Treg

‘Kriza energjetike e Europës do të zgjasë me vite’

Nivelet e fuqishme të ruajtjes së gazit këtë dimër nuk duhet të ofrojnë 'një ndjenjë të rreme sigurie', thotë ekzekutivi i Vitol

Kriza energjetike e Europës do të vazhdojë me vite nëse rajoni nuk arrin të reduktojë kërkesën dhe të sigurojë furnizime të reja me gaz, sipas paralajmërimeve të reja nga drejtuesit dhe analistët e industrisë së energjisë.

Moti i butë i vjeshtës dhe një nxitim për të mbushur vendet e magazinimit në të gjithë Europën ka forcuar sigurinë energjetike të rajonit këtë dimër, por shqetësimet kanë filluar të rriten nëse furnizimet e mjaftueshme do të jenë të disponueshme verën e ardhshme dhe për dimrin që pason.

"Ne jemi në një krizë gazi dhe do të vazhdojmë të jemi paksa në një gjendje krize për dy ose tre vitet e ardhshme," tha Sid Bambawale, kreu i gazit natyror të lëngshëm për rajonin e Azisë në Vitol,tregtari më i madh i pavarur i energjisë në botë, duke folur në Samitin e Mallrave të Azisë në Singapor.

"Pra, le të mos zhvillojmë një ndjenjë të rreme sigurie."

Pavarësisht se tashmë janë shpenzuar qindra miliarda euro për të siguruar që vendet e magazinimit të mbushen këtë dimër dhe duke ofruar mbështetje për familjet dhe bizneset, tendosja mbi fondet publike si dhe dhimbja për familjet dhe bizneset ka të ngjarë të vazhdojë vitin e ardhshëm.

Shqetësimet e ripërtërira pasojnë pasi flukset e gazit nga Rusia janë pothuajse në një ndalesë në përgjigje të sanksioneve perëndimore për luftën e Vladimir Putinit në Ukrainë. Një kërcënim i ri këtë javë nga Moska për të kufizuar prodhimin nga i vetmi tubacion i mbetur që lidh Rusinë dhe Europën, ka theksuar rëndësinë e mbylljes së furnizimeve nga prodhuesit e tjerë globalë dhe marrjen e veprimeve për të reduktuar konsumin e karburantit nga industria dhe pronarët.

Kosuke Tanaka, kreu i origjinës aziatike të LNG në tregtarin japonez të energjisë Jera Global Markets, tha: “Tregu i [gazit] aktualisht është i balancuar me shkatërrimin e kërkesës, duke përfshirë kalimin e karburantit në naftë dhe qymyr. Dhe ne do të kemi ende nevojë për një përgjigje të tillë të kërkesës për të balancuar tregun në vitet e ardhshme.”

Magazinimi i gazit në Europë në fund të shtatorit, koha kur kërkesa për ngrohje zakonisht fillon të rritet, qëndroi në rreth 90 për qind këtë vit, gjerësisht në përputhje me mesataren e mëparshme pesëvjeçare prej 86 për qind, pavarësisht se Rusia e ndërpreu kryesisht furnizimin me gaz në muajt e fundit.

Përveç reduktimit të kërkesës – familjet dhe industritë kanë ulur kërkesën me 13 për qind nga viti deri më sot, krahasuar me mesataren trevjeçare, sipas institutit “Bruegel”, ndërkohë që rajoni ka arritur të importojë sasi rekord të LNG-së, të ndihmuar nga Kina.

Kina po eksportonte gjithashtu LNG të tepërt në Europë.

Por nivelet e larta të ruajtjes mund të çojnë në vetëkënaqësi dhe një ngadalësim të reduktimit të kërkesës, kanë argumentuar ata në industrinë e energjisë. Ata gjithashtu paralajmërojnë se gazi rus i gazsjellësit në Europë do të bjerë në nivele të papërfillshme vitin e ardhshëm, duke rezultuar në një boshllëk më të madh për të mbushur, ndërsa Kina gjithashtu mund të lehtësojë gradualisht politikën e saj zero Covid dhe të konsumojë më shumë gaz se vitin e kaluar.

Çmimet europiane të gazit kanë qenë mesatarisht 108 euro për megavat orë në vitin 2023, më shumë se katër herë mesatarja e dekadës së mëparshme.

“Çmimet e larta do të duhet të kompresojnë kërkesën kryesisht çdo muaj të verës së ardhshme. Nuk është një gjë e mirë – është një gjë absolutisht e tmerrshme për bizneset europiane dhe kjo është gjeneza e recesionit,” tha ai.

Burimi: Financial Times/Përshtati Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë