Treg

Kina konfirmon takimin mbi tregtinë me SHBA-të, bursat e BE-së në rritje

Vërehen disa përmirësime në mosmarrëveshjen tregtare midis Shteteve të Bashkuara dhe Kinës. Zëvendëskryeministri Liu Ai ka konfirmuar se do të jetë në Uashington në 10 dhe 11 tetor për të rifilluar negociatat për marrëdhëniet tregtare. Një lajm i cili ka nxitur pozitivisht bursat në të gjithë botën, duke filluar nga Azia, ku Tokio ka përfunduar shkëmbimet me një rritje prej 0.99%. Gjithashtu nga Azia gjatë natës erdhi njoftimi nga Bursa e Hong Kongut për të blerë Bursën e Londrës, e cila kontrollon tregjet financiare të Londrës dhe Milanos.

Në Europë lajme inkurajuese vijnë edhe nga Gjermania, ku prodhimi industrial në mënyrë befasuese është rritur në gusht në 0,3% pas dy muajve me rënie, megjithë rënien vjetore prej 4% në bazë vjetore. Sinjalet kanë forcuar euron në mëngjes, duke u rritur në 1.0981 dollarë. Sidoqoftë, aksionet e Kontinentit të Vjetër po bien pas një fillimi pozitiv: Milano në 0.98%, Frankfurt 0.61%, Londra lineare dhe Frankfurti bie 0.68%.

Mes të dhënave makroekonomike, në gusht kanë rënë shitjet me pakicë në Itali, me një rënie prej 0.6% në vlerë dhe vëllim. Sipas të dhënave të publikuara nga Istat, shitjet e mallrave ushqimorë (-0.9% në vlerë dhe -1.0% në vëllim) janë në rënie, si dhe shitjet jo-ushqimore (-0.3% në vlerë dhe -0 , 4% sipas vëllimit). Në bazë vjetore, shitjet me pakicë shënuan një rritje prej 0.7% në vlerë dhe 0.5% në vëllim. Shitjet e produkteve ushqimore janë rritur (+ 1,1% në vlerë dhe + 0,1% në vëllim), si dhe mallrat jo ushqimore (+ 0,4% në vlerë dhe + 0,8% në vëllim) .

Optimizmi për rihapjen e dialogut midis Shteteve të Bashkuara dhe Kinës po ndikon gjithashtu tek produktet, me naftën që është ngritur nga niveli më i ulët brenda dy muajve. Texas WTI është rritur 0.8% në 53.2 dollarë për fuçi, ndërsa Brent është rritur 0.7% në 58.01 dollarë.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë