Bota

Ish-Zonja e Parë amerikane, Rosalynn Carter ndahet nga jeta në moshën 96-vjeçare

Gazeta Si - Rosalynn Carter, gruaja e ish-presidentit amerikan, Jimmy Carter, ka vdekur në moshën 96-vjeçare.

Prej dy ditësh ajo i ishte nënshtruar kujdesit paliativ - në shtëpi, në Xhorxhia - (me të cilin po trajtohej edhe bashkëshorti i saj, i cili në shkurt i pezulloi trajtimet mjekësore për shkak të përkeqësimit të gjendjes).

Ajo konsiderohet, në Shtetet e Bashkuara, një nga Zonjat e Para më aktive politikisht që nga Eleanor Roosevelt.

Në fund të majit, ajo tha se vuante nga demenca senile. Çifti u martua në vitin 1946.

Por në autobiografinë e tij (“A Full Life, Reflections at Ninety”), ish-presidenti tregoi një anekdotë: ishte nëna e tij, një infermiere, ajo që asistoi në lindjen e partneres së tij të përjetshme, e cili disa ditë më pas mori djalin e saj 3-vjeçar (Jimmy Carter) dhe vizitoi të porsalindurën.

Të dy do të shiheshin përsëri tetëmbëdhjetë vjet më vonë, për të mos u ndarë më kurrë.

Të dy të krishterë, ata erdhën nga Xhorxhia rurale në korridoret e Shtëpisë së Bardhë.

Shënimet e saj të shkruara me dorë shënojnë shumë nga fjalimet e bashkëshortit të saj të dërguara në arkiva.

Kur Carter nuk arriti të fitonte rizgjedhjen kundër Ronald Reagan, ai dhe gruaja e tij nuk e braktisën angazhimin e tyre publik.

Ata kanë udhëtuar nëpër botë, duke mbështetur projekte në mbrojtje të të drejtave të njeriut dhe demokracisë.

Gjatë viteve të saj presidenciale, Rosalynn kishte zgjedhur t'i jepte shikueshmëri çështjes së shëndetit mendor dhe në atë fazë, Kongresi njohu zyrtarisht rolin e Zonjës së Parë, duke i dhënë asaj fonde dhe një staf.

Aktivizmi i saju çoi në një pjesë të legjislacionit (të tërhequr më vonë nga administrata e Reganit): Aktin e Sistemeve të Shëndetit Mendor, që synonte financimin e qendrave të shëndetit mendor.

Ndërsa një tjetër betejë e saj - mbulimi i shëndetit mendor me sigurim shëndetësor - do të bëhej realitet vetëm në vitin 2008.

"Unë isha më shumë një partnere politike sesa gruaja e një politikani", do të kujtonte ajo në një rrëfim të vitit 1984.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë