Vende dhe Udhetime

Në liqenin e Ohrit, të cilin peshkatarët kanë vendosur ta shpëtojnë

Është liqeni me biodiversitet më të dendur në botë: pas vitesh shfrytëzimi, sot peshkatarët po tentojnë ta shpëtojnë.

Shumë herë mendojmë se vendet më të largëta janë edhe më të veçantat. Por shumë herë ka edhe përjashtime si në rastin e liqenit të Ohrit.

Liqeni i Ohrit ndodhet midis Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut, i cili përveçse është një nga liqenet më të vjetër në Europë pasi mendohet se është formuar rreth 6 milionë vjet më pare, është edhe biodiversiteti më i dendur në botë.

Liqeni me ujë të pastër është i rrethuar nga male dhe shumë fshatra dhe për një kohë të gjatë ai konsiderohej vend i shenjtë nga komuniteti ortodoks, aq sa, dikur në qytetin maqedonas me të njëjtin emër, Ohër, kishte 365 kisha, një për çdo ditë të vitit. E gjithë kjo bukuri dhe kjo trashëgimi kulturore e bëri atë të fitojë në vitin 1979 titullin e Trashëgimisë Botërore nga Unesco.

Liqeni i Ohrit është një liqen i pastër me pak lëndë ushqyese në të. Kjo e bën ujin të pastër dhe të sigurt edhe për njerëzit. Megjithatë, kjo do të thotë gjithashtu se peshqit riprodhohen me një ritëm shumë më të ngadaltë.

Ashtu si shumë vende që kanë mbetur të paprekura, edhe Liqeni i Ohrit është në rrezik, por aty, ndryshe nga vende të tjera, komuniteti lokal është përfshirë në një projekt mbrojtje.

Në Ohër njerëzit jetojnë më së shumti nga peshkimi dhe njihen për koranin që është pjesë e trashëgimisë së Ohrit.

Duke qenë një produkt mjaft i kërkuar, shija e koranit ka qenë edhe një “mallkim” për të. Në vitet 1990, kapja vjetore e koranit në liqenin e Ohrit tejkaloi 120 tonë, midis 2012 dhe 2018 shifra ra në 61. Për të dhënë një ide më të mirë të ndryshimit, peshkatarët më të vjetër thonë se një herë e një kohë ata mund të kapnin 30 kg produkt në ditë, sot vetëm 3 kg. Problemi është i dyfishtë: nga njëra anë popullsia vendase jeton me peshkim dhe nga ana tjetër puna e tyre rrezikon biodiversitetin. Si i bëhet në këto raste?

Korani kontrollon të gjitha speciet që gjenden në zinxhirin ushqimor. Nëse numri i tij do të zvogëlohej, do të ndikonte në të gjithë liqenin.

Në realitet, kjo nuk është një pyetje e re: projekti i parë i mirëmbajtjes së specieve të liqenit lindi në mesin e shekullit të 20. Sot “protagonistët” e programit aktual të ripopullimit të liqenit janë vetë peshkatarët e fshatrave. Kështu, nga dhjetori deri në mars, periudha në të cilën është pezulluar peshkimi tregtar, peshkatarët janë të zënë, dhe paguhen për të kapur peshkun, për të mbledhur spermatozoidet dhe vezët dhe për t'i bërë ato të fekondohen artificialisht. Vezët mblidhen në një çerdhe mbarështimi të zones dhe qëndrojnë aty për 10 muaj derisa peshqit të rriten dhe më pas peshkatarët i çojnë përsëri në liqen.

Ky është një projekt shumë ambicioz sepse do të të zgjidhë si problemet mjedisore ashtu edhe ato sociale të komuniteteve lokale.

Speciet kanë evoluar për të "lulëzuar" në këto kushte të pazakonta.

Të kujdesesh për koranin do të thotë gjithashtu të mbrosh të gjithë biodiversitetin e liqenit, duke qenë në kulmin e zinxhirit ushqimor të këtij ekosistemi. Liqeni është shtëpia e një numri të madh speciesh që gjenden vetëm atje: janë gjithsej 212 dhe mbulojnë të gjithë zinxhirin ushqimor (nga algat te kërmijtë tek peshqit më të mëdhenj). Ekzistojnë gjithashtu 17 lloje peshqish, nga të cilët 8 janë në rrezik zhdukje. Shkencëtarët e quajnë liqenin një "muze të gjallësave të gjalla": një përkufizim që ka lindur nga fakti se në gjashtë milionë vitet e izolimit, speciet brenda liqenit kanë qenë në gjendje të evoluojnë në një mënyrë unike.

Sfida është që gjallesat e liqenit të vazhdojnë të jenë të gjalla dhe për këtë janë përfshirë të gjithë.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë