Njerez

Jo vetëm Gjermania, edhe Italia në krizë për infermierë, 65 mijë vende bosh në strukturat publike

Në Itali ka një mungesë prej 65 mijë infermierësh, por aplikimet për akses në kurset e Shkencave të Infermierisë janë gjithnjë e më të pakta dhe në disa universitete për herë të parë nuk arrijnë as numrin e vendeve të shpallura.

Reduktimi mesatar është -10% krahasuar me vitin e kaluar akademik, -12.6% në veri, -15% në qendër dhe -5.7% në jug. Alarmin e ka dhënë Federata e Shoqatave të Profesioneve të Infermierisë (Fnopi), e cila paralajmëron se “Pa infermierë, Italia nuk do të ketë më një shërbim shëndetësor kombëtar të denjë për këtë emër”.

“Ne kemi një sezon të gjatë shëndetësie përpara dhe nuk do të mund të garantojmë më shëndet për të gjithë. Është një perspektivë konkrete, reale, e cila përfshin humbje ekonomike dhe sociale, si dhe kufizim të të drejtave civile”, denoncon Fnopi, që bën thirrje për “ndërhyrje të menjëhershme dhe jo më të shtyrë nga institucionet”.

Bazuar në Pnrr (Plani Kombëtar i Rimëkëmbjes), do të nevojiteshin të paktën 20 mijë infermierë të tjerë për të mbuluar nevojën për infermierë të familjes dhe komunitetit.

“Për më tepër, gati 30 mijë infermierë italianë kanë shkuar jashtë vendit dhe ne vazhdojmë të humbasim mbi 3 mijë prej tyre çdo vit”.

Më tej, thotë Fnopi, “detektojmë mbi 13 mijë infermierë të huaj në shërbim, në kapacitete të ndryshme, në territorin kombëtar pa regjistrim në Urdhra dhe pa kontrollet e nevojshme”.

Sfida në lidhje me mungesën e infermierëve duhet të adresohet jo vetëm në mënyrë sasiore me ofertën e trajnimit, por edhe në mënyrë cilësore me evoluimin e kurseve aktuale të trajnimit.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë