Keshilla

Komplikimet e placentës: Gratë shtatzëna duhet të dinë rreziqet

Nënave në pritje duhet t’u thuhet se rreziku i komplikimeve të placentës rritet pas një lindjeje cezariane. Mjekët paralajmërojnë se gratë që janë shtatzëna duhet të informohen për rrezikun i komplikimeve të placentës gjatë lindjes. Kolegji Mbretëror i Obstetërve dhe Gjinekologëve (RCOG) ka thënë se diagnoza e hershme e kushteve të placentës është thelbësore. Ata shtuan se mjekët duhet të diskutojnë me gratë shtatzëna për mënyrën më të sigurtë për të lindur. Komplikimet çojnë në gjakderdhje të rëndë që shpesh herë rrezikon nënën dhe fëmijën. Kim Kardashian, përshembull, ishte prekur nga “placenta accreta” gjatë shtatzënisë më vajzën North.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut të placentës akreta (accreta)

Origjina e implantimit (vendosjes) në mënyrë të tillë të placentës në uterus ende nuk dihet, edhe pse shpesh shfaqet tek gratë që kanë shfaqur simptoma të placenta previa, ose tek ato që i janë nënshtruar njëherë më parë një operacion çezarian.

Faktorët që ndikojnë në shfaqjen më të shpeshtë të placenta akreta janë: Një operacion i mëparshëm kirurgjikal në mitër. Një apo më shumë lindje të mëparshme me operacion çezarian, të cilat rritin mundësinë e shfaqjes së placentës akreta bashkë me placenta previa. Mosha e madhe e nënës (mbi 35 vjeç).

Amanda Holden vuante nga placenta praevia-accreta kur priste vajzën e saj më të re Hollie. Placenta praevia ndodh kur placenta shtrihet në pjesën e poshtme të mitrës dhe mbulon plotësisht qafën e mitrës. Placenta accreta është një gjendje e rrallë dhe serioze kur placenta është futur në muskujt e mitrës dhe/ose në organet e afërta të tilla si fshikëza.

Të dyja këto kushte mund të shkaktojnë gjakderdhje të rëndë, veçanërisht në fund të shtatzënisë, sepse placenta është e ulët në mitër. Kjo ndonjëherë mund të kërkojë transfuzion gjaku dhe të çojë në humbjen e mitrës.

RCOG ka publikuar disa informacion për gratë shtatzëna, ku thuhet thotë se normat e plaevës placenta dhe placenta accreta janë rritur dhe ka të ngjarë të vazhdojnë të rriten si rezultat i rritjes së numrit të lindjeve cezariane. Kjo është për shkak se plagët e mundshme në mitër të krijuara nga cezarianët nënkuptojnë se çdo shtatzëni e mëvonshme ka më shumë gjasa të implikohet në mbresë, duke shkaktuar probleme me placentën.

Shkalla më e lartë e ndërlikimeve për nënën dhe foshnjën ndodhin kur këto komplikacione të placentës diagnostikohen vetëm në lindje, citon RCOG. Duhet më shumë kujdes të specializuar për të ndihmuar në zvogëlimin e rreziqeve.

Diskutoni mbi rreziqet

Prof. Eric Jauniaux, autori kryesor i udhëzimeve, tha: “Ne shpresojmë që ky udhëzim i përditësuar do të mbështesë profesionistët e kujdesit shëndetësor gjatë diskutimeve me gratë dhe partnerët e tyre të cilët mund të konsiderojnë riprodhimin e asistuar, veçanërisht IVF, ose një lindje me zgjedhje cezariane.

Këto janë faktorë që mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të këtyre komplikimeve serioze të placentës. Prof Jauniaux, profesor i mjekësisë obstetrike dhe fetale në University College London, tha se udhëzimet duhet gjithashtu të ndihmojnë mjekët për të diagnostikuar në fillim ndërlikimet dhe për të diskutuar mënyrën më të sigurt për gratë që të lindin.

Dr Geeta Kumar, kryetare e komitetit për informimin e pacientëve të RCOG, tha: “Është e rëndësishme që gratë të jenë të vetëdijshme për këto komplikime të placentës, por duhet të sigurohen se këto janë shumë të rralla dhe kujdes mjekësor është i disponueshëm. “Diagnoza e hershme është çelësi për të zvogëluar dëmet e lidhura me placenta praevia dhe accreta për të siguruar rezultatin më të sigurt të mundshëm për nënën dhe foshnjën”.

Çfarë bën placenta?

Placenta zhvillohet së bashku me fëmijën në mitër gjatë shtatzënisë. Ajo i jep murin e mitrës dhe siguron një lidhje midis nënës dhe fëmijës. Oksigjeni dhe lëndët ushqyese kalojnë nga gjaku i nënës përmes placentës në gjakun e foshnjës.

Sa e zakonshme është placenta praevia?

Është më e zakonshme nëse një grua ka pasur lindje cezariane të mëhershëm, trajtim të fertilitetit ose nëse gruaja shtatzënë pi duhan.

Sa e zakonshme është placenta accreta?

Është një ndërlikim që ndikon mes një në 300 dhe një në 2,000 shtatzëni. Kjo është më e zakonshme nëse një grua më parë ka pasur lindje cezariane.

 

Më Shumë