Treg

Ministri francez i financave: Renault mund të zhduket nga tregu

Renault ka gjasa të zhduket nga tregu nëse nuk arrin të përshtatet pas krizës së koronavirusit. Ministri Francez i Financave, Bruno Le Maire e tha këtë lajm në radio “Europa 1”. Sipas Le Maire, fabrika franceze Renault në Flins (së bashku me tre të tjera rrezikohen nga mbyllja) nuk duhet të ndalet dhe se në vend të kësaj duhet të jetë shtëpia franceze e automjeteve duke bërë të pamundurën të jetë në gjendje të ruajë sa më shumë vende punë në Francë, por në të njëjtën kohë të mbetet konkurruese. “Po, Renault mund të zhdukej,” tha Le Maire, duke shtuar se, megjithatë, presidenti i Renault Jean-Dominique Senard po punonte shumë për një plan të ri strategjik, edhe me mbështetjen e qeverisë franceze. Le Maire i ka thënë gjithashtu Le Figaro se ende nuk ka nënshkruar një kredi prej 5 miliardë eurosh (5.5 miliardë dollarë) për Renault, dhe se diskutimet po vazhdojnë.

Sipas disa të dhënave të raportuara ditëve të fundit nga Le Canard enchainé, kompania franceze planifikon të mbyllë katër qendra në Francë – Flins, Dieppe, Choisy-le-Roi dhe Fonderies de Bretagne – si pjesë e një plani kursimesh 2 miliardë euro euro e cila do të prezantohet në 29 maj. Sipas një burimi të afërt me kompaninë, sidoqoftë, nuk do të ishte një mbyllje në vetvete e Flins, por një diversifikimi i biznesit duke iu përkushtuar një aktiviteti tjetër.

Fabrika e Flins në Yvelines punëson 2.600 njerëz dhe monton makinat e qytetit Zoe ‘(elektrike) dhe Mikrën e partnerit japonez Nissan.

“Është e rëndësishme për ne të dimë se cila është strategjia afatgjatë e Renault dhe si garantojnë ato që automjetet elektrike do të vendosen në Francë nesër,” pyeti Bruno Le Maire. “Si mund të garantojnë që nesër Franca do të bëhet qendra e parë në botë për prodhimin e automjeteve elektrike për Renault?”, Insistoi ministri.

Në një intervistë për Le Figaro, Le Maire beson se grupi francez i makinave, nga i cili shteti është një aksionar historik dhe zotëron 15% të kapitalit, “luan për mbijetesën e tij”, dhe deklaroi se ende nuk i ka dhënë dritën jeshile për një kredi prej pesë miliardë eurosh që duhet t’i lejojë Renault të kapërcejë krizën.

Flamuri i industrisë franceze është në një situatë të tmerrshme, pasi ka parë fabrikat dhe rrjetin e saj tregtar të paralizuar nga kriza e koronavirusit dhe nga bllokimet e vendosura në veçanti në Europë, gjë që shkaktoi një rënie prej 76.3% në tregun e automjeteve të reja në Prill në Kontinentin e Vjetër. Grupi ishte dobësuar tashmë pasi kishte regjistruar humbjen e tij të parë neto në dhjetë vjet në vitin 2019. Për këtë arsye, ministri francez i kërkoi kompanisë që të adaptohej në momentin e ri historik sepse përndryshe ai “mund të zhdukej”./Burimi: La stampa. Solli në shqip: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë