Bota

Gjendje e jashtëzakonshme në Kili, ushtria zbret në Jug kundër grupit ‘Mapuche’

Presidenti kilian, Sebastián Pinera njoftoi të martën se qeveria ka vendosur të dekretojë një gjendje kushtetuese të jashtëzakonshme për Macrozonën Jugore për shkak të "ndryshimit serioz të rendit publik".

Ushtria e pranishme në këto dy rajone do të marrë pjesë në ruajtjen e rendit, duke ofruar mbështetje logjistike për policinë dhe duke marrë pjesë në patrulla. Gjendja e jashtëzakonshme do të zgjasë pesëmbëdhjetë ditë.

Një gjendje e jashtëzakonshme u dekretua në 72 komuna në dy rajone në Kilin jugor për të ndaluar dhunën dhe sulmet e pretenduara nga grupet “Mapuche”, grupi etnik indigjen më i populluar në konin e Amerikës së Jugut.

Një vendim që merret vetëm në rastet e shqetësimit serioz të rendit dhe për një maksimum prej 15 ditësh, i rinovueshëm vetëm me marrëveshjen e Kongresit.

Në fakt, vetëm ditët e fundit, një grua 43-vjeçare u vra gjatë një përplasjeje midis policisë dhe demonstruesve në Santiago de Kili gjatë një marshimi të organizuar nga “Mapuche”-t për "rezistencën dhe autonominë e popujve".

Sipas Pineras, është një masë që synon "mbrojtjen e popullsisë, ruajtjen e rendit publik dhe sundimin e ligjit përballë akteve të dhunës serioze dhe të përsëritura të lidhura me trafikun e drogës, terrorizmin dhe krimin e organizuar".

Për dekada të tëra, përplasjet dhe sulmet e dhunshme, kanë shkatërruar komunat në jug të vendit me sulme kryesisht mbi makineritë pyjore dhe kamionët.

Në njoftimin e tij, Pinera donte të theksonte se ky dekret nuk është në asnjë rast "i drejtuar kundër një populli ose një grupi qytetarësh", duke iu referuar qartë grupit “Mapuche”.

Bëhet fjalë për një grup etnik që prej vitesh u kërkon qeverive të ndryshme që të jenë në gjendje të kthejnë tokat e tyre private me ardhjen e kolonizatorëve spanjollë.

Në fakt, nga viti 1861, shteti kilian filloi një pushtim të ngadalshëm të zonave të tyre, duke i kufizuar ato në një lloj rezerve.

Një histori e ngjashme me atë të fqinjëve argjentinas, ku, megjithatë, popullsia autoktone u njoh me kushtetutë në vitin 1994. Kjo nuk ka ndodhur ende në Kili, ku “Mapuche”-t janë ende duke luftuar.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë