Vende dhe Udhetime

Gatimet që duhen provuar patjetër në Meksikë

Meksika ka qenë prej kohësh në mesin e destinacioneve më të njohura të pushimeve në botë, duke tërhequr si adhuruesit e verës së nxehtë, ashtu edhe të dashuruarit me ushqimet. Nëse po planifikoni një udhëtim për në këtë vend, sigurohuni që të shijoni gatimet më të mira atje. Më poshtë keni pjatat tradicionale të Meksikës.

Chilaquiles

Kjo gjellë popullore tradicionale e mëngjesit përmban tortillas të misrit të skuqura, shoqëruar me salsë jeshile ose të kuqe (e kuqe është paksa e zbehtë). E përbërë me vezë të skuqur si dhe djathë dhe krem. Chilaquiles shpesh shërbehet me një dozë të shëndetshme të frijoles (fasule të freskëta).

Pozole

Sipas antropologëve, kjo supë dikur ishte përdorur si pjesë e flijimeve ritual. E bërë me mish pule ose derri, misri hominy dhe me erza. Gjella zihet për orë të tëra, shpesh edhe përgjatë një natë. Pasi të jetë zier në pjatë shtohen edhe , marule, rrepkë dhe qepë.

Tacos al pastor

Kjo gjellë historike është një nga varietetet më të njohura të tacos, me origjinë që datojnë në vitet 1920 dhe 30 që nga ardhja e emigrantëve libanezë dhe sirianë në Meksikë. Për të krijuar tacos al pastor (që do të thotë ‘në stilin e bariut’), nevojiten shirita të hollë të mishit të derrit të skuqura mirë, I shtohet edhe një tortilla misri , qepë, gjethe koriandër dhe pineapple.

Çikletat Poblano

Çikletat Poblano e mbushur me picadillo (një përzierje e mishit të copëtuar, fruta dhe erëza) gjithashtu e përbërë me salcë me krem ​​me bazë arre është farat e bardha dhe të kuqe të shegës, kjo pjatë me origjinë nga Puebla, historia tregon se kjo gjellë i’u  shërbyen së pari Don Agustin de Iturbide, çlirimtar dhe perandor pasues i Meksikës.

Elote

Misër më mbushje në kalli. Këtë ushqim e gjeni në çdo cep të rrugës në Meksikë. Misri është tradicionalisht i zier dhe shërbehet ose në një shkop (për t’u ngrënë si një akullore) ose në gota. Pastaj i shtohet kripë, pluhur chili,  gjalpë, djathë, majonezë dhe salcë kosi.

Enchiladas

Kjo pjatë daton që në kohën Mayan, kur njerëzit në Luginën e Meksikës hanin tortillas misri të mbështjellë me mish peshku. Këto ditë përdoren tortillat e misrit të mbushura me mish, djathë, ushqim deti, fasule, perime. Tortilët e mbushur pastaj mbulohen me salcë chilli, kjo pjatë hahet zakonisht në mëngjes.

Mole

Mole pule me oriz dhe krem ​​të tharë. Tre shtete pretendojnë të jenë shtëpia origjinale e molës (shqiptuar ‘mol-eh’). Ka lloje të shumta molash, por të gjitha përmbajnë rreth 20 përbërës, duke përfshirë një ose më shumë varietete të specave chilli. Ndoshta moleja më e njohur është mole poblano, një salcë e kuqe e ndryshkur që zakonisht shërbehet mbi gjeldeti ose pule.

Guacamole

Guacamole nga avokado, qepë, domate, lëng limoni dhe speca chilli (dhe nganjëherë një karafil ose dy hudhra), guacamole shpesh shoqërohet me patate të skuqura dhe tortilla.


Copyright © Gazeta “Si”



Më Shumë