Treg

Krisja e kriptove sapo ka nisur

Kishte shumë entuziazëm në internet kur Departamenti Amerikan i Drejtësisë njoftoi arrestimin e themeluesit të platformës së kriptove Bitzlato javën e kaluar. I pashqiptueshëm, i panjohur dhe ndryshe nga peshqit më të mëdhenj (si Binance) që marrin titujt kryesorë, Bitzlato dukej si një hamburger me asgjë. Fakti që Bitcoin rifilloi marshimin e tij duke kaluar 21.000 dollarë, dukej se e konfirmonte atë.

Por kjo injoron panoramën e madhe. Në javët e para të vitit 2023, mbikëqyrësit kanë bërë shumë. Më 3 janar, një deklaratë e përbashkët nga rregullatorët e bankave amerikane paralajmëroi industrinë për rreziqet e kriptove që zvarriten në sistemin bankar. Më pas erdhi një marrëveshje prej 100 milionë dollarësh me Coinbase Global Inc. për kontrolle të brendshme joefektive, një padi kundër platformës Gemini për shitjen e dyshuar të letrave me vlerë të paregjistruara dhe një kredi prej 45 milionë dollarësh me platformën e huadhënies Nexo (e cila ka pushuar operacionet në SHBA). Fletëthirrjet po fluturojnë.

Laku po shtrëngohet

Komisioni i Letrave me vlerë SEC, ka arkëtuar 2.6 mld dollarë  nga gjobat e kriptove në 2022-shin.

Rrotat e drejtësisë kthehe ngadalë, ankesa për Gemini dhe Genesis u bë shumë vonë për klientët që luftonin për të rimarrë 900 milionë dollarë në fondet e bllokuara – por ata po përshpejtohen tani. Rregullatorët si SEC me të drejtë ndihen të përligjur nga ngjarjet e vitit të kaluar, të cilat panë një humbje të madhe të besimit në kripto, duke dështuar në një krizë më të gjerë ekonomike. Rënia e FTX tregoi dështimet e industrisë, por edhe përfitimet e një linje të ashpër rregullatore për platformat, si kur SEC ndërhyri në prapaskenë në 2021 për të shmangur Coinbase që të nisë produktin e vet të kripto-huadhënies. Siç tha një zyrtar vitin e kaluar, "pista po zvogëlohet" për platformat e padisiplinuara.

Ka shumë debate nëse kriptot janë si letrat me vlerë, si mallrat, si bankingu apo si kumari, por qëllimi është që problemet e kriptove të mos rrjedhin në sistemin financiar. Tentativat ligjore për të formalizuar kriptomonedhat dizajnohen me qëllim për të shmangur një tjetër “Lehman Brothers”.

Rregullimi ka kritikë. Disa kanë frikë nga tejkalimi; të tjerë mendojnë se është kundërproduktive të përpiqesh të ndërtosh parmakë rreth aseteve digjitale në vend që të tërhiqesh dhe t'i lejosh ato të "digjen" vetë. Është e vërtetë që kripto është e mbushur me aktivitet që është më shumë kumar sesa investim. Dhe është disi dëshpëruese të shohësh se ata që janë në zemër të kolapsit të kriptove të vitit të kaluar tashmë po pendohen, nga Three Arrows Capital te FTX.

Por pastrimi i parave, mashtrimi, manipulimi i tregut dhe evazioni fiskal nuk janë rreziqe që thjesht rregullohen. Siç ka theksuar Fabio Panetta i Bankës Qendrore Europiane, rregullatorët i shohin kostot për shoqërinë e aseteve digjitale të parregulluara si të larta dhe kërkojnë më shumë veprime. Është e qartë se goditja sapo ka filluar; ata që janë të prirur të zhyten përsëri në kripto, edhe pasi kanë bërë një dush, duhet ta kenë parasysh./Bloomberg


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë