Ekonomi

Një ekonomi globale në ujëra të pakontrolluar

Nga John Evans* – Komentatorët ekonomikë kanë paralajmëruar kundër heqjes së paraleleve mes ndikimit ekonomik të pandemisë Covid-19 dhe asaj të krizës financiare të 2008-09 dhe recesionit të madh.

Teksa vendet lëvizin nga bllokimet dhe zhvendosja e vëmendjes shkon për të shmangur një depresion të qëndrueshëm, mësimet ende mund të nxirren nga trauma më e fundit ekonomike. Kur kriza financiare goditi, firmat që veprojnë në tregjet ‘fleksibël’ të punës, të tilla si Shtetet e Bashkuara, pushuan forcat e tyre të punës dhe papunësia u rrit. Sindikatat dhe bizneset në tregjet e punës ‘korporative’, veçanërisht në Gjermani, u mblodhën për të negociuar marrëveshje për t’i mbajtur punëtorët e punësuar në firma që përballen me kërkesën në rënie, në këmbim të skemave të subvencionuara të punës me kohë të shkurtër. Kur ndodhi rimëkëmbja, punësimi u rrit më shpejt atje.

Vlerësimi i punëtorëve

Mësimi i nxjerrë është që paguaj për të vlerësuar punëtorët dhe jo t’i trajtosh ata si të disponueshëm – në mënyrë që kur pandemia të zmbrapset, prodhimi mund të rritet sa më shpejt që të jetë e mundur. Kjo ka bërë që shumë qeveri të kuptojnë rëndësinë e mbajtjes së forcave të punës së bashku përmes lidhjeve të punës, pakteve sociale, punës me kohë të shkurtër dhe skemave të “formmimit”. Këto skema duhet të institucionalizohen në mënyrë që ato të funksionojnë shpejt nëse lind nevoja.

Mësimet gjithashtu duhet të nxirren nga kostot e zbuluara të pasigurisë. Puna jostandarde, ekonomia ‘gig’ dhe puna e platformës u bënë modë, përpara krizës Covid-19, si ‘fleksibilitet’ i ri. Rreziku ekonomik u transferua tek këta punëtorë nga punëdhënësit ose shteti. Sidoqoftë, në pandemi ata e gjetën veten pa të ardhura ose punë pasi punëdhënësit vendosën brenda natës — pas vitit 2010, pasi stimuli i la vendin politikave shtrënguese, mbrojtja sociale u shkurtua. Të gjithë punëtorët kanë nevojë për mbrojtje sociale dhe statusin e punësimit.

Vlerësimi i punonjësve dhe mbrojtja e tyre në mënyrë të arsyeshme janë bërë qendrore në debatet mbi përgjigjet ndaj pandemisë. Kriza ka treguar gjithashtu natyrën thelbësore të punonjësve të tjerë të shërbimit: pastruesit, dhe punëtorët e tregtisë me pakicë dhe prodhim ushqimi. Këta janë sektorë me pagë të ulët, ku punëtorëve u kërkohet të punojnë në kushte të ekspozuara dhe të rrezikshme.

Pandemia ka treguar rëndësinë e sigurisë në punë nga pikëpamja komunale: nëse punëtorët thelbësorë sëmuren, përgjigja shëndetësore ndaj krizës do të prishet. Nëse punësimi do të përgjigjet ndërsa vendet e punës hapen, punëtorët duhet të kenë besim se do të jenë të sigurt. Sindikatat luajnë një rol kryesor në sigurimin e zbatimit të rregullave të vendit të punës për shëndetin dhe sigurinë.

Organizimi i punës do të ndryshojë shumë më rrënjësisht nga sa është menduar tre muaj më parë: rritja e punës në teleëorking do të jetë vetëm një shembull. Kërkohen negociata për të mbrojtur punëtorët në format e reja të punës – kjo kërkon bashkim të zgjeruar. Punëtorët duhet të inkurajohen, jo të penalizohen, për t’u bashkuar ose formuar sindikatat. Punonjësve duhet t’u jepen të drejta të përcaktimit, informacionit dhe negociatave, në këmbim të sakrificave sociale të bëra gjatë pandemisë. Ekziston një mundësi për të zgjeruar demokracinë e vërtetë industriale.

Një kontratë e re sociale, pas krizës, duhet të sigurojë pagë të mirë, kushte pune dhe siguri për grupet e punëtorëve të harruar deri më tani.

Rritja e deficiteve

Deficitet publike do të rriten nga mesatarja e OECD para pandemisë prej 70 përqind të produktit të brendshëm bruto. Llogaritjet e para sugjerojnë një rritje për 30 pikë përqindje të PBB-së, me kusht që pandemia të vihet nën kontroll brenda gjashtë muajve. Financimi për vendet e industrializuara është i mundshëm, por masat për të absorbuar deficitet duhet të jenë të drejta.

Sidoqoftë, ekziston rreziku i fluturimit të kapitalit nga vendet individuale të goditura fort nga pandemia me kërkesat tashmë të larta të huazimit. Në vitin 2010, shumë qeveri nxitën para kohe uljen e borxhit publik. Kjo vonoi shërimin nga kriza dhe rriti pabarazinë sociale. Ekziston një konsensus midis ekonomistëve që në Europë duhet të ketë ndërshpërndarje të borxhit përmes emetimit të përbashkët të obligacioneve pandemike dhe një plan ambicioz investimesh europiane. Sidoqoftë, rreziku mbetet që disa qeveri përsëri do të bllokojnë veprimet e nevojshme.

Nevoja për të zbatuar drejtësinë sociale duhet të zbatohet gjithashtu në hartimin, zbatimin dhe financimin e strategjive të daljes dhe masave të rimëkëmbjes që do të vendosen kur kriza shëndetësore do të fillojë të zvogëlohet. Gabimet e vitit 2010 nuk duhet të përsëriten.

Vendet në zhvillim

Megjithëse rritja e borxhit publik në qarqe të industrializuara mund të rezultojë e qëndrueshme dhe bankat e tyre qendrore nuk kanë qenë të ngadalta për të injektuar likuiditet në ekonomi, disa vende në zhvillim e kanë këtë luks. Në krizën financiare 2008-09, ekonomitë e zhvilluara dhe ato në zhvillim kishin ekspozim më të kufizuar ndaj sistemit bankar dhe aseteve toksike. Por efektet ekonomike të pandemisë goditën vendet në zhvillim me shpejtësi shkatërruese, me një fluturim kapitali të paparë. Mbyllja e papritur e transportit ndërkombëtar ndërpreu zinxhirët e furnizimit dhe sektorët e mbyllur të shërbimeve siç është turizmi. Rënia e çmimeve të mallrave goditi vendet eksportuese të mallrave.

Efektet në punësim ishin të menjëhershme. Shumica e dy miliardë punëtorëve joformalë të vlerësuar në botë janë në vendet në zhvillim dhe ato në zhvillim dhe ka pak rrjeta sigurie për ata që kanë humbur vendet e punës dhe jetesën brenda natës. Oxfam ka vlerësuar se pandemia mund të zhyste një gjysmë miliardë njerëz në një varfëri ekstreme.

Edhe nga këndvështrimi i kufizuar i interesit vetjak, vendet e industrializuara duhet të veprojnë për të mbështetur vendet në zhvillim. Nëse pandemia përhapet më tej në botën në zhvillim, do të ketë valë të dyta dhe të treta të infeksionit në ato vende që dalin nga bllokimi. Është bërë gjithashtu një thirrje për të Drejta të Tjera tërheqëse nga Fondi Monetar Ndërkombëtar për të mbështetur likuiditetin atje. Në krizën financiare FMN lëshoi ​​një shtesë prej 250 miliardë dollarësh në SDR (Special Draëing Right) – të paktën 500 miliardë dollarë janë të nevojshëm tani.

Kushtëzimi

Një mësim nga viti 2010 është se strategjitë e daljes i shtynë qeveritë të tërheqin shumë shpejt përgjegjësinë dhe ndikimin mbi firmat, gjë që çoi në kthimin e borxhit privat. Kjo nuk mund të lejohet të ndodhë pasi ekonomitë dalin nga pandemia. Paratë e tatimpaguesve duhet të kushtëzojnë në shmangien e pagave të tepërta ekzekutive, duke siguruar që kompanitë të luajnë rolet sociale që priten prej tyre në krizë dhe, në një afat më të gjatë, të minimizojnë evazionin e taksave të korporatave. Axhenda e Sjelljes së Përgjegjshme të Biznesit duhet të jepet nga dhomat e vërteta nga qeveritë që insistojnë se firmat respektojnë standardet e praktikës së mirë, siç janë Udhëzimet e OECD për Ndërmarrjet Shumëkombëshe, si dhe duke siguruar mekanizmat efektivë të zbatimit.

Ky gjithashtu duhet të jetë rasti për të mësuar prej disa nga pasojat e paqëllimta mjedisore të masave të mbylljes, për të promovuar një rikuperim të barabartë dhe të qëndrueshëm për mjedisin. Kalimi në zgjidhjen e uljes së emetimit  të karbonit për të ndaluar ndryshimin e klimës kërkon që vendet të futin kushtëzimin mjedisor edhe në programet e rimëkëmbjes.

Bashkëpunimi ndërkombëtar

Në vitin 2009, bashkëpunimi ndërkombëtar ndaloi përshkallëizmin e krizës. Samiti i G20 në Londër dhe Pittsburgh dolën me masa të cilat shmangën recesionin që të mos bëhej një depresion në shkallën e viteve 1930. Gabimi ishte se ata u tërhoqën nga ky angazhim para kohe. Deri më tani, presidenti i ShBA-ve. – fuqia më me ndikim multilateral në botë – ka refuzuar bashkëpunimin dhe ka denigruar përpjekjet ndërkombëtare.

Përtej kësaj krize, rindërtimi i zinxhirëve të furnizimit dhe një globalizim më i qëndrueshëm social dhe mjedisor do të kërkojë një bashkëpunim ndërkombëtar më të fortë, dhe një G20 më efektive. Në qoftë se qeveritë nuk tregojnë interesim të ndritur të vetë-sferës ndërkombëtare dhe të rrisin mbështetjen e tyre për sistemin shumëpalësh, ato do të përsërisin gabimet e së kaluarës.

Më 1940, në Si të paguajmë për luftën ’, John Maynard Keynes shkroi: Unë jam përpjekur të rrëmbej nga egzistenca e luftës përmirësime pozitive sociale, duke përfshirë edhe ndihmat universale të familjeve në para, akumulimin e pasurisë së klasës punëtore nën kontrollin e klasës punëtore , një racion i lirë i kërkesave dhe një taksë kapitale (ose takse) pas luftës, që  mishëron një përparim drejt barazisë ekonomike më të madhe se çdo gje që kemi bërë në kohët e fundit. ”Qeveritë duhet të mësojnë tani nga Kejnes”. /Burimi:Social Europe. Solli në shqip: Gazeta “Si”

Ky material nuk lejohet të kopjohet, apo riprodhohet pa miratimin e Gazetës “Si”. Ai është pronë intelektuale e gazetasi.al dhe si i tillë mbrohet nga ligji

Më Shumë