Lexo me "Si"

Historia e një gruaje të dhunuar dhe gjyqi i saj që hyri në histori

Fillimisht përdhunuesit, pastaj pyetjet e turpshme të policisë dhe magjistratëve. Në vjeshtën e 45 viteve më parë, në Verona u zhvillua gjyqi i parë me dyer të hapura për dhunën seksuale. Një studiuese që e ndoqi atë tani e tregon edhe në një libër.

“A u zhvesh ajo vetë apo u detyrua ta bënte këtë?” “Kur pushoi së rezistuari?” Është një faqe e historisë së harruar, ndoshta edhe me vullnetin e vajzës që ka vuajtur dhunën. Dhunë e dyfishtë: ajo e përdhunuesve dhe ajo e shkaktuar nga pyetjet ofenduese të policëve dhe gjyqtarëve. Sot nuk e dimë se çfarë ka ndodhur me Almën, gruaja e parë protagoniste e një gjyqi përdhunimi. Por fati e deshi që mes feministeve që i kanë mbajtur dorën, në ditët e errëta të gjyqit, ka qenë edhe një historiane e ardhshme, e cila, gati gjysmë shekulli më vonë, ka rindërtuar një kapitull të rëndësishëm në historinë e gruas.

Ishte debati i parë publik në të cilin gratë morën pjesë përkrah viktimës. Dhe e para e marrë nga kamerat dhe nga fletoret e reporterëve që e kthyen në një çështje politike. Do të kalonin edhe dy vjet para se ta shihja atë në gjyqin e dytë të përdhunimit të hapur për gratë, një ngjarje që u bë shumë më e famshme për dokumentarin e suksesshëm të realizuar nga gjashtë regjisorë të rinj.

Avokatja e grave ishte e pranishme edhe në sallën e gjyqit në Verona, ku kishte sjellë përvojën e fituar një vit më parë në gjyqin Circeo. Përdhunimi, në mesin e viteve 1970, ishte ende një krim, jo ​​një dhunë e vuajtur. Dhe për këtë shumë shpesh heshtet. Alma, emri i sajuar, zgjodhi të mos heshtë. Ajo po kthehej në shtëpi me të dashurin e saj, një ditë qershori të vitit 1976, kur dy djem e përdhunuan në një shteg në fshatin venecian, disa kilometra larg qytetit. Ajo e gjeti veten në tokë, e shtangur dhe e poshtëruar.

Alma ishte 16 vjeç. Është një vajzë e thjeshtë, edhe pak e turpshme, e bija e një familjeje mikroborgjeze fshatare. Ajo ndjente se po zhytej në një lloj paralize, “ndjenja e fajit” e zakonshme për kaq shumë gra në gjendjen e saj. Por brenda ndjente urgjencën e denoncimit. Me firmën e të atit, të detyruar nga mosha e mitur, ka bërë kallëzim ndaj përdhunuesve. Dhe e inkurajuar nga lëvizja e grave, ajo bën thirrje që gjyqi të zhvillohet me dyer të hapura. “Një gjest me një rëndësi të thellë politike dhe simbolike”, komenton historiania Nadia Filippini. “Për herë të parë gratë akuzuan ligjin që përfshinte përdhunimin jo në krimet ndaj personit, por kundër moralit publik. Dhe për herë të parë akuzuan dhunën e dyfishtë, atë të përdhunuesve dhe atë të ushtruar nga institucionet mashtruese”.


Nadia Filippini, e cila së shpejti do të botojë librin me historinë e vajzës së përdhunuar

Në këtë pikë duhet t’i japim fjalën Almës, e cila në tetor të po atij viti, duke përkuar me procesin që u bë mediatik, vendosi të japë intervistën e saj të parë. Si ka qenë marrja në pyetje në polici? “E kuptova që fjalët e mia nuk u besuan. Marshalli më qortoi për paaftësinë time për të vepruar dhe më bëri hipoteza absurde. A kisha organizuar gjithçka për të justifikuar shtatzëninë time të mundshme. Më lanë të kuptoja se në thelb doja marrëdhënie. Gjithashtu më pyetën nëse isha e virgjër”.

Çfarë pyetjesh ju bënë në gjyq me dyer të mbyllura? “Prokurorja më pyeti nëse jam zhveshur me forcë apo jam zhveshur vetë; nëse kisha pasur marrëdhënie seksuale të mëparshme?” Pyetje të turpshme që vendosin një kanun të destinuar të zgjasë për disa dekada, jehona e të cilit jehon në mënyrë të jashtëzakonshme edhe sot në sallat e gjyqit. Sa këmbëngulëse shfaqet “ndjenja e fajit” e përmendur nga Alma, një “frikë e jashtëzakonshme, një pasiguri që më pengonte të veproja kundër dhunës që po përballoja. Kjo dobësi e brendshme më bëri shumë përshtypje”. Alma ishte një adoleshente që flet me pjekurinë e një të rriture, ndoshta e ndihmuar nga feministet që nuk e kanë lënë të qetë dhe që nuk dorëzohen para vendimit të gjyqtarit për t'i larguar nga salla në momentin e marrjes në pyetje të viktimës.

Ishte gjyqi i parë me dyer të hapura falë vendimit të Gjykatës, e cila pas një refuzimi fillestar kishte pranuar kërkesën, por me kusht që në fazën më delikate të seancës publiku të largohej nga salla e gjyqit. Protestat brenda dhe jashtë Pallatit të Drejtësisë bënë që magjistratët të pezullonin gjykimin. Por kur rifilloi gjyqi, avokatët refuzuan Gjykatën për pyetjet e papranueshme që i drejtoheshin Almës. Kërkesa për përjashtim u refuzua, protesta u ndez në gjykatë derisa salla e gjyqit u lirua nga policia. Përdhunuesit u dënuan me katër vjet e gjashtë muaj burg.

Alma do të largohej përgjithmonë nga vendi i saj, që ishte vendi i përdhunuesve. Nadia Filippini, historiane dhe dëshmitare, ende i kujton britmat e ashpra të nënave të të akuzuarve. “Atëherë jeta jonë ndryshoi”, thotë studiuesja. Shumë prej nesh zgjodhën militantizmin politik, fati individual u bashkua me atë kolektiv. Disa filluan studimet për drejtësi për të mbrojtur të drejtat e grave. Dhe unë fillova të merresha me historinë gjinore”.

Por ishte një fitore e madhe sepse për herë të parë u thye “pritja e heshtjes”, sakrifica e viktimës së heshtur për të mbrojtur nderin e vet dhe të familjes. “Nga ai gjyq, qendrat kundër dhunës do të kishin dalë, fjala publike e Almës do t’u jepte forcë shumë viktimave të tjera të përdhunimit. Dhe njëzet vjet më vonë ligji do të kishte ndryshuar gjithashtu. Kanë humbur gjurmët e saj, por është e drejtë të njihet guximi i saj i madh dhe vendi i spikatur në historinë e përdhunimeve”.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë