Libra

Hillary Clinton vjen me një roman me autoren kanadeze, Louise Penny

Libri “State of Terror” do të dalë në mbarë botën më 15 tetor. Romani do të tregojë historinë e fuqisë së dhomave amerikane. Protagonisti është një sekretar i shtetit. Ish-Presidenti Bill ka firmosur tashmë një libër me James Patterson.
Nuk ka nevojë të shpjegohet se sa trillera magjepsëse ushtrojnë aq sa guxojnë shqiponjat, përkatësisht në dhomat (reale) të fuqisë amerikane. Por ajo që e bën daljen e "State of Terror" unik dhe shumë të parashikuar - i planifikuar 15 tetorin e ardhshëm - është se këtë herë, dy mike shumë të veçanta po na tregojnë për adrenalinën dhe intrigat e atyre vendeve të çuditshme: njëra është Louise Penny, një nga shkrimtaret më të dashura të krimit të gjallë; por është mbi të gjitha tjetra, Hillary Clinton, e cila tërheq vëmendjen globale për këtë operacion botues. Së bashku ata vijnë me këtë roman: e para vë aftësitë e saj të të shkruarit, talentin në zbërthimin, faqe pas faqe, komplotin e historisë, dozimin në mënyrën e duhur të dialogjeve, zbulimeve dhe kthesave; e dyta sjell një dhuratë të paçmuar, përvojën e drejtpërdrejtë, atë të zonjës së parë, dhe, edhe më fort dhe në mënyrë të konsiderueshme, të Sekretares së Shtetit.
Në fakt është në versionin e yjeve dhe shiritave të një Ministrie të Jashtme që vendoset “State of Terror”, si dhe në Shtëpinë e Bardhë.
Detajet e komplotit të rrjedhura deri më tani janë të pakta. Dihet që protagonisti është një sekretar shtetëror rishtar, i cili e gjen veten duke punuar në administratën e rivalit të tij, pasi vendi është tronditur nga një seri sulmesh terroriste, me kaosin e pashmangshëm. Ajo diplomaci është testuar rëndë. Dhe se në qendër të gjithçkaje, përfshirë intrigat ndërkombëtare, ekziston një komplot. Me fjalë të tjera, një përqendrim i përbërësve të çdo thrilleri politik që respekton vetveten. Shembujt janë të shumtë, dhe të gjithë të çuditshëm. Nga seriali Tom Clancy me heroin (i cili më vonë u bë film) Jack Ryan te kulti Absolut Fuqi nga David Baldacci, sjellë në ekran nga i madhi Clint Eastëood, i shoqëruar nga një Gene Hackman shumë i keq dhe si gjithmonë i jashtëzakonshëm.
Por në këtë rast specifik, frymëzimi kryesor mund të ketë lindur në familje. Sepse, mos ta harrojmë, ekziston një Klinton tjetër - padyshim Bill, burri i Hillary dhe një ish-president i dyfishtë - i cili kohët e fundit na ka dhënë një thriller, në shoqërinë e bestsellerit më të shitur në botë, James Patterson. Dhe rezultati është “The President is Missing”, një titull që është i gjithë një program, i botuar në 2018. Një sukses global, nuk ka nevojë të thuhet, pasi Bill ka fituar një shije, duke pasur parasysh që 7 qershorin e ardhshëm, në të njëjtën kohë në të gjithë botën, do të dalë në treg një roman tjetër i nënshkruar me Patterson, “Vajza e Presidentit”. Një ulje që parashikon debutimin e Hillary për disa muaj, vetëm për të shmangur konkurrencën martesore në listat e librave.
Por tani, me njoftimin e “State of Terror”, në qendër të vëmendjes është e gjitha Hillary. Dhe siç ndodh shpesh në këto raste, dy protagonistet e këtij romani sapo kanë lëshuar deklarata entuziaste për qëllime promovuese. Klinton: “Të shkruash një thriller me Louise është një ëndërr e realizuar. Ne jemi duke kombinuar përvojat tona për të eksploruar botën komplekse të diplomacisë politike. Dhe siç mund ta imagjinoni, asgjë nuk është siç duket”. Penny: “Kur më ofruan të shkruaj një libër me shoqen time Hillary, unë pranova pa e menduar fare. Çfarë përvoje e mahnitshme. Gjëja e parë që e pyeta ishte cili ishte makthi i saj më i keq kur ishte Sekretare e Shtetit. “Terrorizmi”, m’u përgjigj ajo. “Pa asnjë dyshim”.
Ndërsa presim adrenalinën që vjen si rezultat i bashkëpunimit të tyre, mund të shijojmë librat e mëparshëm nga Louise Penny, thrillera që kujtojnë ato klasikët e së kaluarës për shkak të qëndrueshmërisë dhe zgjuarsisë së tyre: i fundit është “All the devils are here”, që doli në mars 2021.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë