Ekspozite

Nuk ka art pa mëkat

Le të hedhë gurin e parë ai që është pa mëkat: një mesazh aq i fuqishëm dhe i qartë sa ky ka qenë i padëgjuar nga njerëzimi në dy mijëvjeçarët e fundit. Këto fjalë të Ungjillit janë shkruar në vizatimin e “Krishtit dhe Adulterresë” nga Pieter Bruegel Plaku, një nga veprat e mbledhura nga Galeria Kombëtare për ekspozitën “Mëkati”, e cila hulumton përfaqësimet e mëkatit si në artin antik, ashtu edhe në atë modern.

Është e vështirë të imagjinosh fenë dhe etikën pa konceptin gjithnjë të pranishëm të mëkatit, por e njëjta gjë mund të thuhet për artin. Është një temë që ka frymëzuar gjenerata të artistëve, veçanërisht në epokën e krishterë. Thjesht mendoni për morinë e pikturave mbi shtatë mëkatet vdekjeprurëse, ose paraqitjet e ndryshme të mëkatit fillestar të Adamit dhe Evës.

Në pikturën e Lucas Cranach të vitit 1526 imazhi është më klasikja, gruaja sensuale dhe joshëse në rrëzë të pemës, duke i ofruar mollë shoqes së saj të padyshimtë dhe të dobët. Në Kopshtin e Edenit nga Jan Brueghel Plaku, datë 1613, Adami dhe Eva përkundrazi pothuajse zhduken në sfond, miniatura të parëndësishme përballë një natyre triumfuese të bimëve ekzotike dhe zogjve dhe kafshëve të shkëlqyera të të gjitha llojeve. Megjithatë janë këto dy krijesa që shkatërrojnë parajsën përgjithmonë.

Rendi tematik

Ekspozita vazhdon në një renditje tematike, jo kronologjike. Një vaj i Bronzino i 1545 është vendosur pranë neonit nga Tracy Emin nga 2010 sepse të dy i referohen paqartësisë së një puthjeje. Kur Alegoria e Bronzinos u ble nga Galeria Kombëtare në 1860, drejtori i atëhershëm kishte pikturuar pjesët më skandaloze: gjuha e Venusit midis buzëve të Cupidit dhe gishtave të konidit të Cupid që mbërthenin thithkën e Venusit. Piktura është restauruar për ta rikthyer në origjinal, por mbetet misterioze.

Mesazhi i Eminit me shkronja të ndritshme rozë është gjithashtu i padeshifrueshëm. “Është thjesht një puthje”: çfarë do të thotë se ishte “thjesht një puthje”? Mund të jetë një falje ndaj dashnorit të tradhtuar, përshkrimi i një takimi romantik, por jo seksual, apo edhe një referencë ndaj puthjes së Judës, një tradhti që gozhdoi Jezusin në kryq.

Lucas Cranach

Ndryshe nga Bronzino, por po aq shqetësuese është Venera dhe Kupida e Lucas Cranach, me perëndeshën e zhveshur, por me një kokë të argjendtë që shikon me vrazhdësi shikuesin në sy.

Ekspozita fton reflektim mbi konceptin e mëkatit, si kulturor, fetar dhe universal dhe individual dhe plotësisht personal.

Në hyrje ka dy vepra të shkëlqyera nga Andy Warhol, “Repent and Sin No More!”, të vitit 1985, frymëzuar nga një fletushkë që iu dorëzua në rrugë në Neë York, duke e nxitur atë që “të pendohej dhe të mos mëkatonte më”. Mesazh që e bëri Warhol të mendonte, i cili gjithë jetën e tij luftoi me besimin e tij katolik, por kurrë nuk e braktisi atë.

Mungesa e mëkatit, përsosmëria hyjnore, ideali i krishterë janë gjithashtu të pranishëm në ekspozitë. Në Konceptimin e Papërlyer të Diego Velázquez, Madonna është një figurë e largët, qiellore, para së cilës njerëzit e zakonshëm mund të gjunjëzohen vetëm për adhurim. Vetëm Virgjëresha Mari, duke qëndruar në hënën diafane, me diellin në sfond, është e lirë nga mëkati origjinal.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë