Jete & Stil

Ndryshimi i klimës po e bën më të vështirë pirjen e një filxhani të mirë kafeje

Kafeja mund të bëhet më e butë në të ardhmen pasi rritja e temperaturave për shkak të ndryshimit të klimës. Një ekip nga Instituti i Potsdamit për Kërkimin e Ndikimit të Klimës (PIK) krijoi simulime kompjuterike për të ekzaminuar efektet e faktorëve 'klimatikë' në zonat e rritjes së kafesë në Etiopi, prodhuesi më i madh në Afrikë.

Ata zbuluan se ndryshimet në temperaturë, reshje dhe gjatësi të stinëve mund të ndikojnë në cilësinë e kafesë.

Ndërsa prodhuesit bëjnë më shumë versione kafesh të shtrenjta se sa varietetet e përditshme, ata mund të duhet ta bëjnë kafenë e zakonshme më të shtrenjtë për të përballuar ndryshimin.

Temperaturat më të ngrohta dhe reshjet më të ulëta të shiut, për shembull, do të thotë që kafetë të piqen shumë herët. Kjo do të thotë që kafeja të përdoret për më shumë lloje të përditshme pijesh.

“Kjo, nga ana tjetër, do t'i bëjë varietetet më ekskluzive më të rralla dhe më të shtrenjta dhe, si verërat më të mira të cilësisë së mirë, jashtë mundësive për konsumatorët e zakonshëm”, tha ekipi.

“Prodhuesit do të krijojnë zona më të mëdha për të rritur llojet më të zakonshme dhe zona më të vogla për kafe të specializuara të cilat gjithashtu do të ndikojnë në të ardhurat e tyre pasi fitojnë më shumë nga versionet e shtrenjta”, tha autori kryesor i studimit, Abel Chemura.

Ai tha se ndryshimi i klimës ka ndikime kontradiktore në prodhimin e kafesë në Etiopi. Zona që është e përshtatshme për kafe me cilësi mesatare mund të rritet gradualisht deri në vitet 2090, sipas simulimeve të tyre kompjuterike.

Megjithatë, më shumë nuk është domosdoshmërisht më e mirë. Për shkak se në breg të detit, zona e përshtatshme për lloje të specializuara të kafesë me cilësi të lartë ka të ngjarë të tkurret nëse ndryshimi i klimës vazhdon i pakontrolluar.

“Ky është një problem jo vetëm për adhuruesit e kafesë por për krijimin e vlerës bujqësore”, tha Chemura.

Burimi: Daily Mail. Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë