Treg

Industria e naftës është në krizë. Piku i kërkesës ishte viti 2019

Pavarësisht errësirës dhe shkatërrimit në industrinë e naftës dhe pesimizmit në Uashington, ConocoPhillips po dyfishon nivelin e naftës së papërpunuar duke bërë një blerje të madhe.

Conoco njoftoi të hënën një blerje të plotë të aksioneve prej 9.7 miliardë dollarësh të Concho Resources (CXO), i përqendruar në Permian Basin, fusha masive e naftës në Teksasin Perëndimor.

Kompanitë thanë se marrëveshja do ta bëjë Conocon e ri (COP) kompaninë më të madhe të pavarur të naftës dhe gazit në Shtetet e Bashkuara, me prodhimin ditor që tejkalon 1.5 milion fuçi. (Kompanitë e diversifikuara të naftës si ExxonMobil dhe Chevron (CVX) prodhojnë më shumë naftë.) Por kjo gjithashtu do ta bëjë Conoco edhe më të ekspozuar ndaj të njëjtave forca që kanë lëvizur shpejt kundër karburanteve fosile.

“Është pak si një veprim i kundërt për të dyfishuar naftën dhe gazin në një kohë kur është jopopullore në komunitetin e investimeve,” tha Pavel Molchanov, analist i energjisë në Raymond James.

Industria gjithashtu mund të bëhet jopopullore në Uashington në varësi të asaj që do të ndodhë në zgjedhjet e muajit të ardhshëm. Nëse demokratët marrin Shtëpinë e Bardhë dhe Kongresin, rregulloret e reja që synojnë karburantet fosile mund të jenë në rrugë e sipër.

I nominuari demokrat Joe Biden ka propozuar ndalimin e lejeve të reja të naftës dhe gazit në tokat dhe ujërat publike. Biden gjithashtu ka paraqitur një plan klimë prej 1.7 trilionë dollarësh të përqendruar në energjinë e pastër dhe ka vendosur një qëllim të emetimeve neto-zero deri në 2050.

Etiketim çmimi ‘i lirë’. Por a është mjaftueshëm i lirë?

Përtej krizës së klimës, industria e naftës është ende duke u rikuperuar nga dy goditje masive të naftës në vetëm gjashtë vitet e fundit. Kjo e fundit, pasojë e pandemisë dhe një luftë epike e çmimeve midis Rusisë dhe Arabisë Saudite, bëri që nafta bruto të binte për pak kohë nën zero këtë pranverë. Kriza shëndetësore bëri që 107,000 vende pune në sektorin e naftës dhe gazit të humbisnin.

“Shumë investitorë kanë humbur nga paqëndrueshmëria e mallrave, pavarësisht se çfarë mendojnë ata për klimën,” tha Molchanov.

Kjo është arsyeja pse Conoco nuk duhej të shpenzonte aq shumë në këtë marrëveshje, e cila është transaksioni më i madh që nga viti 2005. Transaksioni i të gjithë aksioneve përkthehet në një premium të hollë 15% ndaj çmimit të aksionit të Concho më 13 tetor, një ditë para thashethemeve për një transaksion të marrë përsipër  përsipër në Ëall Street.

Concho është duke u blerë me vetëm 10,700 dollarë për akra (1 akra-0,4 hektarë) në Permian Basin – shumë i turpshëm nga 40,000 dollarë që kushtonte për të blerë një  tokë në fushën e naftës, sipas Raymond James.

“Këto janë vlerësime të lira. Basti që po vë Conoco është se vlerësimet përfundimisht do të përmirësohen – dhe kjo është koha për të qenë blerës,” tha Molchanov.

Të dy kompanitë kanë humbur më shumë se 40% të vlerës së tyre në vitin 2020. Ashtu si pjesa tjetër e sektorit, Conoco dhe Concho janë kritikuar për çmimet e dobëta të naftës, zhgënjimin me historinë e industrisë së humbjes së parave dhe rritja e investimeve të ndërgjegjshme shoqërore mes klimës kriza.

Dyfishimi në Pellgun Permian

Megjithatë, marrëveshja mund të mos kërkojë një rikuperim masiv të çmimit të naftës për t’u parë si një sukses.

Kompanitë thanë se kostoja e tyre mesatare e furnizimit do të jetë nën 30 dollarë për fuçi, krahasuar me çmimet aktuale rreth 40 dollarë. Concho dhe Conoco gjithashtu presin të gjenerojnë 500 milion dollarë të kostos vjetore dhe kursimeve të kapitalit deri në 2022.

“Së bashku, ConocoPhillips dhe Concho do të kenë shkallë dhe cilësi të pashoqe në drejtuesit e vlerës së rëndësishme në biznesin tonë: një kosto të ulët për t’u patur zili për bazën e aseteve të furnizimit, një bilanc të fortë, një qasje të disiplinuar të alokimit të kapitalit, përsosmëri të ESG dhe njerëz të shkëlqyeshëm”, tha CEO i Conoco Ryan Lance në një deklaratë.

Dhe nuk është rastësi që Conoco po përqendrohet në Pellgun Permian, vatrën e shistit që i bëri Shtetet e Bashkuara prodhuesit më të mëdhenj të naftës në botë. Concho shihet si një nga operatorët më të mirë Permian dhe sjell ekspertizë të konsiderueshme për rajonin.

“Përmes një morie blerjesh kompania (Concho) ka qenë në gjendje të bashkojë një nga gjurmët më të mira në rajon,” shkroi të hënën në një raport Ben Shattuck, drejtor në kompaninë e konsulencës ËoodMackenzie.

Europa po lëviz në drejtim të kundërt

Sfida më e gjerë për marrëveshjen është kriza e klimës.

Humori është aq i dobët në industrinë e naftës, sa që operatorët e mëdhenj të naftës europiane po largohen nga nafta dhe gazi në favor të burimeve të ripërtëritshme dhe zgjidhjeve me karbon të ulët.

BP zbuloi planet në gusht për të ulur prodhimin e  naftës me 40% dhe për të derdhur miliarda dollarë në energji të pastër ndërsa përpiqet të sigurojë emetim neto-zero deri në vitin 2050. Kompania Britanike gjithashtu paralajmëroi me shqetësim se kërkesa botërore për naftë mund të ketë arritur pikun në vitin që kaloi. Lëvizjet mund ta bëjnë BP më tërheqëse për investitorët ESG, të paktën krahasuar me kompanitë e naftës të SHBA-ve.

Rritja e ESG dhe vetëdija e shtuar për krizën e klimës kanë kontribuar në vlerësime të dobëta historikisht në industrinë e naftës. Shumë investitorë thjesht preferojnë të vendosin bast mbi Tesla dhe kompanitë që shihen si zgjidhje. ExxonMobil (XOM), dikur kompania më e vlefshme në botë, kohët e fundit u tejkalua në kapitalizimin e tregut nga kompania e erës dhe diellit NextEra Energy (NEE) ./ Burimi: CNN Business / Solli në shqip: Gazeta “Si” /


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë