Jete & Stil

Nëse shëndeti sjell lumturi, a do ta bëjë koronavirusi botën një vend jo të lumtur?

Gjithnjë e më shumë politikanë kanë filluar të pranojnë se lumturia mund të jetë një mënyrë më e mirë për të matur suksesin e vendeve të tyre. Por në një kohë kur koronavirusi po shkakton prishje ekuilibrash të konsiderueshme në jetën e njerëzve në të gjithë botën, çfarë mund të presim që t’i ndodhë lumturisë globale pas pandemisë?

Për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje, duhet të kuptojmë se cilat faktorë ndikojnë në lumturinë dhe çfarë ndikimi ka koronavirusi në këto. Lumturia mund të ndikohet nga një numër gjërash, por një hulumtim i bërë së fundmi sugjeron që shëndeti është më i rëndësishmi. Shtetet me popullsi që gëzojnë nivele të larta të shëndetit mendor dhe fizik kanë nivele dukshëm më të larta të lumturisë kolektive sesa ato me rezultate më të dobëta shëndetësore.

Për më tepër, faktorë të tjerë që ndikojnë në lumturinë gjithashtu kanë tendencë të ndikojnë në shëndet, duke nënvizuar idenë se shëndeti dhe lumturia shkojnë së bashku dhe kjo sugjeron që pandemia ka të ngjarë të ketë një efekt të rëndësishëm në lumturinë në të gjithë botën.

 Duke përdorur të dhëna nga 133 vende të marra nga Raporti i Lumturisë Botërore 2020, hulumtimi ka treguar se vendet ku njerëzit që vlerësojnë cilësinë e tyre të jetës ka më shumë të ngjarë të kenë jetëgjatësi mesatare më të lartë.

Faktorë të tjerë që ndikojnë në lumturinë janë përfshirë edhe në Raportin Botëror të Lumturisë. Këto përfshijnë pasurinë, mbështetja sociale, liria për të bërë zgjedhje për jetën, shkalla e demokracisë, shtrirja e pabarazisë së të ardhurave në të gjithë popullsinë e një vendi dhe cilësia e mjedisit. Nga këto, disa kanë një efekt të rëndësishëm në lumturinë.

Pra, si do të ndikojë COVID-19 në lumturi?

Të dhënat në raportin më të fundit të Lumturisë Botërore u mblodhën para fillimit të COVID-19, kështu që për momentin ne mund të hamendësojmë vetëm pasojat e krizës mbi lumturinë në të gjithë botën.

Por duke e ditur që të gjithë faktorët e mësipërm luajnë një rol, duket se ka mundësi që lumturia të bjerë si rezultat i pandemisë. Reduktimet në PBB, një ndjenjë e zvogëluar e përkrahjes sociale e shkaktuar nga izolimi i detyruar dhe kufizimet mbi lirinë e zgjedhjes, të gjitha pritet të kenë efekte të rëndësishme negative.

Për më tepër, sondazhe të shumta sugjerojnë që masat e kontrollit dhe ndikimi ekonomik i pandemisë po shkaktojnë nivele në rritje të ankthit dhe depresionit, abuzimit të substancave dhe dhunës në familje. Në fund, virusi gjithashtu kërcënon shëndetin e njerëzve duke i detyruar ata të shtyjnë trajtimin e kancerit, diabetin, sëmundjet e zemrës dhe sëmundje të tjera serioze.

Efektet negative mbi lumturinë mund të jenë veçanërisht të rënda në demokracitë perëndimore dhe vendet e tjera relativisht të pasura që zakonisht kontribuojnë shumë për lumturinë dhe masat shëndetësore. Prania e pandemisë në shumë vende të zhvilluara dhe përpjekjet e tyre për ta luftuar atë do të bëjnë shumë për të ulur nivelin e lumturisë në të gjithë botën.

Si përgjigje, disa njerëz janë duke shpresuar në gjetjen e një vaksine efektive, por rezultati i kësaj përpjekje është shumë i pasigurt. Për një të ardhme të parashikueshme, lumturia globale është në rrezik serioz.

Burimi:The Conversation. Përktheu: Gazeta “Si”

Copyright © Gazeta “Si”

Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë