Ne rrjet

Jo vetëm pandemia, viti i ‘dorëheqjeve të mëdha’ në Amerikë

Në gusht të këtij viti, 4.3 milionë amerikanë kanë dhënë dorëheqjen, 2.9% e fuqisë punëtore, një rekord i të gjitha kohërave që tejkalon rekordin e mëparshëm të vendosur në prill, kur ishin 4 milionë, 2.7% e totalit.

Që pandemia ka pasur një efekt përçarës në botën e punës, dihet prej kohësh, por këto të dhëna mujore të publikuara në raportin “Jolts” të Departamentit të Punës në SHBA, ilustrojnë qartë dimensionet e tërmetit që goditi ekonominë amerikane dhe mbi të gjitha tregoni drejtimin në të cilin po zhvillohet.

Në krahasim me fillimin e emergjencës shëndetësore, kur mbi 20 milionë njerëz humbën punën papritur, sepse kompanitë e tyre ishin mbyllur, tani janë vetë punonjësit ata që lënë punën e tyre, shpesh pa asgjë në dorë, për të kërkuar mundësi ose paga më të mira, por edhe më shumë fleksibilitet.

"Nëse nuk jeni të kënaqur me punën tuaj ose dëshironi një rritje page, në këtë situatë është mjaft e lehtë të gjesh një të re", nënvizon Gus Faucher, krye-ekonomist i NCP, për CNN.

Krahasuar me pranverën e vitit 2020, shkalla e papunësisë ka rënë, por fuqia nuk është më në duart e punëdhënësit, por më tepër tek punonjësit e ngopur me punë të paguara pak, pa asnjë përfitim, që kërkojnë orare të gjata dhe të lodhshme.

Në fakt, pothuajse në të gjithë sektorët e ndjekur nga Byroja e Statistikave të Punës, punëtorët po largohen në numër rekord, më i larti që nga viti 2001, kur filloi mbledhja e të dhënave.

Në gusht, sektori i hoteleve dhe restoranteve, humbi 892,000 punonjës, në pakicë ka 721 mijë, në sektorin e shërbimeve profesionale ka 706 mijë dhe 534 mijë të tjerë në sektorin e kujdesit shëndetësor.

"Është folur shumë për ‘dorëheqjet e mëdha’ dhe mungesën historike të punës në vitin 2021 dhe ato nuk janë hiperbolë", - shpjegoi Julia Pollack, ekonomiste në “ZipRecruiter” për gazetën “The Washington Post”.

Normalisht do të ishte një shenjë besimi në ekonomi, vërejnë analistët, por tani është shtuar një element i paparashikueshmërisë. "Ka një kërkesë të madhe dhe njerëzit po lënë punën e tyre në kërkim të mundësive më të mira",  tha ekonomisti Nick Bunker për “W.Post”.

Përkundër faktit se ende mungojnë 5 milionë vende pune në krahasim me nivelet e para pandemisë, në fakt, ka shumë oferta pune, punonjësit kanë më shumë zgjedhje dhe punëdhënësit janë përpjekur të punësojnë në shumë sektorë - në veçanti hotelieri dhe sektorët e ndërtimit - përveç rritjes së pagave.

Në disa shtete, zyrtarët republikanë menduan të zgjidhnin problemin gjatë verës, duke shkurtuar përfitimet federale të papunësisë, por efektet ishin pothuajse të padukshme: pavarësisht sasisë rekord të vendeve të punës, 10.4 milionë në fund të gushtit, muajin tjetër ekonomia vetëm fitoi 194,000 vende pune.

Burimi: “Washington Post”; Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë