Vende dhe Udhetime

Një vizitë në ishujt e mrekullueshëm malajzianë

Malajzia ka shumë për të ofruar për eksploruesit që kërkojnë vetmi.

Koleksioni i ishujve rreth ujërave të azure të Detit të Kinës Jugore mburret me peizazhe që të lënë pa frymë dhe shumëllojshmërinë e kafshëve të egra. Jo ndryshe nga fqinjët e saj, Tajlandë dhe Indonezi, Malajzia ka plazhe me rërë të bardhë, ujëra të ngrohtë dhe kuzhinë tradicionale që presin vizitorët në Malajzi. Por ndërkohë që ata ndajnë shumë ngjashmëri, çdo ishull ka aromën e vet unike.

Vija bregdetare e Langkawi dhe sfondi piktoresk e bëjnë atë padyshim më idilikun e ishujve malajzianë.  

Me shërbimin e qetë, arkitekturën tradicionale dhe përvojat e ngrënies hyjnore, Datai Resort me 5 yje  i rinovuar kohët e fundit, i cili ndodhet në bregun perëndimor të Langkawi është një magji e vërtetë për turistët. Ndërsa restoranti Thai Pavilion, i cili balancon stilin dhe pamjet nga xhungla, ofron një atmosferë romantike dhe mjaft të veçantë . Ushqimi i këndshëm ndërsa specialitetet përfshijnë pulën e pjekur në gjethe pandan ose peshk barracuda që shërbehet në një predhë të kokosit.

Malajzia gjithashtu  njihet edhe për ishullin e tretë më të madh në botë, Borneo. Dhe malin që ndodhet në këtë ishull, i certifikuar nga UNESCO, ky mal përbëhet nga një xhungël ku mund të eksploroni pafund.

Një vend mjaft i preferuar për turistët është edhe fusha e golfit me 18-vrima e cila ndodhet në vendpushimin Shangri-La Rasa Ria në Kota Kinabalu, një nga kurset më skenike në botë. Ndërsa luani, ju mund të shijoni pamjet mbi malin madhështor Kinabalu, të mbuluar me mjegull.

Ndërkohë Borneo është portë për vendet e njohura botërore të zhytjeve. Një rënie e horizontit në ujë ose një ekskursion me nëndetëse tuaj personale në afërsi të Sipadanit në verilindje do të zbulojë një mori të jetës së gjallë detare. Parrotfish me ngjyrë të ylbertë, peshk flutur dhe bannerfish janë lehtësisht të dukshme që bashkohen rreth kumbullës dhe koraleve të kafesë. Në kontrast me ujërat më pak të gjallë të Mesdheut, ky cep i globit do të garantojë një shfaqje spektakolare  në çdo zhytje.

Ndërsa Borneo dhe Langkawi mund të jenë vendndodhje e përkryer për natyrën dhe relaksin, vendi më i mirë për të njohur me kulturën malajziane dhe kuzhinën është Penang. Porti historik tregtar është një pikë shkrirëse e kombësive dhe është pranuar gjerësisht si destinacioni ushqimor i Azisë Juglindore. Restoranti Seven Terraces në Georgetoën është një shembull i mirë i kuzhinës unike "Perankan". I  vendosur në një rresht të dyqaneve të rinovuar tani të stolisur me veshje orientale, kamarierët vishen me veshje të shkëlqyera tradicionale, ndërsa shërben ushqimet më të veçanta në zonë.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë