Treg

Macquarie Infrastructure dhe Real Assets do të blejnë aksionet e Grupit CEZ në Rumani

Macquarie Infrastructure dhe Real Assets (MIRA), pjesë e organizatës globale të shërbimeve financiare Macquarie Group, tha sot (të premten) se një konsorcium i udhëhequr nga Macquarie European Infrastruktura Fund 6 (MEIF6) ka arritur një marrëveshje për të blerë asete të energjisë në pronësi të grupit energjetik çek CEZ në Rumani .

Portofoli i integruar i infrastrukturës energjetike që do të merret prej CEZ përfshin një rrjet të rregulluar të shpërndarjes së energjisë elektrike 86,665 km, një biznes të furnizimit me energji elektrike dhe gaz me 1.4 milion lidhje banimi dhe industriale në Rumaninë Jugperëndimore, si dhe një platformë të energjisë së rinovueshme përmes erës, me 622 MW kryesisht te tokat e fermave, tha Macquarie në një njoftim për shtyp.

Përfundimi i transaksionit është subjekt i marrjes së miratimeve rregullative, tha Macquarie, duke shtuar se kushtet e transaksionit nuk janë zbuluar ende.

"Rumania është një nga ekonomitë më dinamike të Europës dhe infrastruktura e saj energjetike është thelbësore për të mbështetur rritjen afatgjatë të vendit dhe tranzicionin drejt emetimit të ulët të karbonit. Ne jemi të kënaqur të njoftojmë këtë investim dhe shpresojmë të mbështesim këtë biznes kritik të infrastrukturës ndërsa investon për të ofruar energji elektrike më të besueshme, efikase, të sigurt dhe të qëndrueshme për komunitetet që u shërben, "tha kreu i MIRA për rajonin EMEA Leigh Harrison.

 "Me blerjen nga MIRA, ne po presim me padurim të ndërtojmë mbi këto rezultate me një investitor me përvojë afatgjatë që do të mbështesë biznesin tonë të ecë përpara," tha CEO i CEZ Rumani dhe presidenti i bordit të menaxhimit Ondrej Safar.

Në një njoftim të veçantë për shtyp të bërë publik sot (të premten) duke konfirmuar shitjen, CEZ Rumania tha se transferimi i aseteve nga Rumania është pjesë e strategjisë së re të Grupit CEZ për të tërhequr pasuritë e zgjedhura nga vende të caktuara. CEZ Group është aktualisht në procesin e shitjes së aseteve të saj gjithashtu në Bullgari dhe Poloni.

Sipas CEZ Rumanisë, marrëveshja e shitjes përfshin të tre segmentet e biznesit të përfshira në transaksion: shpërndarja e energjisë elektrike, furnizimi me energji dhe portofoli operativ i energjisë së rinovueshme. Të 7 kompanitë e synuara nga transaksioni janë: Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power dhe CEZ Rumani.

CEZ Group do të mbetet aktiv në Rumani, duke u përqëndruar në tregtinë e energjisë përmes CEZ Trade dhe në shërbimet e energjisë përmes Climate-Tech, tha ai.

Macquarie është një grup i shërbimeve globale financiare me seli në Australi që operon në 31 tregje në menaxhimin e aseteve, menaxhimin e pasurisë, qiranë dhe financimin e aseteve, aksesin në treg, tregtimin e mallrave, zhvillimin e burimeve të ripërtëritshme, investimet bankare dhe investimet kryesore.

MIRA është pjesë e Macquarie Asset Management – dega e menaxhimit të aseteve të Macquarie Group. MIRA po menaxhon funksionimin dhe zhvillimin e rrjeteve të shpërndarjes së energjisë elektrike në Australi, Austri, Finlandë, Spanjë dhe Shtetet e Bashkuara. Grupi është gjithashtu një investitor i madh në energjinë e pastër, duke menaxhuar investime në 12.4 GW kapacitet gjenerimi të energjisë së gjelbër globalisht përmes erës në tokë dhe detit, PV diellore, hidrocentrale, gjeotermale dhe energji nga mbetjet.

Procesi i shitjes së aseteve të CEZ në Rumani filloi zyrtarisht në 9 Shtator të vitit të kaluar.

CEZ Group ka qenë i pranishëm në tregun rumun që nga viti 2005, me marrjen në dorëzim të ndërmarrjes së shpërndarjes së energjisë elektrike Electrica Oltenia. /Burimi: Seenews/ Në shqip: Gazeta "Si"/


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë