Politike

Avokat i ‘BOSËVE’ shqiptarë të krimit në Itali? Publikohen përgjigjet e Ëngjëll Agaçit për investigimin e ‘RAI 3’

Në reportazhin e RAI3, se sekretari i përgjithshëm i kryeministrisë, Ëngjëll Agaçi, nuk i ishte përgjigjur pyetjeve të emisionit investigativ Report, në fakt mes gazetarit dhe zyrtarit shqiptar ka pasur një komunikim përmes emailit.

Agaçi ka publikuar pyetje-përgjigjet me gazetarët italianë, ku është shprehur qoftë për punën e tij si jurist në Itali, qoftë për rolin që ka pasur në marrëveshjen për emigrantët mes dy vendeve tona.

Në përgjigje Engjëll Agaçi thekson se puna e tij si jurist, që përfshin dhe mbrojtjen e kriminelëve shqiptarë në Itali, nuk ka asnjë interes publik, apo lidhje, me detyrën që ai tashmë ushtron në kryeministri.

Sekretari i përgjithshëm i kryeministrisë, ka kthyer përgjigje dhe për narkotrafikantin nga Vlora, Artur Shehu, për të cilin thotë se nuk ka qenë klienti i tij.

Emri i Shehut, lidhet me akuzat që janë bërë për Agaçin, se ka dhuruar një sipërfaqe të konsiderueshme toke për gjeneralin në pension të Interpolit, Fabrizio Lisi.

Ky i fundit pranoi në emisionin “Report” se ishte Agaçi që ia prezantoi Shehun dhe se ai nuk kishte dijeni për të shkuarën e tij.

Por vetë sekretari i kryeministrisë, deklaron në përgjigjen për RAI3, se Shehu nuk ka qenë një klient i tij.

REAGIMI I ENGJELL AGACIT
Në vëmendje të personelit redaktues të “Report”.
Po lexoj se objekti i investigimit tuaj gazetaresk ka të bëjë me Protokollin për emigrantët, të përcaktuar midis qeverisë shqiptare dhe asaj italiane, i miratuar më pas me ligj nga parlamentet përkatëse dhe i kaluar në testin e kushtetutshmërisë nga Gjykata Kushtetuese e Shqipërisë. Të them të drejtën, nuk e gjej lidhjen e sa më sipër me aktivitetin tim të mëparshëm profesional si avokat në Itali, i cili përfundimisht ka përfunduar pak para datës 15.09.2013, ditë në të cilën pata nderin të merrja detyrën e Sekretarit të Përgjithshëm të Qeverisë Shqiptare, post që e mbaj edhe sot.

Në lidhje me hetimin tuaj, sinqerisht nuk shoh ndonjë interes publik për të hetuar veprimtarinë time personale dhe profesionale në të kaluarën, e cila është krejtësisht e palidhur dhe e parëndësishme me atë aktuale. Mbi të gjitha, nga thelbi i pyetjeve tuaja vërej se nuk është bërë një verifikim i kujdesshëm i burimeve tuaja. Sigurisht që këto janë vëzhgime që do të vlerësohen me kujdes nga redaksia e sjellshme siç tregohet më sipër. Në çdo rast, për shkak të funksionit që mbaj dhe për transparencë dhe vërtetësi më të madhe, ofroj disponueshmërinë time për t’iu përgjigjur të gjitha pyetjeve tuaja.

Pyetje: – Është e vërtetë që keni luajtur rolin e ndërmjetësit në negociatat për shitjen e 30 mijë hektarëve tokë nga Artur Shehu te fondacioni Eftimiadi, që u zhvilluan më 28 shkurt 2015?

Përgjigje: Më datë 31.03.2012, si Jurist, mora përsipër një detyrë formale nga Gjykata e Triestes, në emër të Kuratorit të atëhershëm, për të ndjekur ngjarjet dokumentare dhe materiale të Amanetit të Vërtetë të të ndjerit Z. Salvatore Eftimiadi. E kam ndërprerë veprimtarinë në fjalë pasi kam marrë funksionin institucional të sipërpërmendur dhe ia kam komunikuar kuratorit fillimisht verbalisht dhe më pas komunikuar zyrtarisht edhe nga Studio Juridike, pjesë e së cilës kam qenë.

Pyetje: – A është e vërtetë që në ushtrimin e profesionit tuaj si avokat në Itali keni kryer funksione asistence ligjore dhe/ose konsulence në favor të shumë shtetasve shqiptarë të përfshirë në procedimet penale për trafik droge në gjykatat italiane?

Përgjigje: Në veprimtarinë time të gjatë profesionale si avokat në Itali kam asistuar shumë shtetas italianë, padyshim edhe shqiptarë dhe komunitete të tjera të huaja në Itali. Në disa nga procedurat kam ndihmuar ish-klientët e mi të përfshirë në krimet e parashikuara me Dekretin Presidencial 309/90 (Ligji për Narkotikët).

Pyetje: – Konkretisht, a keni dhënë ndihmë ligjore dhe/ose këshilla për Renardo Nallbanin, Alxi Nallbanin, Dritan Nikollin dhe Artur Shehun?

Përgjigje: Ju sjell në vëmendje se legjislacioni italian dhe ai europian për mbrojtjen e të dhënave personale më pengon të zbuloj emrat e ish-klientëve të mi, përveç me pëlqimin e tyre. Në çdo rast, është e drejta dhe e drejta juaj të keni akses në dosjet e gjykatave vendore për kontrollet e nevojshme. Por, mund të përjashtoj absolutisht që mbiemri i fundit të ketë qenë një ish-klient i imi.

Pyetje: – Keni pasur një rol konsulence apo ndonjë rol tjetër në hartimin e Protokollit midis Italisë dhe Shqipërisë për emigrantët?

Përgjigje: Është pjesë e detyrave të mia aktuale të shikoj të gjitha dokumentet që i paraqiten Këshillit të Ministrave. Pra, edhe sikur të mos isha pjesë e grupit të negociatorëve për hartimin e Protokollit ndërmjet Italisë dhe Shqipërisë, sigurisht që kam dhënë kontributin tim modest.


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë