Jete & Stil

Gjestet e vogla eko-miqësore që ndihmojnë përditë planetin

Jo vetëm riciklimi, por një sërë zakonesh të mira mund ta ndihmojnë vërtet planetin.

Bota mund të shpëtohet edhe me gjeste të vogla. Nëse jemi të bindur se problemi i ngrohjes globale, pushtimi i plastikës në oqeane dhe kontrolli i emetimeve është përgjegjësi ekskluzive e qeverive, po bëjmë një gabim serioz. Është një problem i popujve dhe njerëzve, dhe secili nga ne mund, me të vërtetë, të bëjë pjesën e vet. Këto janë shpesh praktika të mira të përditshme, të cilat kushtojnë pak në aspektin e lodhjes dhe pothuajse asgjë ekonomikisht, por që mund të ndihmojnë vërtet në situatën aktuale të vuajtjes së planetit tonë. Sepse nga një shumë e gjesteve të vogla individuale, mund të merret një total kolektiv i peshës së konsiderueshme.

Në shtëpi – Shtëpitë tona janë vende ku ka shumë mbeturina dhe ku mund të ndërhyjmë në mënyrë efektive, gjithashtu sepse gjithçka varet vetëm nga ne. Përveç mbledhjes së veçantë të mbeturinave, që duhet të kryhet në mënyrë skrupuloze pas indikacioneve të dhëna nga komunat e vendbanimit, ka shumë praktika të mira që janë të lehta për t’u zbatuar. Shtëpia duhet të mbahet në një gjendje efikase: verifikojmë “ngushtësinë” e dritareve, duke luftuar mbeturinat dhe humbjen e nxehtësisë. Nëse duhet të zëvendësojmë një pajisje, preferojmë ato me efikasitet më të mirë të energjisë që garantojnë kursime në konsumin e energjisë elektrike. Ju gjithashtu kurseni energji elektrike duke përdorur llamba LED dhe, mbi të gjitha, duke kujtuar të fikni dritën kur dilni nga një dhomë. Vëzhgoni gjithashtu temperaturën e shtëpisë: për t’u ndier mirë nuk keni nevojë për një klimë tropikale: prandaj kontrollojmë efikasitetin e sistemit tonë të ngrohjes dhe përdorim valvulat termostatike për të pasur ngrohtësinë e duhur pa mbeturina. Vëmendje gjithashtu për mbajtjen e pajisjeve: ato nuk janë vërtet të fikura dhe vazhdojnë të konsumojnë sasi të energjisë elektrike, të vogla por jo dhe aq të parëndësishme.   

Shpenzimet – Nuk duhet ta teprojmë me sasitë e ushqimit të blerë dhe nuk duht të lejojmë veten të shpërndahemi shumë nga ofertat speciale: është e padobishme të kursejmë 20% nëse hedhim gjysmën e produktit sepse nuk mund ta konsumojmë deri në datën e skadimit. Le të marrim zakonin e ngrirjes së mbetjeve dhe preferojmë produktet vendëse, frutat dhe perimet sezonale, të cilat janë më të shëndetshme, të përshtatshme dhe me kilometër zero. Duhet të rendim pas ushqimeve të freskëta sesa pas atyre të përgatitjeve industriale dhe kontrollojmë në etiketat që ushqimet tona nuk përmbajnë vaj palme ose përbërës të tjerë në rrezik për ne dhe mjedisin.

Paketimi – Ato janë një plagë e vërtetë mjedisore. Në disa supermarkete është instaluar një enë për një koleksion ad hoc të veçantë: në të gjitha rastet e tjera, ne kontrollojmë se në cilin lloj të koleksionit të veçantë duhet të vendosen. Paketat e materialeve të riciklueshme tani janë përhapur, por në shumë raste ato mund të shmangen plotësisht, për shembull duke zgjedhur produkte: përveç larësve dhe sapunëve, ekzistojnë edhe makarona, bishtajore, vaj, etj. U thoni po kavanazove të qelqit dhe aluminit dhe gjithçka që është e ripërdorshme.

Larja e rrobave – Ka pastrues ekologjikë me ndikim të ulët në mjedis që lajnë mirë, janë të biodegradueshëm dhe nuk dëmtojnë mjedisin. Në çdo rast, ne nuk i tejkalojmë sasitë: më shumë sapun, nuk do të thotë larje më e mirë. Nëse përdorim makinën larëse të mbushur plot, do të kursejmë energji elektrike, pastrues dhe madje edhe jetën e rrobave tona. 

Uji – Një nga zakonet më të këqija është t’i lini rubinetët të hapura, duke lënë lumenjtë të rrjedhin. Një herë është e mjaftueshme për të pastruar enët para se t’i vendosni në lavastovilje dhe për të marrë një dush të këndshëm, nuk keni nevojë të kaloni njëzet minuta nën ujë. Në mënyrë të ngjashme, kur lani dhëmbët, çezma mund të mbetet e mbyllur.

Plastika – Në këtë periudhë ajo konsiderohet armiku numër një. Për të kufizuar përdorimin e saj, ne mund të zëvendësojmë një shishe termike, me një shishe minerale për ta marrë me vete; ne duhet të zgjedhim gotat e disponueshme (të përdoren sa më pak të jetë e mundur sidoqoftë), për kohën tonë të lirë zgjedhim ambientet dhe ngjarjet plastike falas. Një kujdes tjetër që duhet të merret është largimi i lenteve të kontaktit të disponueshëm: si me shkopinjtë për të pastruar veshët, ato kurrë nuk duhet të hidhen në tualet, por hidhen në enën plastike. Oqeanet do të falënderojnë.

Më Shumë