Libra

Jetët e fshehura homoseksuale më në fund po zbulohen

Në të kaluarën, historitë mahnitëse të njerëzve LGBT ishin shtypur në mënyrë aktive - kjo është arsyeja pse shkrimtarët e trillimeve tani po zhyten në histori të tilla dhe po plotësojnë boshllëqet, shkruan shkrimtari britanik, Matt Cain.

Në fillim të këtij viti, miniseriali televiziv “It's a Sin” fitoi me të drejtë brohoritjet për përshkrimin e saj të krizës së AIDS-it në Mbretërinë e Bashkuar gjatë viteve 1980 dhe 1990. Por kur dëgjova njerëz që merreshin me shfaqjen, të shkruar nga Russell T Davies, u habita nga sa prej tyre pranuan se dinin pak për epideminë - dhe shkatërrimin që bëri në komunitetin homoseksual.

Kjo sepse, edhe në shoqërinë e sotme shumë më pranuese, historia e komunitetit homoseksual është kryesisht një histori e harruar. Për një kohë të gjatë, publiku i zakonshëm nuk donte të dëgjonte historitë tona.

“Do të guxoja të thosha që publiku ishte i neveritur dhe i zemëruar”, thotë autorja Crystal Jeans. Ajo tregon përgjigjen ndaj romanit lezbik “The Well of Loneliness” nga Radclyffe Hall në vitet 1920 si vetëm një shembull i famshëm i mënyrës se si autorët kanë shkaktuar histerinë thjesht duke pranuar jetët e mbretërve. Pavarësisht nga libri që përmban vetëm dy referenca shumë të buta seksuale, “të gjithë u tërbuan dhe u ndalua”, thotë ajo.

Stephen Hornby, dramaturgu-rezidencial, argumenton se historitë tona janë shtypur prej kohësh. “I vetmi interes ishte për të censuruar ose mohuar ndonjë element të fshehtë të të dhënave të së kaluarës. Pra, gjërat u mbajtën nga shfaqja publike, pasazhe u hoqën nga librat dhe marrëdhëniet seksuale u paraqitën si miqësi pasionante. Ky ishte shtrembërim i qëllimshëm”.

“The Secret Life of Albert Entwistle” nga Matt Cain

Gama e historive të çuditshme

Nga njëra anë, janë përrallat e figurave të famshme si Greta Garbo, Michelangelo, Leonardo da Vinçi, Marlene Dietrich, Çajkovskij, Josephine Baker dhe Hans Christian Andersen, të gjithë me përvojë të së njëjtit seks ose me aktivitete të të njëjtit seks në shoqëritë që nuk e mirëpritën atë, shpesh duke kanalizuar zhgënjimet e tyre në krijimin e një pune të jashtëzakonshme që vazhdoi, në disa raste, për të përcaktuar rrjedhën e kulturës perëndimore. Nga ana tjetër janë historitë e padukshme të miliona burrave dhe grave të përditshme, jeta e të cilëve bëri më pak shenjë, por përfshiu ngjarje aq dramatike sa refuzimi familjar, largimi profesional, përjashtimi social, shantazhi, dënimi penal, burgosja, tortura, terapia e goditjes elektrike, kastrimi kimik dhe ekzekutimi.

Kjo është ajo që më frymëzoi të shkruaj romanin tim të fundit, “The Secret Life of Albert Entwistle”. Bëhet fjalë për një postier të vetmuar, shoqërisht të vështirë dhe fshehtas homoseksual që jeton në një qytet të trilluar në veri të Anglisë, në pension, duke kuptuar se dëshiron ta kthejë jetën e tij dhe më në fund të jetë i lumtur. Kërkimi i tij për dashurinë e tij të humbur është ndërthurur me një seri rikthimesh në rininë e tij që zbulojnë gradualisht presionet, në të cilat marrëdhënia e tyre u gjet si rezultat i klimës shoqërore të fundit të viteve 1960 dhe fillimit të viteve 1970 - dhe përfundimisht se si këto presione i shkëputën ato.

Romani im po kalon në një valë interesi që daton në Mbretërinë e Bashkuar në 2017 dhe 50-vjetorin e fillimit të dekriminalizimit të homoseksualitetit.

Sidoqoftë, është trillim ai që po nxit shumë fenomenin e sjelljes së historive të “humbura” të jetës homoseksuale nga e kaluara në dritë. Gjatë pesë viteve të fundit, një treshe shkrimtarësh irlandezë kanë dhuruar romane mahnitëse me temë homoseksuale, të vendosura kryesisht në periudha të historisë që nuk i mirëpritën.

Pse trillimi po udhëheq rrugën

Si romancier, më intereson që trillimi është në ballë të kësaj përhapjeje të historisë së homoseksualëve. Kjo mund të jetë sepse çdo historian që dëshiron të shkruajë për personazhe të jetës reale përballet me një problem shumë serioz. Shumica e njerëzve të tillë nga e kaluara u përpoqën shumë për të fshehur identitetin e tyre - ndonjëherë martoheshin dhe krijonin familje, duke shkatërruar të paktën të gjitha provat. Pas vdekjes së tyre, nëse familjet gjenin letra, ditarë ose foto, ata zakonisht i shkatërronin ato. Kjo e ka bërë shumë të lehtë për historianët që të fshijnë ekzistencën tonë nga të dhënat dhe të mohojnë kontributin që kemi dhënë në shoqëri.

Sfidat në rrëfimin e së kaluarës

Romani i fundit i Crystal Jeans është “Inverts”, i cili tregon historinë e dy miqve më të mirë - një lesbike, tjetri homoseksual - të cilët hyjnë në një martesë të rreme në vitet 1920. Ajo beson se historia e fshehtë u ofron shkrimtarëve një territor të pasur për të minuar, por tregon kufizimet për të punuar nga dëshmitë e jetës reale.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë