Art dhe Kulture

“Kjo është ndoshta vjedhja më e madhe e artit në histori”

Nga Gazeta Si - Për më shumë se dhjetë vjet, qeveria kamboxhiane ka bashkëpunuar me Prokurorin Federal të Nju Jorkut, studiues europianë dhe aktivistë amerikanë në përpjekje për të sqaruar një rrjet të madh ndërkombëtar kushtuar trafikimit të gjetjeve arkeologjike të vjedhura ilegalisht në Kamboxhia: “ndoshta vjedhja më e madhe e artit në histori”, tha një nga konsulentët e përfshirë në hetim. Siç rrëfen një artikull i thelluar i Bloomberg, dyshohet se strumbullar ishte Douglas Latchford, një biznesmen britanik që jetonte në Tajlandë, i cili vdiq në vitin 2020 në moshën 88-vjeçare, para se të mund të gjykohej.

Mendohet se në gjysmën e dytë të shekullit mijëra objekte arti u hoqën dhe u vodhën nga vende të ndryshme arkeologjike kamboxhiane, në veçanti statuja dhe artefakte që datojnë që nga periudha e zgjerimit maksimal të Perandorisë Kmere, njerëzit që deri në shekullin e pesëmbëdhjetë sunduan në territoret e Kamboxhias së sotme dhe në pjesën më të madhe të Vietnamit dhe Tajlandës. Kultura e Khmerëve ishte ndikuar thellë nga hinduizmi, i cili frymëzoi fenë dhe artin e tij, veçanërisht në krijimin e statujave të perëndive, të gdhendura në gur ose prej bronzi.

Në dekadat e fundit, statujat e figurave fetare të vjedhura nga tempujt luksoz Kmere, si ai i vendit të Koh Kerit, në veri të vendit, kishin përfunduar në muzetë e mëdhenj perëndimorë, duke përfshirë Muzeun Metropolitan të Artit në Nju Jork, ose u ishin shitur koleksionistëve privatë, në shumicën e rasteve të pavetëdijshëm për origjinën e tyre. Në përgjithësi ato u morën nga vendet ku ndodheshin nga grupe grabitqarësh, të cilët më pas ua kalonin tregtarëve të artit, të cilët nga ana e tyre i tregtonin jashtë vendit; ndonjëherë ato ndaheshin në pjesë më të vogla për të lehtësuar transportin.

Disa njerëz në botën e artit e njihnin Latchford-in me pseudonimin “Dynamite Doug”, pasi thuhej se ai kishte përdorur dinamit për të rikuperuar artefaktet.

Pjesë e sitit arkeologjik të Koh Ker, Kamboxhia

Sipas hetimeve, Latchford nuk shkoi kurrë të plaçkiste vetë vendet arkeologjike kamboxhiane dhe është e paqartë nëse ai kishte kontakt të drejtpërdrejtë me ata që e bënë këtë. Siç tha për Bloomberg Ashley Thompson, eksperte e artit të Azisë Juglindore në Universitetin e Londrës, megjithatë, ai ishte “një nga fajtorët kryesorë në plaçkitjen masive të Kamboxhias në gjysmën e dytë të shekullit të njëzetë”: “ishte vërtet e tmerrshme” por “dihej” se pas saj ishte një burrë që jetonte në Bangkok.

Statuja e personazhit epik Duryodhana u kthye në Kamboxhia në vitin 2013

Latchford lindi në Mumbai në një familje mjaft të pasur kur India ishte ende një koloni britanike. Ai u shpërngul në Tajlandë në vitet 1950, duke punuar për një kompani që importonte kozmetikë dhe kimikate dhe u interesua për artin kamboxhian gjatë një darke, madje para se të bënte udhëtimin e tij të parë në vend. Në vitin 1961 ai vizitoi për herë të parë vendin e Angkor, kryeqytetin e lashtë të Perandorisë Kmere dhe në vitet në vijim filloi të merrte vepra të shumta, falë pasurisë që kishte grumbulluar nëpërmjet kompanisë farmaceutike që kishte themeluar dhe investimeve të ndryshme në këtë sektor, pasuri të paluajtshme.

Siç tha Bloomberg, rezidenca e tij në qendër të Bangkok ishte “në thelb një muze i statujave Kmere”, ku ai mirëpriste shpesh tregtarët e tjerë të artit, të cilëve u ofroi objektet që kishte arritur të merrte në duart e tij.

Në gjysmën e parë të viteve 1970, Latchford konsiderohej një koleksionist dhe shitës me pakicë me shumë ndikim në botë. Në ato vite në Kamboxhia kishte filluar një luftë e përgjakshme civile, e cila përfundoi në vitin 1975 me vendosjen e regjimit të ashpër “Khmer Rouge”, i cili përfundoi katër vjet më vonë. Për arkeologët dhe koleksionistët që kishin qenë të interesuar për artin Kmer, vazhdoi të ishte veçanërisht e vështirë të hynin në xhungël për të ekzaminuar vendet antike edhe pas përfundimit të diktaturës, për shkak të mijëra minierave të vendosura në zona të mëdha të vendit; për plaçkitësit që e njihnin zonën, ishte një mundësi e mirë për të fituar para dhe për t’u rikuperuar nga kriza e gjatë që pasoi diktaturën.

Gjatë hetimit nga Prokuroria Federale e Nju Jorkut kundër Latchford, një burrë kamboxhian që kishte marrë pjesë në grabitjen e faltores Koh Ker në 1997 tha se blerësi kryesor i veprave të vjedhura ishte “Sia Ford”, emri me të cilin sulmuesit zakonisht e njihnin “Zotin” Latchford.

Një statujë kamboxhiane e shekullit të 10-të e ekspozuar më parë në Muzeun Metropolitan të Artit gjatë ceremonisë për kthimin në Kamboxhia në 2013

Deri disa dekada më parë kishte pak interes se si muzetë dhe koleksionistët merrnin veprat e tyre të lashta të artit, veçanërisht nëse ato ishin marrë nga vende të varfra ose të kolonizuara më parë. Megjithatë, gjërat kanë filluar të ndryshojnë në mënyrë progresive që nga vitet 1990, pasi gjithnjë e më shumë vende kanë apeluar në Konventën e UNESCO-s të vitit 1970 për Lëvizjen e Pasurive Kulturore, e cila parashikon se është e mundur të kërkohet që ato punë të përfunduara të kthehen jashtë vendit, ligjshmëria e blerjes ose transferimit të të cilave nuk mund të vërtetohet.

Sipas një studimi nga Tess Davis, presidente e një organizate në Uashington që merret me luftën kundër kontrabandës në art, 71 për qind e 377 veprave me prejardhje nga Khmer që u ofruan nga shtëpia e ankandeve Sotheby's ndërmjet viteve 1988 dhe 2010 nuk kishin treguar ndonjë origjinë; për shumicën e të tjerave, shpesh jepej informacion fragmentar.

Akuzat kryesore ndaj Latchford nga prokurori i Nju Jorkut ishin në fakt ato të mashtrimit dhe konspiracionit, për falsifikimin e dokumenteve në lidhje me origjinën e veprave që ai kishte ndihmuar për të shitur. Sipas disa emaileve të parë nga Bloomberg, Latchford kishte shitur vepra të vjedhura deri në vitin 2018, dy vjet para vdekjes së tij, në disa raste duke paguar dhjetëra miliona dollarë.

Ishin dy arkeologë që raportuan Latchford në UNESCO dhe Departamentin e Sigurisë Kombëtare të SHBA-së, përkatësisht, në vitet 2007 dhe 2011.

Si britaniku Simon Warrack, ashtu edhe francezi Eric Bourdonneau kishin kryer disa punë kërkimore në Koh Ker dhe kuptuan se këmbët e një palë statujash që ishin hequr nga vendi, ende të dukshme në tempull, ishin ato të një vepre që ai u ekspozua në Muzeun Norton Simon në Pasadena dhe një tjetër që ishte shitur në ankand në Sotheby’s në Nju Jork.

Në vitin 2012, prokurori federal i Nju Jorkut nisi një hetim, duke pretenduar se statuja ishte vjedhur në fillim të viteve 1970 (d.m.th pas nënshkrimit të Konventës së UNESCO-s). Ishte e qartë për këdo që e njihte artin e asaj periudhe se ky person ishte Latchford.

Çifti i statujave të Bhima (djathtas) dhe Duryodhana (majtas) u vodhën nga zona arkeologjike Koh Ker dhe u kthyen në Kamboxhia

Sipas disave, Latchford u akuzua gabimisht për aktivitete që ai besonte se ishin etikisht të pranueshme. Sipas Davis, roli i tij ishte gjithsesi themelor në lejimin e veprave të artit të vjedhura nga grabitësit të arrinin në muze dhe koleksionistë.

Në maj 2013, gjatë hetimit të prokurorisë së Nju Jorkut, Muzeu Metropolitan pranoi të kthente një palë statuja që, sipas kërkimeve nga autoritetet kamboxhiane, ishin vjedhur ilegalisht nga tempulli Koh Ker; në vitet në vijim muzetë dhe koleksionistët e tjerë bënë të njëjtën gjë. Latchford u padit vetëm në nëntor 2019; U hetuan gjithashtu Emma C. Bunker, një nga bashkëpunëtoret e saj më të ngushta dhe Nancy Wiener, një tregtare e njohur e Manhattan-it, i cili u arrestua në vitin 2016 me dyshimin për blerje dhe shitje të veprave të vjedhura.

Një statujë që daton nga shekulli i 10-të, e mbuluar me gjerdan lule jasemini

Pas arrestimit të Wiener, duke e ditur se reputacioni i tij ishte në rrezik, Latchford i propozoi Ministrisë së Kulturës Kamboxhiane të kthente disa nga veprat nga koleksioni i tij privat, duke kërkuar në këmbim që të mos paditet në Shtetet e Bashkuara. Negociatat nuk shkuan askund, megjithatë, dhe ai vdiq disa muaj pasi u akuzua zyrtarisht, tepër i sëmurë për t’u paraqitur në gjyq.

Pas vdekjes së tij, vajza e tij Julia gjeti një marrëveshje jashtë gjykatës me qeverinë kamboxhiane për të kthyer artefaktet në pronësi të familjes. Bunker vdiq në shkurt 2021; në nëntor Wiener u deklarua fajtore për akuzat kundër tij, duke paguar një shumë prej 1.2 milion dollarë gjoba dhe kompensim.

Marrë nga Il Post, përshtati në shqip Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë