priren të jenë më të larta në vendet me të ardhura më të larta.

Nivelet më të larta të mbipeshës dhe obezitetit gjenden në vendet e Mesdheut dhe të Europës Lindore. Pabarazitë arsimore janë të përhapura, me prevalencë më të lartë të obezitetit që gjendet tek njerëzit me arritje më të ulëta arsimore.

COVID-19 dhe problemi i obezitetit

Pandemia e COVID-19 e ka bërë problemin e obezitetit edhe më urgjent.

Pacientët me obezitet kanë më shumë gjasa të përjetojnë komplikime dhe vdekje nga virusi, dhe shumë prej këtyre pacientëve kanë përjetuar ndërprerje në aksesin në shërbimet e menaxhimit të obezitetit.

Të dhënat paraprake sugjerojnë gjithashtu se gjatë pandemisë aktuale, njerëzit kanë pasur ekspozim më të lartë ndaj faktorëve të rrezikut të obezitetit, duke përfshirë një rritje të stilit të jetesës së ulur dhe konsumimin e ushqimeve të pashëndetshme.

Rekomandimet e OBSH

OBSH thotë se obeziteti ndikohet nga mjedisi, ndaj është e rëndësishme ta shikojmë këtë problem nga këndvështrimi i çdo faze të jetës.

“Për shembull, jeta e fëmijëve dhe adoleshentëve ndikohet nga mjediset dixhitale, duke përfshirë tregtimin e ushqimeve dhe pijeve jo të shëndetshme”, tha Dr .Kremlin Wickramasinghe, Ushtruesi i detyrës së Shefit të Zyrës Evropiane të OBSH-së për Parandalimin dhe Kontrollin e NCD-ve, e cila prodhoi OBSH-në Rajonale Europiane, Raporti i Obezitetit 2022.

“Me kalimin e kohës kemi mësuar se një politikë e vetme nuk do të funksionojë. Për të pasur sukses si shtet apo rajon, na duhet një paketë gjithëpërfshirëse ndërhyrjesh.

Asnjë vend i vetëm nuk ka mundur të prezantojë të gjitha këto politika në të njëjtën kohë. Është e rëndësishme të prioritizohen 2 ose 3 politika për t'u zbatuar tani dhe të kemi një plan të realizueshëm për të prezantuar pjesën tjetër të ndërhyrjeve, "shtoi Dr Wickramasinghe.

“Kufizimi i marketingut të ushqimeve të pashëndetshme për fëmijët, taksimi i pijeve të ëmbla me sheqer dhe përmirësimi i përgjigjes së sistemit shëndetësor për menaxhimin e obezitetit janë aktualisht ndër fushat e politikave më të diskutuara në mënyrë aktive në Rajonin Europian të OBSH-së.”-rekomandon ai


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë