Libra

J. K. Rowling, përrallë me episode online në kohë pandemie

Quhet “The Ickabog” dhe nuk ka asnjë lidhje me sagën e “Harry Potter”. Në kapitujt e parë, tashmë në internet, ne njihemi me një mbret të guximshëm të quajtur Fred. Shkrimtarja: “Unë ua kushtoj të gjithë fëmijëve në këtë periudhë bllokimi”.

Një përrallë, falas, për fëmijët e mbyllur në shtëpi për shkak të emergjencës së koronavirusit në botë: “Kështu që ata mund të vazhdojnë të ëndërrojnë”. Është puna e fundit shumë e mirëpritur nga J.K. Rowling, nëna e fenomenit planetar “Harry Potter”. Ajo e ka shpjeguar edhe me një postim në “Twitter”: “Përralla nuk ka asnjë lidhje me Harry Potter. Është një histori që kam shkruar rreth dhjetë vjet më parë, pikërisht kur kisha marrë një pauzë”.

“The Ickabog” publikohet në internet falas në faqen që ka të njëjtin emër. Kapitulli i parë titullohet Fredi, mbreti i patrembur dhe fillon kështu: “Njëherë e një kohë ishte një komb i vogël i quajtur ‘Cornucopia’, i cili me shekuj ishte sunduar nga një dinasti e madhe e mbretërve me flokë të kuqërremtë. Në kohën kur i referohem, mbretëroi mbreti Fred, i pamatur. Ai kishte njoftuar se ishte thirrur “i patrembur” në ditën e kurorëzimit të tij, sepse luajti mirë me Fredin”.

Kapitulli i dytë quhet “The Ickabog” dhe gjithçka do të botohet në anglisht, megjithëse Rowling tashmë ka njoftuar se disa përkthime në gjuhë të tjera gjithashtu do të jenë në internet së shpejti. Në vjeshtë, botimi i “The Ickabog” pritet gjithashtu në kopje të shtypur, ebook dhe audiobook. Jo vetëm kaq: një konkurs për fëmijët për të ilustruar historinë është tashmë në internet. Fituesit do të shohin modelet e tyre të botuara në botimin në letër të përrallës.

“Ideja e Ickabog erdhi tek unë, ndërsa isha duke shkruar Harry Potter”, thotë shkrimtarja angleze në faqen e saj, “Unë shkrova pjesën më të madhe të një drafti të parë duke e interpretuar atë me librat Harry Potter, me qëllimin për ta botuar më vonë ‘Harry Potter dhe Dhuratat e Vdekjes’”, botuar në vitin 2007. “The Ickaborg do të pritet mirë edhe si serial, pasi është një libër me zë”.

“The Ickabog, – thotë Rowling, – është një histori për të vërtetën dhe abuzimin e pushtetit. Por, fakti që është shkruar një dekadë më parë, mos e konsideroni si një përgjigje për gjithçka që po ndodh në botë tani”. “Pas librit të fundit të Harry Potter, – vazhdon shkrimtarja e pasur, – doja të bëja një pushim pesëvjeçar nga botimi. Në atë kohë unë po shkruaja një libër për të rritur për të qenë larg nga librat e fëmijëve për një kohë. Në atë pikë, drafti i parë i ‘The Ickabog’ përfundoi në papafingo”.

“Por, më pas, disa javë më parë në darkë, – shpjegon nëna e Harry Potter, – u tundova që të rikuperoja “The Ickabog” dhe ta botoja falas, duke ua kushtuar fëmijëve në mbyllje. Dy fëmijët e mi e deshën atë.

Ishte padyshim një nga përvojat më të jashtëzakonshme të karrierës sime të shkrimit, pasi dy lexuesit e parë të “Ickabog” më treguan kujtime nga vegjëlia e tyre dhe më kërkuan që të futja pjesë specifike sipas dëshirës së tyre”. Rowling thekson se “të gjitha të drejtat e autorit të Ickabog, kur të publikohet, do të shkojnë te njerëzit dhe kategoritë e prekura veçanërisht nga pandemia e koronavirusit”.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë