Vende dhe Udhetime

Ndërtesat me të bukura në botë në majë të shkëmbinjve

Ndërtesat më interesante në botë, nga qytetet e shkëmbinjve deri në manastiret të ndërtuara në kolona shkëmbore. Shumë ndërtesa të vendosura në mënyrë të pasigurt kanë qëndruar në të njëjtat vende për  mijëra vjet.

Tempulli Hanging i Shanxi u ndërtua në një faqe shkëmb në Kinë dhe ka mbijetuar më shumë se 1.400 vjet

Kisha në Saint-Michel d'Aiguilhe në Francë është vendosur në një prizë vullkanike dhe është ndërtuar mbi 1,000 vjet më parë

Qyteti historik i Bonifacios, një ish kështjellë, në Korsikë pothuajse shkon jashtë skajit të një shkëmbi gëlqeror.

Nëse keni fobi nga lartësitë, fotot që do të shihni më poshtë mund t’ju djersitin.

Kjo për shkak se ato tregojnë disa nga strukturat më të rrënjosura në botë, manastire, tempuj, kisha, kështjella dhe shtëpi të vendosura në sipërfaqe shkëmbore dhe skajra nga ndërtuesit me nerva të çelikut.

Disa janë aq të paarritshme sa mund t'i vizitojnë vetëm ata që kanë aftësi të veçanta të ngjitjes në shkëmb. Çuditërisht, disa nga ndërtesat kanë qëndruar të forta në të njëjtin vend për mijëra vjet, pavarësisht vendndodhjeve të tyre në dukje të rrezikshme.

Kisha e Saint-Michel d'Aiguilhe pranë Le Puy-en-Velay, në Francën jugore. Ndërtesa është mbi 1.000 vjet e vjetër dhe qëndron në një prizë vullkanike 280 metra të gjatë. Kapelës mund të arrihet duke ngjitur 268 hapa të gdhendura në shkëmb
Shini këtë kishë të pabesueshme, e cila qëndron në krye të Shtyllës së Katskit me lartësi 130 metra në Gjeorgji. Për shekuj me radhë, vendasit mund të shihnin vetëm rrënojat misterioze në samitin e saj. Më në fund, në vitin 1944, një grup i udhëhequr nga Alpinisti Alexander Japaridze bëri kthimin e parë të dokumentuar të shtyllës dhe zbuloi eshtrat e kishës. Vetëm ata që janë të ftuar lejohen të shkallëzojnë shkëmbin për të arritur në majë
Meteora në Greqi është shtëpia e disa manastireve mahnitëse, të rrënjosura në mënyrë të pasigurt. Ky, Manastiri i Trinisë së Shenjtë, u ndërtua në 1392 dhe u paraqit në filmin "James For Bond" .
Qyteti mahnitës historik i Bonifacios në Korsikë shkon drejt në buzë të shkëmbit gëlqeror. Mënyra më e mirë për t'u afruar është me anije
Tempulli Hanging u ndërtua në anën e një shkëmbi pranë malit Heng në Shanxi, Kinë, në 491
Mos shiko poshtë: Castellfollit de la Roca është një fshat piktoresk mesjetar i ndërtuar në një kolonë basalt në Spanjë veriore lindore.
Tempulli i pabesueshëm i Popa Taungkalat, i cili ndodhet në majën e malit Popa në Mianmar. Vizitorët kanë për të hyrë 777 hapa, si dhe majmunët e egër për të arritur në krye
Kjo ndërtesë fetare ndodhet në Gjirin e Biscay jashtë brigjeve të Spanjës.
Casas Colgadas, që do të thotë shtëpi varur, në provincën e Cuenca në Spanjë
Paro Taktsang, e njohur edhe si Foleja e Tigërit, është një kompleks budist në tempullin Himalajet në Butan. Ajo u ndërtua në vitin 1692, por u shkatërrua pothuajse nga një zjarr në 1998. Megjithatë, qeveria e Butanit grumbulloi të holla për të restauruar ndërtesën interesante
Kjo kala e cila është vendosur në skaj të shkëmbit Aurora në Krime. Është ndërtuar në vitin 1911 dhe ka mbijetuar nga një tërmet. Tani është e hapur për vizitorët dhe shtëpitë e një restoranti italian
Pika e Nugget Point është një nga monumentet më të njohura në ishullin jugor të Zelandës së Re. Një rrugë e pjerrët i çon vizitorët në ndërtesën mahnitëse, e cila u ndez për herë të parë në 1870 dhe mori katër vjet për të ndërtuar
Qyteti i kështjellës malore i Corte në Korsikë. Në majë të grykës shkëmbore është një kështjellë, një zyrë turistike dhe një muze në Korsikë
Fshati piktoresk i Manarolës qëndron në faqen e një shkëmbi në Italinë veriperëndimore. Është më i njohur për prodhimin e verës së ëmbël Sciacchetrà
Fshati i vogël i Vernazza, i cili mbështetet në një shkëmb në bregdetin e Italisë Cinque Terre. Asnjë makinë nuk lejohet në fshatin e vogël të peshkimit që dikur ishte pika ku marina italiane do të mbronte brigjet e saj nga piratët
Kështjella Dunnottar në Stonehaven, Skoci,

Copyright © Gazeta “Si”
Më Shumë