Treg

Në dhjetor turistët u rritën me 48%, netë qëndrimet u dyfishuan

Nga Gazeta ‘Si’- Për dhjetorin, numri i turistëve që vizituan Shqipërinë u rrit me rreth 48% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të shkuar.

Në publikimin e INSTAT për strukturat akomoduese të dhënat tregojnë se numri i vizitorëve rezident u rrit me 33.2% ndërsa numri i atyre jo-rezident është rritur me 66%.

Me prurjet e turistëve, janë rritur edhe netë qëndrimet. Krahasuar me dhjetorin e vitit të kaluar, numri i tyre është rritur me 67.5% ku zgjerimin më të lartë e kishte rritja nga jo-rezidentët me 81%.

Qendra ka qenë rajoni i preferuar i vizitorëve ku numri i netë qëndrimeve u rrit me 90.3%.  Sipas tur-operatorëve turistikë kjo lidhet me turizmin kulturor dhe historik. Ata shpjegojnë se në muajt e dimrit Tirana dhe Durrësi janë qytetet kryesore që vizitohen nga turistët.

U rrit ndjeshëm norma e shfrytëzimit të hoteleve

Normat neto të shfrytëzimit, të dhomave dhe të shtretërve, janë dy tregues të cilët masin përqindjen e shfrytëzimit të kapaciteteve akomoduese, dhoma e shtretër të disponueshëm për vizitorë.

Gjatë dhjetorit norma e shfrytëzimit të dhomave të “Hoteleve dhe akomodimeve të ngjashme” është 13.3 %, kundrejt 9.9 % që ishte në të njëjtin muaj të 2022-shi.

Norma e shfrytëzimit të shtretërve të “Hoteleve dhe akomodimeve të ngjashme” është 14.7 %, kundrejt 8.5 % që ishte në dhjetor të vitit të kaluar.

Për gjithë 2023-shin vendi ynë u vizitua nga 10 milionë turistë duke shënuar vitin më të mirë historik të turizmit.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë